5 redenen om deze zomer uit te kijken naar het EK Hockey5s in Polen | Hoofdklasse Hockey Nederland
Het EK Hockey5s wordt dit jaar in Polen georganiseerd.

5 redenen om deze zomer uit te kijken naar het EK Hockey5s in Polen

Aankomende zomer vindt het allereerste grote toernooi plaats van een relatief onbekende tak van de hockeysport, de Hockey5s. In het Central Sports Center in het Poolse Walcz kunnen we van 6-9 juli 2022 genieten van het Men’s Hockey 5S European Championship , waaraan maar liefst 12* landen aan deelnemen. In dit artikel geven we je 5 redenen waarom dit hockey5S EK toernooi in Polen een must is om toe te voegen aan je watchlist voor de zomer. 

Hockey5s werd voor het eerst geïntroduceerd in 2014 ter voorbereiding op de Olympische Spelen voor de jeugd. Het is een supersnelle, technisch vaardige, verkorte vorm van hockey die zo is ontworpen dat deze aangepast kan worden aan verschillende ondergronden, omgevingen en ruimte. Het wordt gespeeld tussen twee teams met vier veldspelers en een keeper, op een half hockeyveld omringd door boardings. Omdat de bal niet uit kan gaan komt dit de algehele snelheid van het spel alleen maar ten goede. Hockey heeft bovendien altijd bekend gestaan om zijn hoge tempo en vaardigheid. De sport is constant aan het vernieuwen om bij te blijven in een dynamische wereld. Een van die innovaties is de introductie van Hockey5s, een hockeyvorm die door enkele aanpassingen een genot is om naar te kijken, zoals:

  1. Sneller dan hockey

Een wedstrijdje Hockey5S duurt slechts 20 minuten(!) Ja, slechts 20 minuten zullen de kampioenen van de kanshebbers scheiden. Verwacht een hoog intensiteitsniveau, want de teams hebben slechts 1.200 seconden om hun dominantie te bewijzen in de kortste versie van hockey. De 20 minuten worden opgesplitst in twee helften van elk 10 minuten met een rustpauze van twee minuten.

Fikagear
  1. Technische vaardigheden

Met slechts vijf spelers op het veld, houdt het in dat spelers relatief veel langer aan de bal zijn en meer balcontacten hebben dan in een reguliere hockeywedstrijd van 11 tegen 11.  Wanneer spelers meer tijd aan de bal hebben, zullen spelers veel meer afhankelijk zijn van hun één-op-één vaardigheden en zullen ze innovatieve manieren moeten bedenken de achterkant van het net te vinden: sensatie gegarandeerd.

  1. Makkelijk te begrijpen

Hockey5S is een stuk makkelijker om te spelen en te volgen dan gewoon hockey. Omdat het gespeeld wordt op een kleiner veld (de helft van een regulier hockeyveld) en de bal niet uit kan gaan door de boarding, zijn er nauwelijks onderbrekingen: het spel komt alleen stil te liggen wanneer een speler geblesseerd is of er gewisseld wordt. De spelers dienen los van eerlijk te spelen vooral meer doelpunten te maken dan hun tegenstander.

Hockey5S is een spel welke makkelijker is te begrijpen.
Hockey5S is een spel welke makkelijker is te begrijpen.
  1. Veel meer doelpunten

De duur mag dan kort zijn, dat weerhoudt de spelers er niet van om er lustig op los te scoren. Tijdens de Olympische Jeugdspelen van 2014 in China werden in de voorronde bij de jongens gemiddeld acht doelpunten gemaakt per wedstrijd, en dat in slechts 20 minuten tijd. 

  1. Toegankelijk en laagdrempelig

Hockey5s heeft een belangrijke rol gespeeld in de populariteit van de sport in ontwikkelingslanden en bijgedragen aan de 10-jarige Hockey Revolution-strategie van de FIH om de sport te transformeren. Het EK in Polen is dan ook het ideale podium voor de minder bekende hockeylanden om misschien wel te zorgen voor een stunt tegen de hockeygrootmachten, waar ook deelname aan het WK op het spel staat. De volgende 12 landen doen in juli mee aan het eerste officiële Europese toernooi: Armenië, België, Cyprus, Finland, Kroatië, Luxemburg, Nederland, Oostenrijk, Polen, Turkije, Zweden en Zwitserland.*

Wil je meer weten over Hockey5s of zou je dit zelf ook eens willen proberen? Fikagear heeft alle juiste materialen om te beginnen! Ontdek het hier.

Heeft hockey5s je interesse gewekt en zou je zelf willen spelen? Fikagear heeft alles om hockey5s te gaan spelen. Ontdek hier meer over deze sport.

*In eerste instantie bestond het deelnemersveld uit 16 landen. Rusland en Belarus zijn door de FIH tot nader orde uitgesloten van deelname aan eindtoernooien. Oekraïne zal zich gezien de huidige politieke situatie naar verwachting terugtrekken. Eerder besloot Slovenië al om zich af te melden.

Reageer