Aanvallend Oranje wint van Maleisië op WK hockey | Hoofdklasse Hockey Nederland
Oranje wint van Maleisië op het WK hockey 2023.

Aanvallend Oranje wint van Maleisië op WK hockey

De Oranje-heren van bondscoach Jeroen Delmee zijn uitstekend begonnen op het WK hockey. De Nederlandse heren speelden aanvallend en zorgden er daarmee voor dat het prima spelende Maleisië aan de kant werd gezet.

Ook al was het stadion in Rourkela niet helemaal gevuld, nog steeds was er een grote menigte aanwezig om vandaag te mogen genieten van de wedstrijd Maleisië tegen het Nederlands elftal. Voor vele spelers van Oranje, maar ook voor bondscoach Jeroen Delmee was het hun debuut op een WK hockey.

De Nederlandse heren zingen het volkslied.
De Nederlandse heren zingen het volkslied. Foto: WorldSportPics

Zenuwen zullen parten hebben gespeeld in de beginfase van de wedstrijd. Ondanks dat Oranje dominant begon en het meeste balbezit had, duurde het een tijd voordat er werd gescoord. Het snelle Maleisië probeerde onder de druk uit te hockeyen, wat met vlagen ook lukte. De snelle spelers uit Azië waren creatief en hielden Oranje lang van zich af. In het eerste kwart had Tjep Hoedemakers een tip-in kunnen scoren. Ook Bijen en Reyenga hadden kansen om in hun debuut op een WK te scoren.

Ruime voorsprong

Vlak na het eerste kwart was het Thijs van Dam met de openingstreffer. Een afvallende bal, belandde in de buurt van de strafbalstip en werd half hoog in het net gepusht. Opluchting, want de voorsprong zorgde ervoor dat Oranje vrij kon hockeyen. Lang duurde het ook niet totdat de 2-0 in de goal lag. Een strafbal die er in ging, maar niet erg goed in geschoten door Janssen, zorgde voor een ruime voorsprong vlak voor de rust.

Jip Janssen scoort uit een strafbal de 2-0 voor Oranje.
Jip Janssen scoort uit een strafbal de 2-0 voor Oranje. Foto: WorldSportPics

In de tweede helft bleef het spelbeeld hetzelfde. Oranje probeerde iets te forceren. De heren uit Maleisië stonden goed en degelijk opgesteld. Een combinatie van Croon met Brinkman zorgde bijna voor een doelpunt. De keeper uit Maleisië stond goed opgesteld.

De eerste kansen voor Maleisië ontstonden in de 39ste minuut. Een tweetal strafcorners mislukten en liepen op niets uit. Het was een fase waarin Nederland weinig tot aanvallen toe kwam.

Beins scoort uit corner

Lang duurde het in de tweede helft dat er weer genoten kon worden. Het tempo van Oranje ging omlaag en zelf Maleisië kreeg nu de kans om af en toe op de helft van de opponent te gaan hockeyen. In het laatste kwart was het Teun Beins die op de kop van de cirkel mocht aanleggen voor een corner. De WK-debutant pakte het cadeautje uit en sleepte de bal tegendraads in de goal.

Een mooi voorbeeld voor het andere strafcornerkanon van Oranje, Jip Janssen. De topschutter kreeg in de 53ste minuut een uitgelezen kans. Zijn sleep kwam op een uitlopende stick van Maleisië terecht.

Het slotakkoord was aan Jorrit Croon. Een razendsnelle combinatie werd op een presenteerblaadje bij Croon gelegd, die vlak voor de keeper de bal hoog in het net kon flatsen. Nederland wint, en mag in de volgende wedstrijd tegen Nieuw-Zeeland al gaan proberen om groepswinnaar te gaan worden.

Foto: WorldSportPics

Bekijk hier ook de liveblog van de wedstrijd Oranje tegen Maleisië

Reageer