Aanvoerder Thierry Brinkman: "We hebben dit kalenderjaar meer gewonnen dan verloren van België"
Thierry Brinkman is de nieuwe aanvoerder van de Nederlandse hockeyheren.

Aanvoerder Thierry Brinkman: “We hebben dit kalenderjaar meer gewonnen dan verloren van België”

Waar oud-bondscoach Max Caldas jaren naar op zoek was, lukte de nieuwe bondscoach van Oranje in amper acht weken. Sprankelend, energievol, vreugde, maar met soms een tikkeltje risico. Thierry Brinkman werd door bondscoach Jeroen Delmee aangewezen als aanvoerder tegen België. Niet onverdienstelijk, Oranje speelde eenmaal gelijk en won afgelopen zondag.

Snel was het gegaan. Na het afscheid van Max Caldas, moest bondscoach Jeroen Delmee gaan nadenken over een nieuw plan. Het ‘oude’ Oranje, daar moest de bezem door. Nieuwe spelers werden opgeroepen en Delmee wilde gaan werken met een nieuwe selectie. Oud aanvoerder Billy Bakker nam afscheid. Iemand anders moest de aanvoerdersband gaan dragen. Jeroen Delmee koos ervoor om de ervaren en nuchtere Thierry Brinkman aan te wijzen.

Brinkman, die gisteren alweer zijn 125ste interland speelde zegt er het volgende over: “Het was afgelopen weekend ons eerste test. We wisten natuurlijk nog niet waar we staan. “We hebben veel nieuwe spelers en een nieuwe staf. Een frisse start, dat wilde we hebben. Het is heel knap wat we hebben gedaan, ondanks het feit dat België hun sterspeler Arthur van Doren miste. Dit weekend was ik aanvoerder, verder hebben we nog geen afspraken gemaakt of ik dit ook blijf. We zullen dat met elkaar de komende tijd gaan evalueren”.

Thierry Brinkman mocht dit weekend de aanvoerdersband bij Oranje dragen.
Thierry Brinkman mocht dit weekend de aanvoerdersband bij Oranje dragen. Foto: Roel Ubels

Nieuwe plan werkt

Het het nieuwe plan van Jeroen Delmee, dat bleek dus te werken. Afgelopen vrijdag liet Oranje al zien dat zij fris hockey wilden spelen. Gisteren bleek dat dit geen vergissing was. Sterker nog, in de gelijkwaardige wedstrijd trok Oranje aan het langste eind, door in het eerste kwart België op een onoverbrugbare achterstand te zetten. Wie afgelopen weekend voor de buis zat, kon sinds lange tijd weer genieten van de Nederlandse heren die lieten zien trots te zijn om voor eigen land te mogen spelen. Het leerproces waar Oranje volgens Jeroen Delmee in zit, lijkt nu al zijn vruchten af te gaan werpen.

Thierry Brinkman was met vlagen gevaarlijk richting de goal van België.
Thierry Brinkman was met vlagen gevaarlijk richting de goal van België. Foto: Roel Ubels

Meer gewonnen

Toch rijst de vraag, hoeveel waarde moeten we hechten aan het gelijke spel van vrijdag en de overwinning van zondag. Eerder dit jaar won Oranje in de FIH Pro League ook met ruime cijfers in en van België. Ook tijdens het EK was Oranje te sterk. Op de Olympische Spelen, toen het er echt om ging, stonden de Red Lions er weer en werd Nederland van de mat gespeeld. Ook aanvoerder Brinkman blijft nuchter over de situatie: “We hebben dit kalenderjaar meer gewonnen dan verloren van België. Als je heel kritisch bent, het is uiteindelijk prima om in de Pro League te verliezen. Belangrijker was het geweest dat we op de Spelen van hen hadden gewonnen. Hier zullen we ons op gaan richten”.

Reageer