Aanvoerster Camila Caram ziet Chileense groei na historische zege | Hoofdklasse Hockey Nederland
Camila Caram (C), aanvoerster van Chili, in actie tegen Duitsland.

Aanvoerster Camila Caram ziet Chileense groei na historische zege

Maar liefst 245 speelde ze al voor haar eigen land. Met haar 33 jaar is ze een van de meest ervaren speelsters van haar team. Aanvoerster Camila Caram beleefde vandaag met haar team Chili een dag om nooit te vergeten na een historische zege tegen Ierland. Door te winnen, lijkt haar team zich te plaatsen voor de volgende ronde op het WK Hockey. Daarnaast ziet zij een andere verandering, de hockeysport lijkt te groeien in eigen land.

Een goede wedstrijd werd het nooit. Beide teams grossierden in fouten en van echt mooi hockey was geen minuut sprake. Bijzonder, want in het duel tegen Duitsland lieten de Chileense dames prachtig hockey in de eerste helft zien.

Dansen en zingen

Het duel tussen Chili en Ierland stond bij voorbaat al onder hoogspanning. Immers, de winnaar van het duel zou zich kunnen plaatsen voor de volgende ronde op het WK Hockey. De verliezer zou het toernooi al snel moeten verlaten. Na lang gejojo, het spel ging op en neer en beide teams kregen verschillende kansen, was het Chili die één keer het goal kon vinden. Een doelpunt van Denise Krimerman Losada, eerder dit toernooi scoorde ze al het eerste doelpunt ooit voor Chili, zorgde voor een vreugde van jewelste.

“Ja, we kenden veel zenuwen. Voor de wedstrijd waren we met z’n allen aan het dansen en zingen. We probeerden er alles aan te doen om van de spanning af te komen. Het was wederom prachtig om vandaag weer in het Wagener Stadion te mogen spelen. Er waren zoveel fans uit Chili die ons kwamen aanmoedigen, dit hielp ons wel. Dat we vandaag gewonnen hebben, dat betekent heel veel voor me. Het is mijn 245ste interland, maar dit is wel mijn mooiste uit mijn carrière”, aldus aanvoerster Caram.

Camila Caram (C), aanvoerster van Chili, in actie tegen Duitsland.
Camila Caram, aanvoerster van Chili, in actie tegen Duitsland. Foto: Roel Ubels

Wedstrijd voor wedstrijd

Door de overwinning, stijgt Chili naar de derde plek op de ranglijst welke recht geeft op een plek in de volgende ronde. In deze volgende ronde zal een team komende week uit Spanje komen overvliegen.

De wedstrijd tegen het Nederlands elftal op woensdag lijkt een formaliteit voor Chili, toch is Caram van mening dat er nog wel gestreden gaat worden: “We zijn op dit moment nog niet bezig met hoe ver we willen komen. Deze prestatie vandaag is voor ons al heel belangrijk. Wedstrijd voor wedstrijd kijken, dat is wat we doen. Morgen spelen we eerst tegen Nederland, hier hebben we veel zin in. Het stadium zal vol zitten. Wij zullen onze huid duur gaan verkopen”

Een stick van Caram verdwijnt in het gezicht van een speelster van Ierland.
Een stick van Caram verdwijnt in het gezicht van een speelster van Ierland. Foto: Roel Ubels

Chileense groei

Of Chili een eendagsvlieg is en op de volgende grote toernooien niet meer van de partij is, zal de grote vraag zijn. Vaak lukt het landen zich eenmalig te plaatsen voor een groot toernooi, waarna het steeds moeilijker wordt om het kunstje te herhalen.

Volgens Camila Caram lijkt na de historische zege van vandaag dat het Chili niet zal gebeuren om maar één keer mee te doen op een groot toernooi. De aanvoerster ziet namelijk positieve veranderingen in haar land: “Helaas zijn onze wedstrijden van het WK Hockey niet op de landelijke TV te volgen. Ik weet alleen zeker dat er steeds meer nieuws over ons landelijk te zien zal zijn. We merken dat de steun van de overheid er voor heeft gezorgd dat er de laatste jaren een verandering gaande is. Hockey is steeds populairder. Niet alleen richting de Spelen hebben we een goede selectie, ook daarna ga ik er van uit dat Chili mee blijft doen op de grotere toernooien”.

Reageer