‘ABN Amro biedt Laren helpende hand’

In navolging op het artikel in de NRC afgelopen weekend over de financiële situatie van Laren meldt het NRC Vandaag dat hoofdsponsor en financier ABN Amro bereid is mee te werkend aan de redding van de Gooise club.

Laren heeft een schuld van 800.000 euro en daarvan wil de bank nu de helft kwijtschelden, zo zou volgens de NRC blijken uit de correspondentie met de leden. Laren-voorzitter Micky Adriaansens wil echter niet ingaan op de details en stelt dat er nog geen overeenkomst is. In de brief die de club naar de leden stuurde staat: “Na ruim anderhalf jaar onderhandelen is de bank bereid de schuld te halveren. Dat is een geweldig gebaar van ABN Amro waarmee ze de club de mogelijkheid geeft voor een nieuwe start.”

De ABN Amro zelf wil in de NRC niet ingaan op de situatie bij de Larense hockeyclub.“Als klanten financieel in zwaar weer zitten, kijken we wat voor oplossingen er mogelijk zijn”, aldus een woordvoerder van de bank. “Dat geldt voor iedere klant.”

Hier kunt u het volledige artikel lezen.

 

Comments (61)

 1. Dus de Nederlandse overheid geeft directe steun aan Laren? En dit terwijl ABN Amro mensen uit hun huis zet vanwege een te hoog verstrekte hypotheek?

  Stekker er uit en bestuurders op het schavot!

 2. Kunstgras

  Je kent de voorwaarden niet. Dus je kunt er weinig over zeggen.

  Banken zijn steeds flexibeler (kan ook niet anders) om klanten te behouden en te helpen. Als laren omvalt dan is het verlies voor ABN veel groter dan wanneer ze zorgen dat ze weer structureel gezond is. Dat geneuzel over dat de Nederlandse staat Laren direct steunt is ook een beetje uitgekauwd ondertussen.

  Laten we hopen dat Laren wakker geworden is afgelopen jaar en de boel op orde kan brengen.

 3. Alle Laren-leden naar ABN AMRO wellicht?

 4. self-pass

  Toch zit er iets vreemd aan het feit dat een bank die met onze belastingcenten overeind gehouden is, een hockeyclub geld gaat kwijtschelden. Gewoon accepteren dat je D1 en H1 het met 30.000,– euro per jaar moet doen, saneren en de club gezond maken. Waarom zou een dorp als Laren op het hoogste niveau moeten spelen. Nu hockey een massa sport geworden is, telt het heel erg mee hoeveel potentiële leden/sponsors er in je omgeving zitten en Laren is gewoon een dorpje. En een grote schop onder de kont van bestuursleden die een tekort van 3 ton stapelen op een schuld van 800.000,– euro.

 5. Ik ken de voorwaarden niet? NRC artikel lijkt me redelijk duidelijk verhaal..

  Als Laren zijn verplichtingen aan ABN Amro (lees belastingbetaler) niet na kan komen, verkopen ze hun clubhuis en andere eigendommen maar!

 6. @self-pass, ja als we op die toer gaan dan houd ABN AMRO ook een tennistoernooi van onze belastingcenten en worden er meerdere clubs gesponserd van onze belastingcenten .

 7. @Stijn: Geld kwijtschelden en sponsoren zijn 2 hele verschillende dingen..!

 8. Stoppen met die dure buitenlanders, salarissen aan spelers en speelsters die ver boven een modaal inkomen uitgaan. Al jaren wordt er geroepen dat de clubs de tering naar de nering moeten zetten, maar helaas, de geldingsdrang van vele bestuurderen is nog groter dan hun ego’s.

 9. Helaas is er sprake van dubbele petten, bestuurders bij ABN die ook bij laren actief zijn… Hoe moet dit voelen voor de gemiddelde Mkber of zzper die de afgelopen jaren deuren moesten sluiten omdat abn niet meer kon helpen? Kwijtschelden van een schuld van pak weg 30.000 euro van de helft al teveel was?

 10. self-pass

  Prima dat de ABN iets sponsort Stijn, niks mis mee maar geld kwijtschelden is iets anders. De begroting om H1 en D1 hoofdklasse te laten spelen zal snel 3-5 ton zijn. Met 75.000 euro kunnen ze ook 1e klasse spelen. Dan hoeven mijn centen niet gebruikt te worden om een hockeyclubje in een dorp overeind te houden, waar ze kennelijk geen capabele bestuurders kunnen vinden. Kunnen ze morgen mee beginnen met die sanering. Is het tekort van dit jaar weggewerkt aan het einde van 2014. Kunnen ze daarna in 4-5 jaar hun schuld aflossen. Naarden en Hilversum spelen ook geen hoofdklasse.

 11. Rodierodie

  Laren zal wel een grote klant van de ABN zijn. Logisch dat de ABN zoiets doet; niet kwijtschelden zal vermoedelijk meer geld kosten dan dit. Betekent niet dat het natuurlijk nergens op slaat, wat Laren gepresteerd heeft…

 12. @gras, net als jouw hypotheek verhaal dus , staat hier ook volledig los van

 13. @self-pass, van al jouw belastinggeld betalen ze het tennistoernooi, dank daarvoor trouwens

 14. Als ABN de club failliet laat gaan zijn ze 8 ton kwijt, nu mar de helft. Bekijk het vanuit die kant eens. Wel duidelijk dat ze flink moeten gaan snijden in de kosten, en vooral bij heren 1. Geef de jeugd maar de kans, je hoeft niet gelijk terug de hoofdklasse in.

 15. @Erik Uiteraard is ABN Amro dan niet meteen 8 ton kwijt! Laren heeft genoeg bezit (clubhuis, grond) waarmee de openstaande schuld betaald kan worden.

  Deze vorm van indirecte subsidie zou bij wet verboden moeten worden wanneer het een staatsbank betreft!

 16. @gras, wat echt verboden zou moeten worden, zijn die domme en niets toevoegende reacties van je.

  @erik, je hebt volkomen gelijk.

 17. self-pass

  Snap nog steeds niet waarom de bank geld kwijt scheldt. Dat verhelpt niet een acuut cashflow probleem (als dat er zou zijn) en levert dus ook niets iets op om eventuele belastingschulden te voldoen (als die er zouden zijn). Kan de bank inderdaad net zo goed de velden overnemen en terug verhuren aan de club.
  Afschrijving (kosten) worden dan vervangen door huur (kosten). Als je dan ook D1 en H1 op een 1e klasse budget zet is er genoeg cashflow om uit de problemen te komen. Begrijp niet Jim waarom Gras volgens jou zo dom is. Waarom moet er belastinggeld worden gebruikt om een hockeyclubje uit Laren overeind te houden? En zoals je al had kunnen lezen Hans is dat iets heel anders dan sponsoring door een bank die op een commerciële markt moet opereren.

 18. Cashflow is niet het grootste probleem, dit gaat om een schuld die al langer loopt. Ook is groot gedeelte van dit geld ontstaan door het derde veld dat vervangen moet worden als ik het goed heb begrepen. Het cash flow probleem kan verholpen worden door wat te snijden in de kosten.

  En overheidsgeld is natuurlijk dikke onzin, want het blijft wel een alleenstaande bank. Het is niet alsof jouw belasting uitgaat naar leningen van anderen. Het geld is gewoon van de bank en haar klanten, niet van de overheid. Zoals jullie situatie schetsen zou de ABN puur vanuit de overheid handelen, wat natuurlijk onzin is.

 19. @self-pass, dat zegt waarschijnlijk veel over je denkvermogen of gebrek daaraan.
  Ze ( de abn amro ) nemen waarschijnlijk het zekere voor het onzekere, nu vangen ze in ieder geval nog iets.

  Waarom moet er een tennistoernooi gehouden worden van belastinggeld?
  Hoezo is sponsering wat anders ? daar gaan toch ook jou belastingcenten heen? of gaat daar ander geld naartoe?

 20. @erik, je hebt helemaal gelijk.

 21. Clubs die geld van de gemeente of de provincie krijgen, wat is dat eigenlijk voor geld? oh ja belastinggeld.

 22. Leuk dat alle mensen uit ‘t Gooi hun clubje verdedigen, maar probeer dit maar eens uit te leggen aan Jan Modaal.

  Het is heel simpel: ABN Amro is voor 100% in handen van de Nederlandse staat. Het inkomen (en daarvan afgeleid de waarde) van ABN Amro wordt bepaald door haar balans (Assets – Liabilities). In dit geval wordt er geld afgeschreven op een lening, wat een NEGATIEVE impact heeft op het inkomen en er dus voor zorgt dat de Nederlandse staat geld misloopt.

  Het is werkelijk misselijk makend dat Laren vanwege haar bestuurders een voorkeurs positie verkrijgt en anders behandeld zou worden dan hypotheek consumenten of ondernemers!

 23. @gras, Een club die steun van de provincie en of gemeente krijgt, wat is dat? ja dat is ook belastinggeld.

  Kijk dat je het niet snapt dat lezen we continu in je bijdrages ( alhoewel bijdrages? )

 24. Wanneer er draagvlak in de gemeenteraad is voor subsidie dan is dat tenminste nog een (semi)-democratische oplossing.

  In dit geval zijn het een stelletje bobo’s die andermans geld weg geven om de fouten van andere bobo’s op te lossen.

  Het lijkt de financiele crisis van 2008 wel..

 25. @gras, nee er is ook nooit 100% draagvlak in een gemeenteraad, dus wat jij doet is meten met 2 maten.

 26. Cash uit het Gooi

  Het clubhuis, is ooit gebouwd voor het lieve sommetje van €600.000,- Mooie onderpand om de schuld in te lossen budget H1 en D1 naar €30.000,- Budget voor trainers naar €10.000,- en opgelost en ik heb diverse ABN Amro rekeningen en aandelen vindt het kwalijk dat mijn ook mijn centen naar die Gooische rakkers gaan die hun speeltje willen behouden dacht het niet! Weg met dat flut bestuur en een hele nieuwe frisse wind door het bestuur en het trainers bestand uithuilen en opnieuw beginnen op 1e klasse niveau

 27. @cash uit het gooi

  @cash uit het gooi, we zijn heel blij met al je diverse rekeningen bij de bank en jeetje wat heb jij veel aandelen man.

  Je geld gaat ook naar Griekenland, weg met Griekenland,flut Griekenland.

 28. Het is jammer dat de heer Jiskoot al een tijdje geleden bij ABN AMRO is vertrokken, anders had hij hij kunnen laten zien dat hij een echte vent is en uit de vele bonussen die hij heeft ontvangen het verschil kunnen bijpassen.

  Dankzij “ons kent ons” werd ABN AMRO destijds financier van een zwakke debiteur (kleine club met weinig diepte) en nu wordt de helft kwijtgescholden. Denk niet dat de gemiddelde MKB klant (een hogere status mag je LMHC niet geven) zo’n behandeling ten deel valt.

  Dat voelt niet lekker als je rekeninghouders bij ABN AMRO cq Nederlandse belastingbetaler bent, zelfs niet als je daarbij ook hockeyt.

 29. Kan iedereen echt stoppen met het hele belastinggeld gedoe? Heeft werkelijk niks met deze zaak te maken. Er gaan 0, maar dan ook 0,0 van belastinggeld naar ABN AMRO en haar klanten. Het enige wat ooit (en maar voor een klein deel) is gefinancierd door belastinggeld is de aankoop van ABN AMRO zelf. Zelfs die is met leningen etc gegaan en niet 100% cash zoals veel mensen denken.

  Het argument dat iedereen er steeds bij haalt is heel slap en is gewoon incorrect. Dat je iets zegt over verschil in keuzes die een bank maakt ok, al vind ik het niet zo gek dat ze een MKB of ZZP-er minder snel met hoge schulden laten wegkomen dan een vereniging met veel meer gedupeerde. Immers is een sportvereniging geen financiele instelling en is het eigenlijk een non-profit organisatie.

 30. Hoe is de ALV gister afgelopen?

 31. @Erik: je bazelt onzin en lijkt er weinig van te snappen!

  Het NLse gedeelte van ABN Amro is voor 100% in handen van de Nederlandse Staat; de belasting betaler staat garant voor de bank.

  Laren is geen non-profit organisatie: het is een vereniging (die gewoon winst kan en mag maken). Een MKBer met 10 man personeel en 300 klanten zou minder recht hebben op schuld kwijtschelding dan een vereniging? Wat voor beginsel is dat?

  Het is misselijkmakend dat de situatie waarin Laren verkeerd door velen wordt goedgepraat alsof er niets aan de hand is. Het is tijd dat de schuldigen binnen het bestuur van Laren en ABN Amro zich verantwoorden.

 32. @gras, de grap en het trieste tegelijk is dat Erik het nou net wel snapt en jij niet.

  De provincie geeft 3,6 miljoen aan HC Den bosch en ook nog 1,5 miljoen aan HC Tilburg van wie zou dat geld komen denk je? zou dat ook belastinggeld zijn? zou dat kunnen ?

 33. @gras, hoe denk je dat HC Rotterdam aan zijn nieuwe terrein is gekomen? zou de gemeente dat betaald hebben? ook weer van jou belastingcenten?

 34. @Gras, laat deze discussie maar want je snapt nog steeds niet dat belastinggeld niet naar dit soort kwijtscheldingen gaat. Misschien heb je zelf ooit problemen gehad, en dat is natuurlijk erg vervelend, maar dit is de realiteit.

  Laren is dan wel geen non-profit organisatie, maar mag tegelijkertijd ook geen grote winsten maken volgens de wet (zelfde bij een non-profit organisatie trouwens, want die mogen ook winst maken, alleen niet zo veel). Het moet immers wel het doel van vereniging hebben, en voor iedereen openstaan om deel van uit te maken.

  Ik ben het verder volkomen met je eens dat het vorige bestuur heeft gefaald en dat de problemen voor een groot deel op hun conto kan worden geschreven. Zij moeten dan ook verantwoorden. Maar het moeilijke is dat dit niet zomaar gaat.

  Je zal als club goed moeten kijken naar de mogelijkheden en dat is in mij ogen de jeugd de kans geven en zo te snijden in de kosten voor het tophockey. Dan speel je maar even een jaar geen playoffs of in het geval van de heren nog een jaar overgangs. Het moet afgelopen zijn met al die buitenlanders, want dat brengt het niveau van het Nederlandse hockey niet omhoog zoals veel mensen denken. Het bied onze talenten minder kans en zo gaat talent verloren.

 35. Het beste wat Laren kan overkomen is dat ze failliet gaan – het is duidelijk dat de ‘corrupte’ 1% dingen regelt op een manier waar de andere 99% voor op moeten draaien.

 36. @gras, het beste wat deze site kan overkomen zou zijn, als jij je er niet meer in mengt, want het gaat je duidelijk boven de pet.

 37. Nederlandse burger redt ABN Amro vanwege mismanagement > ABN Amro scheldt Laren geld kwijt vanwege mismanagement = Nederlandse burger draait op voor de schuld van Laren!

 38. @kees, we zijn je nog dankbaar .

 39. @Gras Laren verdient het dat ABN Amro hier schappelijk mee om gaat: onze leden hebben een stuk meer vermogen en betalen ook een stuk meer belasting dan andere mensen!

 40. Haha kees wat heerlijk kort door bocht!

 41. Ik heb mijn 200€ gewoon betaald, ben er blij mee. Geen nieuw paar schoenen volgend seizoen maar wel door blijven spelen op mijn eigen club 🙂

 42. Dit is zeer interessant want iedereen die bij ABN Amro een schuld heeft en die niet meer kan inlossen kan nu zeggen doe maar de helft, als Laren het mag……….

  Dat de heren zijn gedegradeerd is hun “straf” dan maar. Budgetten terug brengen, zien waar de dames dan volgend jaar staan, ow wacht ze hebben een coach die….

 43. voorkeurspositie?

  @davdd klopt! Zeer vreemd… Afgelopen jaren zijn ongelofelijk veel mkbers omder uit gegaan. Zie eigenlijk niet in waarom Laren wel mag blijven? Ze verschillen weinig met andere mkbers. Welke andere mkber had een schuld zo hoog mogen laten oplopen zonder dat er een onderpand is?

  Je zou er bijna Kamervragen over willen zien…

  Hoe hard ook failliet laten verklaren, hopen op een doorstart en doorgaan op nieuwe voet. Lekker focussen waar het om draait een sspelletje hockey.

 44. @voorkeurspositie, bij failliet gaan krijgen schuldeisers niks, dus nogal een domme opmerking.

  Daarbijworden er voorbeellden bijgehaald van andere MKBbers ter vergelijking, dit kan al niet want iedere situatie is er 1 op zich dus vergelijkingen slaan nergens op.

 45. Heel erg triest

  Nou, bedankt ABNAMRO, dan kan Laren weer gezellig op talentenjacht in Oost-Nederland. Vorig jaar supertalent Maxime Kerstholt weggeroofd uit Zwolle en afgelopen jaar Alessia Delogu uit Enschede bij EHV weggekaapt. En de KNHB van alles proberen om hockey ook in Noord en Oost Nederland op peil te houden.

 46. wel mooi en terecht dat de club mensen het verdedigen. vrees echter dat het financieel gerommel bij laren zo diep in de genen zit, dat het ondanks een redding toch weer fout gaat.Als je net als in de financiele wereld de zondaars niet straft, gaan ze er gewoon mee door. vrees never ending story.

 47. @heel erg triets. en ook dat leren ze niet af. zit ook in de genen

 48. Theo de tank

  Het is kul dat bij een faillissement niets meer te halen valt dat gaat naar ratio, nr 1 Belasting dienst , nr 2 de bank ( in dit geval de ABN Amro) nr overige debiteuren. Dus er valt wel degelijk wel wat te halen. De club kan met zijn debiteuren uiteraard een oplossing verzinnen echter het gehele bedrag moet betaald worden en kan Laren wel €400.000,- ophoesten en € 300.000,- voor zijn onderhoud van het complex op tafel leggen of is het of/of? Ook kunnen (oud) bestuursleden persoonlijk aansprakelijk gesteld worden voor wanbeleid en nalatigheid met gevolg van de financiële huidige situatie. Kortom Laren kan beter failliet gaan en een nieuwe doorstart maken.

 49. Tin_Foil_Hat

  KZ had wat € probleempjes, Bloemendaal ook en nu zitten we met Laren. In die contreien wonen redelijk wat vermogende mensen waarvan er ongetwijfeld een aantal zullen zijn die een interessante positie hebben bij een bedrijf dat ons een aantal jaren geleden uit een zeepbel heeft laten donderen. Lijkt wel een soort piramidespel dit, maar dan omgekeerd…

  Verder hoop ik dat dit de beste 1 april grap ooit wordt 😉

 50. Theo de tank

  Bij hockeyclub Laren waar de voormalige advocaat en huidige bestuurder in de gezondheidszorg Micky Adriaansens voorzitter is, verdwijnen schulden als sneeuw voor de zon.

  De hockeyclub Laren die ondanks de torenhoge contributies met een schuld van in totaal 800.000 euro te kampen heeft, stuurde twee maanden geleden nog de eerste heren en dames elftallen op peperdure trainingsstage naar Barcelona en Sevilla. De hockeyclub zou in de problemen zijn gekomen door de economische crisis en de hoge salarissen die de club niet meer zou kunnen opbrengen. Je kan je natuurlijk afvragen of de club niet mede verantwoordelijk is voor de economische crisis. Met name banken en advocaten waren altijd al de grote sponsoren van de club en juist die banken zorgden voor het op onverantwoorde wijze verstrekken van kredieten waardoor met name de economische crisis is ontstaan. De clubleiding en de leden hebben zich jarenlang niets aangetrokken van het banale financiële beleid net zoals dat bij andere hockeyclubs als Bloemendaal en HCKZ in Den Haag ook het geval was. De mensen leefden als proleten in weelde en nu gaat de bank ook nog eens compenseren op kosten van andere rekeninghouders die uiteindelijk moeten opdraaien voor de uitwassen van de over het paard getilde elite.

  Onder een groot deel van de bijna 1.500 leden van Laren heerst ongeloof over het financiële beleid dat de afgelopen jaren werd gevoerd door bestuurders die grotendeels afkomstig zijn uit de financiële wereld. De club, die jarenlang boven zijn stand leefde, had al de hoogste contributie in de hockeywereld.

  Kennelijk is de ABN Amro nu bereid om de schuld van de luxe club te saneren, iets wat diezelfde bank niet doet als u uw hypotheek niet meer kunt betalen.

 51. Denk dat de bank anno nu het druk krijgt met aanvragen van clubs die bij hun bankieren, of ze wat extras kunnen betekenen. Helpen ze hiermee alle clubs of doen ze het alleen maar weer voor de ‘”ons kent ons´` elite van de bank zelf.
  Weet zo net niet of ABNMRO op deze publisiteit zit te wachten. Dat kan zowel de druk op hen als LMHC opvoeren.

 52. @Theo de tank, is dit dat stuk van Victor Wijsman? Staat ook vol met dingen die niet kloppen. Apart dat mensen zomaar dingen kunnen beweren zonder er maar enige onderbouwing voor te hebben.

  Hoorde namelijk dat Dames 1 die reis zelf heeft moeten betalen en verwacht niet anders bij Heren 1. De tijd dat die reizen werden betaald door het bestuur zijn denk ik al lang voorbij, want volgens m ij heeft Dames 1 destijds een actie gestart of een stage in het buitenland te doen (vorig jaar) en dit jaar weer.

 53. Theo de tank

  @Erik klopt had even de bron vermelding erbij moeten zetten 🙂
  Uiteraard wordt het aangedikt en zal er een aantal dongen in staan die niet kloppen maar het NRC is al een paar dagen bezig met stukken en dat is op zich wel opmerkelijk te noemen.

 54. Busvervoer

  http://www.oogoplaren.nl Ook wel geestig

 55. ABN Amro stapt uit hockey en wordt de nieuwe sponsor van sven kramer, dat zei hij gisteren op twitter.

  Vandaar dat ze van Laren af willen

 56. amsterdam

  Hoop niet dat de verhoudingen zo zijn als in het artikel wordt vermeld. anders kunnen ze er inderdaad beter een HeliHaven-Ga van maken. Kan de bank ook gewoon afgelost worden

 57. blij zo blij

  ….dat ik hier niets mee te maoem heb en geen lid ben van hockeyclub laren. Wat een zooitje is het daar..

 58. Wat mij volstrekt niet duidelijk is waarom ABN AMRO niet een hypotheek geeft op het clubhuis van € 800k. Ik las ergens dat het clubhuis hypotheek vrij was, dus dat is een aanname, ik heb geen inzicht. Het is volstrekt willekeurig en belachelijk dat de Bank de helft gaat kwijtschelden. Er zullen heel wat clubs volgen, hoe dom kun je zijn.

 59. Kunstgras

  Tuurlijk weet ABN dat Laren een slechte klant is. Maar ze weten ook dat die 4 ton wel terugbetaald krijgen beter is dan 8 ton verliezen. En zo kijken ze naar alle debiteuren die problemen hebben. Ik kan me voorstellen dat dat zuur is voor bedrijven die over de kop zijn gegaan de afgelopen tijd, maar als t kans had om die aan t houden hadden ze t echt we
  Gedaan!

  Neemt niet weg dat financieel beleid op de schop moet !

  Misschien volgend jaar entree heffen bij de derby Gooische – Laren? Die zit eraan te komen 😉

 60. @Kunstgras

  Gooische, Laren en Huizen in een poule..kan Laren iig 2 uitwedstrijden bezuinigen op de benzinekosten!

Comments are closed.