Afzwaaiende coach Robert Tigges sluit avontuur in buitenland niet uit | Hoofdklasse Hockey Nederland
Robert Tigges vertrekt aan het einde van het seizoen bij Amsterdam.

Afzwaaiende coach Robert Tigges sluit avontuur in buitenland niet uit

Nog geen twee dagen geleden liet hockeyclub Amsterdam weten afscheid te gaan nemen van dames-coach Robert Tigges. Wij spraken met de coach die op zoek gaat naar een nieuw avontuur in binnen of buitenland, maar dit jaar nog alles op alles zet om landskampioen te worden met Amsterdam. 

Nog geen vier jaar geleden kreeg Robert Tigges de mooie uitdaging om één van Nederlands beste hockeyteams te mogen leiden. De dames van Amsterdam strijden al jaren mee om de titels. Nadat oud-coach Rick Mathijssen het stokje had overdragen aan zijn assistent, startte Tigges in 2019 aan zijn avontuur als hoofdcoach. 

BEKIJK OOK:
Coach Robert Tigges vertrekt bij Amsterdam

Tigges levert goed werk

Al snel bleek dat Tigges het prima deed. In zijn eerste jaar werd de competitie vanwege corona niet afgemaakt. Toch draaide Amsterdam toen gewoon mee in de top. In het seizoen daarna, bereikte Tigges de finale van het landskampioenschap. Den Bosch was in die strijd nipt te sterk.

In het seizoen 2021 – 2022 presteerde Tigges het om Europees kampioen te worden door in de finale Den Bosch van zich af te houden. Een prachtige titel, die uitbundig door de groep werd gevierd. Wel werd de finale van de play-offs om het landskampioenschap niet gehaald. SCHC was de sterkere van de twee in de halve finale. Geen landskampioenschap onder leiding van Tigges, toch deed de leidsman het voor de buitenwereld prima. Kwam het vertrek van Amsterdam-coach Robert Tigges dit seizoen dan als donderslag bij heldere hemel? 

,,Eigenlijk is het simpel. De afgelopen tijd heb ik met de club meerdere gesprekken gevoerd. Als je een lange tijd aan het roer staat, is het goed voor een team om een nieuwe coach te krijgen. Vernieuwing is goed voor de dames. In de goede gesprekken die ik heb gevoerd met de club, kwam ik erachter dat het voor mij goed zou zijn om een nieuw avontuur aan te gaan”, aldus Tigges.

Robert Tigges stuurt zijn team Amsterdam aan.
Robert Tigges stuurt zijn team Amsterdam aan. Foto: Roel Ubels

Afstand van hockey

Toch leek het aftreden van Tigges een verband te hebben met de ‘hockey-pauze’ die de coach eerder dit jaar had. Twee weken lang nam de leidsman dit seizoen afstand van zijn team. De omschrijving die de coach daarvoor had: ,,Het team en ook ik zelf hadden even ruimte om na te denken over een verschil van inzicht. Ik heb toen afstand genomen van de groep. De ruimte die we elkaar hebben gegeven, heeft er voor gezorgd dat we harder en beter door konden gaan. Prachtig zou het zijn als we met elkaar dit jaar het landskampioenschap gaan pakken. Dat is ons doel en dat blijft haalbaar. Ongeacht mijn vertrek”.

Geheimzinnig

Het afstand nemen van elkaar blijft toch een bijzonder fenomeen. Weinig coaches namen op de manier afstand zoals Tigges en de dames van Amsterdam dat hadden gedaan. Wat er precies in die periode is gebeurd, daar blijft de coach geheimzinnig over: ,,Laat ik het zo zeggen, na de Olympische Spelen bleken er langdurige blessures te zijn, het lang niet meedoen van deze speelsters en dus meer verantwoordelijkheid en meer belasting van andere speelsters zorgden voor meer druk bij de rest. Dit was niet makkelijk. Dit seizoen merkten we nog steeds de naweeën van deze roerige periode. We kunnen het nu achter ons laten”.

Het aftreden van Tigges is dan ook niet per direct. De tweede helft van het seizoen zal de coach afmaken, waarna een nieuw iemand de taken zal overnemen. Tigges, die een groot gedeelte van zijn carrière actief is geweest bij Amsterdam gaat de komende periode nadenken over zijn toekomst: ,,Ik heb een MBA in Sportmanagement afgerond. Allicht ga ik hier wat mee doen. Ook zou het kunnen dat ik weer een club in Nederland ga coachen. Want coachen, dat blijf ik heel leuk vinden. Ook sta ik open voor een avontuur in het buitenland. Het hangt er helemaal van af of die toekomstige club of land een mooi verhaal heeft, waaraan ik mij kan binden”.

Reageer