Alyson Annan: ‘We hadden het geluk niet mee’

Ondanks het zilver is bondscoach Alyson Annan enorm trots op de Oranjedames. De ploeg ging vrijdag in de olympische finale na shoot-outs onderuit tegen Groot-Brittannië.

“Ik vond dat we waanzinnig goed gehockeyd hebben. Ik ben enorm trots op de manier waarop wij zestig minuten hebben gehockeyd. Ik vond ons dominant, passievol en veerkracht tonen. We hebben echt een hele goede wedstrijd gespeeld”, zei Annan voor de camera van de NOS.

Kansen

Nederland had genoeg kansen om het duel in reguliere speeltijd te beslissen. Groot-Brittannië kon aanhaken en na de reguliere speeltijd was de stand 3-3. Shoot-outs moesten de beslissing brengen en in de serie miste Oranje vier keer en scoorden de Britsen twee keer.

“Shoot-outs is altijd lastig. De vorige hebben we gewonnen, ook net, en de andere verlies je. Het blijft een fifty-fiftyspel. We hadden het geluk niet mee.”

Evaluatie

Conclusies wilde Annan nog niet verbinden aan de nederlaag. “We hebben alles gedaan wat we konden doen. Nu is het niet de tijd om kritisch te zijn. Dat komt in de evaluatie over een paar weken. Nu ben ik enorm trots op de dames en dat heb ik hen ook gecommuniceerd.”

Comments (95)

 1. knhb bedankt

  Ik ben niet onder de indruk van Annan

  Bij de halve finale had ze een blackout en zat ze versuft voor zich uit te staren en ook bij de finale deed ze niets

  Ze gaf geen steun , schreeuwde geen aanwijzingen , had geen tactisch plan klaar ..
  Ze zat daar maar op haar stoel als een zoutzak en leek geen deel uit te maken van het team

  Ik denk dat als KNHB de dames niet had geofferd voor de heren en Max niet had weggekaapt dat de dames dan 2 jaar lang in alle rust zich hadden kunnen voorbereiden en dat de titel dan was geprolongeerd .

  Als je 2 jaar lang geen enkele stabiliteit hebt en van de ene ellende in de andere valt dat de missie om goud te halen dan moeilijk wordt

  We mogen KNHB bedanken

  De heren moesten goed hebben , dus moesten de dames het ontgelden en uiteindelijk is er door niemand Goud gehaald

 2. “Het geluk niet mee”??? Mevrouw Annan-Thate, dit is hockey en niet de staatsloterij. In sport zijn dingen te trainen, eenstrafcorners specialist slaat een winkelwagentje ballen in een middag op een doel, een keeper traint , sporters hebben fysieke training, mentale training noem maar op en dan begint een bondscoach te leuteren over geluk.

 3. Winnaars hebben een plan, verliezers hebben een excuus.

 4. @Knhb bedankt, je hebt helemaal gelijk, denk dat Annan bezweek onder de druk, in die shoot outs had ze haar team moeten steunen, echte leider……..

  Wat ook kwalijk is, dat er 0 progressie is geboekt. Ze speelden in de rabo superserie ook al tegen Engeland en wisten niet te winnen en het spel beeld was het zelfde, veel aanvallen maar weinig corners of goals. We moeten stoppen met de termen opleiden maar beginnen met winnaars maken. Vergeet niet dat dit team op de EK ook had verloren en na afloop stond te feest

 5. Ik heb het idee dat Nederland sinds de entree van Annan stappen terug heeft gemaakt in plaats van vooruit. De wedstrijd tegen Nieuw-Zeeland was echt schrikken, tegen Duitsland niet veel beter. De stomste zet ooit om Max Caldas weg te halen bij de dames. Ze hadden inmiddels alweer een paar titels kunnen bijschrijven, daarvan ben ik overtuigd. Onder Annan oogt het team niet goed, er ontbreekt gewoon iets. Ik heb niet de illusie dat het met haar gaat werken. Ze klampt zich vooral vast aan excuses, maar zet ondertussen onze reputatie op de tocht. Ik vond het echt beschamend hoe ze nu van de Engelsen verloren, zoals in eerdere toernooien twee keer tegen Argentinië. Hoeveel kansen krijgt ze nog? Bij Sjoerd Marijne was het na een enkele misstap al afgelopen.

 6. Geluk dwing je af. Allemaal smoesjes om elkaar in te dekken
  Wat wij hier op hkh.nl willen gaat niet gebeuren. Den Hartog en consorten blijven lekker op het pluche zitten en in hun lease volvo rijden.

 7. Annan is ernstig door de mand gevallen .
  De stress werd die arme vrouw teveel en ze reageerde volkomen apathisch
  Staarde voor zich uit , bemoeide zich nergens meer mee , de speelsters moesten het zelf op lossen ..
  De knhb heeft haar met een onmogelijke taak opgezadeld . Zij moest puinhopen opruimen en de druk op haar was onmenselijk hoog

  Ze kreeg door alle stress een totale blackout , vergelijkbaar met wat schaatscoach Kemkers in Vancouver over kwam en de gevolgen waren bijna even fataal

 8. @Aj
  Hoezo puinhopen opruimen? De meeste coaches hebben er heel wat voor over om het Nederlands dameselftal te mogen leiden. Zoveel kwaliteit. Je moet er alleen het beste uit zien te halen en dat is haar nog steeds niet gelukt. Het is veel te wisselvallig allemaal. Pas in de finale speelde Nederland zoals het zou moeten, maar toen was het wel chaos in de verdediging. Ze lijkt inderdaad niet erg stressbestendig te zijn. Het valt me ook op dat ze in de voorbereiding steeds de verwachtingen heeft willen temperen en het heeft willen doen voorkomen dat Nederland een gewoon team is. Ze beschikt echter over het allerbeste materiaal en het is logisch dat ze erop wordt afgerekend als de resultaten tegenvallen.

 9. Australië, Duitsland, Argentinië, Groot-Bretagne hebben allen een coach uit hun eigen land. En hockeyland Nederland???

 10. Ach kom,

  Laten we hier nu niet ook xenofoob gaan doen.
  Ze is enorm door het ijs gezakt en het interesseert me geen (hockey)bal waar de coach vandaan komt.
  Zijn er even goede Nederlandse coaches?
  Ja natuurlijk. Tientallen, wat zeg ik, honderden. Maar volgens mij is dat volstrekt irrelevant. De Nederlandse TD koos voor Annan…

  Ik begrijp inmiddels van dit forum wel dat ze in de schaduw van een echte coach, goed kan functioneren. Als ze maar geen verantwoordelijkheid krijgt.

 11. Overigens is het absurde coachwisselen door de bond mi geen excuus voor voor het specifieke falen van Annan. Dat verklaart geenszins het gebrek aan sturing aan het team. TENZIJ ze daar alleen mocht komen op voorwaarde dat ze niets te zeggen zou hebben……… En dat zou hoe absurd het ook klinkt dichter bij waarheid kunnen liggen dan op het eerste gezicht lijkt, gezien het eerdere vertrek van Marijne (omdat hij wel wat te zeggen wilde hebben?)

  Ik ben overigens helemaal niet van de complottheorieën. Maar van zo’n ontslag gaat wel een duidelijke boodschap uit. Ik zou heel graag weten waarom Sjoerd moest vertrekken.
  Eerherstel.

 12. @Marc
  Van wat ik heb begrepen, weliswaar uit de pers, was het zo dat hij niet goed lag bij enkele bepalende spelers in de groep. Ik heb dat altijd raar gevonden, dat zoiets de doorslag geeft. Ik heb in ieder geval het idee dat ze toen wel beter hockey speelden, minder wisselvallig ook. En als Annan echt zo’n zenuwpees is, dan werkt dat ook door naar de groep. Ze zijn nog steeds zoekende. Volgens mij heeft ze teveel haar stempel willen drukken op de groep. Dat ‘samen stappen maken’ van haar heb ik nooit begrepen. Alsof het allemaal opnieuw moest worden opgebouwd.

 13. @Marc
  Volgens de reconstructie die phillip kooke had gemaakt wilde hij enkelen vd Big 5 er uit flikkeren en de Big5 stak de koppen bij elkaar en is bij de Bond gaan klagen en Marijne werd er uit gezet . De Big5 wilde koste wat het kost met elkaar verder en geen coach die daar tussen zou komen

 14. @Marc – Dit is wat ik ervan heb begrepen, ook uit de pers en Kooke en zo. Heb het elders ook al gepost.

  De dames bouwen in nog geen 4 jaar een geweldig succesvolle samenwerking met Caldas en zijn staf op. Vervolgens wordt hij opeens overgezet naar de mannen terwijl iedereen dacht dat ze tot Rio met elkaar zouden doorgaan. Dat is de eerste klap. Dan krijgen ze Marijne en de dames zijn niet tevreden over zijn aanpak en de begeleiding. Met name de oudere, meer ervaren speelsters roeren zich en uiten hun onvrede. Marijne kan het proces en de groep niet meer aan en het escaleert als er niet gewonnen wordt. Vervolgens wil hij de ouderen en meer ervaren speelsters die ontevreden zijn over zijn beleid uit the team zetten. Daar steekt vervolgens de bond een stokje voor met als gevolg dat Marijne wordt ontslagen.

  Vervolgens zitten de vrouwen met het probleem waar de mannen eerst mee zaten. Waar vinden we een goede coach? Annan wordt bij Amsterdam weggehaald terwijl het seizoen daar net begonnen is. Ook weer zoiets. En in 10 maanden tijd moet ze een ploeg klaarstomen en op de rit krijgen die al enige tijd de weg kwijt is? Ik denk dat Annan en de ploeg alles gegeven hebben daarvoor en dat ze dan nog bijna goud winnen is heel knap.

  Ik denk dat Annan onder heel veel spanning, druk en stress heeft gestaan, want in feite is 10 maanden gewoon te kort. Dat ze een dan een foutje maakt of de spanning van de shoot outs niet aan kan moet je haar vergeven (en misschien was het wel de afspraak dat ze in dugout zou blijven). Ik kan ze zelf ook niet aanzien en loop altijd weg van de tv.

  Annan was een wereldspeelster en is ook een top coach. Overal waar ze gewerkt heeft, heeft ze resultaten en landskampioenschappen behaald. Toen ze assistent was van Taco van den Honert bij Amsterdam werden ze twee keer landskampioen. Toen ging ze naar de dames, werd daar landskampioen, maar de mannen wonnen de volgende twee jaar onder van den Honert niks meer. Bovendien is ze Australische, waardoor ze dingen uit die topsport cultuur meeneemt.

  Zoals vaker is gezegd hier. Het was een staaltje wanbeleid om Caldas van de vrouwen naar de mannen te halen. Maar er is nog een grote verliezer van dit idiote plan: Marijne. Door hem op een klus te zetten die hij niet aankon en waar hij niet succesvol kon zijn heeft zijn coaching loopbaan een behoorlijke deuk opgelopen. Ik dacht dat zijn naam wel weer op zou duiken bij een club dit seizoen, maar ik heb nog niks gezien. Ook bij de bond laten ze hem nu links liggen. Dat hij het bij de dames niet heeft gered betekent toch niet dat hij een slechte coach is? Kortom, er is een een enorme schade aangericht door de bonds bobo’s en dan vooral door TD den Hartog.

  Als TD die hier voor verantwoordelijk is kan hij eigenlijk maar een ding doen: opstappen en de eer aan zichzelf houden. En dan laten we andere misstappen en rellen uit het verleden (bijna 30 jaar is deze man TD!) nog even buiten beschouwing. Mensen die de Nederlandse teams al wat langer volgen weten wat ik bedoel. Zo jammer en onnodig allemaal.

  Want je kunt coaches vervangen totdat je een ons weegt, maar als alle voorwaarden waaronder die coaches moeten functioneren door de TD van de bond niet goed ingevuld worden, dan wordt het nog niets.

 15. Dat is geen ‘foutje’ van Annan. Dat is een enorme blunder. Verder allemaal heel leuk met zelf opstappen enzo, allemaal iedereen weg. Zo werkt het toch niet, die mensen moeten een hypotheek betalen en gezinnen onderhouden. Get a life.

 16. @Jan
  Wat mij betreft was het helemaal geen onmogelijke klus voor Annan. Ze heeft zoveel kwaliteit tot haar beschikking en je hoeft de ploeg heus niet meer te leren hockeyen. Ze heeft het gewoon niet goed gedaan in drie achtereenvolgende toernooien, te weten HWL, Champions Tropy en Olympische Spelen. Het is gewoon niet goed genoeg voor een Nr. 1 van de wereld. Ik denk dat het bondscoachschap net een maatje te groot is voor haar, ook mentaal.

 17. @Ben, als jij al jaren geen goede prestaties levert op je werk. Houden ze je dan ook in dienst omdat je een hypotheek hebt en kinderen?

  Of is je bericht sarcastisch (is moeilijk te lezen) ?!

 18. @george, maar er zit nog wel een verschil tussen in dienst houden en zelf opstappen, want als jezelf opstapt heb je natuurlijk nergens recht op, dus het is mijn inziens ook wat romantisch om te denken dat mensen zelf zullen gaan opstappen.

 19. @Ben wat een onzin argument die hypotheek en mocht je je echt ongerust maken over de familie den Hartog, mevrouw den Hartog werkt ook al 20 jaar voor de bond en inderdaad George heeft volkomen gelijk. Dat is nu het grote verschil tussen dit soort organisaties en politiek van Den Haag tot Lutjebroek, ook al bak je er geen moer van je blijft zitten waar zit of plukt nog een paar jaar wachtgeld mee. In het “echte ” leven wordt je er uitgeknikkerd.

 20. Wat Stipbe zegt…Er gaat natuurlijk niemand zelf opstappen.Dat er wat moet gebeuren is duidelijk en niet vandaag, maar gisteren. Maar kom dan met constructieve oplossingen. het lijkt soms wel zo’n dom voetbalforum hier. Peter Bosz gister verloren van Willem 2, eruit!!!!

 21. Probeer goed te lezen @hockey.. het staat er zo echt niet.

 22. @hockey, wat een onzin man, waarom zou je zelf opstappen? Dan heb je nergens recht op, tuurlijk blijft deze man zitten.

 23. Ga toch weg met een te korte periode om te bouwen, het is een nationaal team, ze moet gewoon de 11 beste speelsters van het moment opstellen en zorgen dat ze samen spelen.

 24. Iemand moet wel de tijd hebben zijn of haar spelsysteem over te brengen op de speelsters. Is 8 maanden dan genoeg? Misschien met zulk materiaal wel. Onder Marijne speelden ze inderdaad beter hockey, maar de onrust in de groep had zijn stempel op beslissende momenten in het veld.

  De beste 11 had ze op moeten stellen, of in ieder geval speelsters mee moeten nemen die in vorm waren. Waarom is Kreekelaar afgevallen en de Waard niet? Waarom Nunnink niet en v Maasakker wel? Nunnink stond achterin behoorlijk goed tijdens het EK vorig jaar. De Goede.. totaal verkeerd gebruikt in het veld en geen schim van de speelster die ze is.. Paar keuzes die toch best raar zijn geweest en in het veld merkte je dat er niet bij iedereen de goede vorm was. Als je dan zo’n zenuwpees als coach hebt op een groep die 2 finales achter elkaar heeft verloren, werkt dat natuurlijk niet. Overigens waren er ook goede keuzes: Kitty van Male dat is nou een speelster die ik enorm hoog heb. Niet opgeven, kop omhoog, vol gas.

  Het traject is nu weer 4 jaar, vooraan beginnen. En ik denk dat Annan ook de verantwoordelijkheid niet aan kan. Een 5e, 2e en 2e plek is echt niet goed genoeg. Je kan een keer van Argentinië verliezen en ook van Engeland (want hey NL elftal voetbal is ook met anti voetbal tot de finale 2010 en halve finale 2014 gekomen en eerlijk is eerlijk toen juichte ik ook kei hard en boeide het me niet hoe wel in die finale stonden), maar mentaal is het niet veel. Ik hoop dat er eens een goede evaluatie komt..

 25. @lynn
  Helemaal eens. Eva de Goede was zwaar onder de maat, evenals trouwens Ellen Hoog. Ik denk wel dat Naomi van As gemist gaat worden. Paumen had een matig toernooi en het is ook jammer dat Sombroek in de finale zo opzichtig in de fout ging met die tegengoal. Annan oogt zenuwachtig, weifelend en onzeker en krijgt het niet voor elkaar om dit team een solide toernooi te laten spelen. Teveel wisselvalligheid en uitschieters naar beneden, zoals nu weer tegen Nieuw-Zeeland en Duitsland. Ook heeft Alyson inderdaad verkeerde keuzes gemaakt bij de selectie. En ze klampt zich steeds vast aan dingen die wel goed gaan, terwijl het haar taak is om het team beter te maken. Voor Nederland moet niet de norm gaan worden dat second best wel goed genoeg is, zeker niet met het materiaal dat er is. Alyson moet wijken maar ik heb er een hard hoofd in dat dit gebeurt.

 26. Bijna iedereen van de zogenaamde big 5 viel tegen.

  Maartje: ze was niet slecht, maar ook niet bepalend.
  Carlien: amper goed gespeeld.
  Ellen: ook amper goed gespeeld, ook al was de beslissende shoot out tegen Duitsland goed en sterk.
  Eva: totaal onzichtbaar.
  Naomi: tot mijn grote verbazing was zij misschien nog wel de beste speelster van de big 5. Vooral in de finale, haar laatste wedstrijd, haalde ze een prima niveau.

  Ik vind dat ze allemaal moeten stoppen. Ze hebben het een geweldige carrière gehad, een gouden generatie. Alles gewonnen wat je maar kon winnen. Maar er is een tijd van komen en er is een tijd van gaan.

  Het is nu tijd voor een nieuwe groep. Een nieuwe groep die 4 jaar de tijd heeft om een sterk team te vormen richting Tokio.

 27. @Lynn, 8 maanden niet genoeg? Schei uit, hou op. Annan heeft de beste spelers tot haar beschikking van de wereld. Die hoef je echt geen systemen meer te leren of techniek. De juiste spelers voor het Nederlands team selecteren is een kunst en als Annan dan zo goed is kan zij een nieuw team bouwen. Of zij de juiste persoon is,is maar heel erg de vraag.

 28. Annan heeft compleet gefaald. Ze heeft van top speelsters geen goed team kunnen maken. Daarnaast haar hele houding bij de spelen zelf. Voornamelijk de shoot outs. Totaal niet meelevend, niet aanmoedigen. Dan die black out. Ze was totaal afwezig. Het was allemaal zwaar teleurstellend. Dat mogen we gewoon uitspreken.

 29. Hi Robert-Jan, misschien moet je even mijn reactie nogmaals lezen. Je zegt namelijk precies hetzelfde als wat ik getypt heb.

 30. Ben wel benieuwd wie jullie als vervangers zouden willen zien. Daarnaast is het echt nodig dat er een bezem door het KNHB kantoor in Nieuwegein gaat, niemand die een fatsoenlijk beleidsplan kan schrijven met de juiste coaches? Wie zou dus de nieuwe TD moeten worden. Iemand weg willen hebben is een maar een juiste vervanger voor zowel de bondscoaches als de TD hoor ik helaas niet.
  Bachman samen met Siepman naar de Ned. dames , Vd Heuvel samen met Delmee naar de heren. TD Paul van Ass.

 31. @Robert-Jan. Geen Bachman maar juist Christophe Bechmann= Bechi van Harvestehuder

 32. Elke keer dat je een coach ontslaat beschadig je die persoon. Kijk maar naar Marijne. Ik heb hem nog niet terug gezien op de hockeyvelden. Dus je moet het alleen doen als het echt nodig is en dat is m.i. wanneer een coach zijn team niet aan presteren krijgt.

  Het verval onder Marijne was echt wel groot. Hoe de EK finale werd verloren was niet best. Nu in de kwartfinale tegen Argentinie was een vergelijkbare situatie: voorsprong maar wel met drie man op de strafbank. En dit keer redden de dames het wel.

  Om Annan af te rekenen op haar houding in de dug out, of een fout die ze maakt. Kom op zeg! Dus een coach met een prettige houding maar wiens team niet presteert mag blijven?

  Als hockeyliefhebber ben je natuurlijk boos als je een team dat goud kan winnen dat niet ziet doen. En dat mag. Maar om dan weer een coach af te branden? Je kunt coaches vervangen totdat je een ons weegt, maar als het daarboven niet goed zit, wordt het nooit wat.

  Wat wel het moet gebeuren is het technische beleid van Arno den Hartog een keer vervangen. Die man zit er al 30 jaar en blinkt bepaald niet uit. Het overzetten van Caldas naar de mannen is het zoveelste staaltje wanbeleid. Trouwens bij welke organisatie laten ze iemand 30 jaar zitten. Dat gebeurt zelfs bij de FIFA niet. Dat kan alleen bij onze hockey bond helaas. En de zwembond (column van P. van den Hoogenband gezien? Die wil dat de top van de zwembond vertrekt). Net twee sporten die het niet goed hebben gedaan deze Spelen.

 33. @Robert-Jan – Van Ass zou een goede zijn als TD maar ik betwijfel of iemand als hij voor de bond wil werken als TD. Het moet iemand met visie op modern tophockey zijn zoals van Ass en Lammers.

 34. @Robert-Jan
  Er zou geruild kunnen worden: Alyson naar de hockeyheren en Max Caldas terug op het oude nest. Ik snap ook niet dat Max tot Tokyo met het herenteam wil werken. Het is trekken aan een dood paard. Maar het zal ‘de uitdaging’ wel zijn. Echter, wat het zwaarst is, moet het zwaarst wegen. Volgens de bobo’s was dit het herenteam, maar het zijn toch echt de hockeydames, het paradepaardje van hockeyend Nederland. Desnoods krijgt Alyson nog wat steun van een ander en wordt het straks een duo-bondscoachschap bij de heren. Als Max naar het damesteam gaat, zorgt hij natuurlijk dat hij er in no time weer goed verzorgd uitziet. Zo’n 20 kilo eraf, het baardje wat bijgewerkt en niks staat hernieuwde successen meer in de weg.

 35. Rob V. Grote klasse! Nog nooit zoveel onzin in 1 stukje gelezen.

 36. @Rob V. – Je hebt gelijk over de zwaarte van dames en heren hockeyteams. De dames hockeyfinale was met 3,2 miljoen kijkers het best bekeken Olympische programma.

 37. Schopman? Siepman? Of Annan toch nog een jaar?

  Iemand die ook totale focus eist. Ik weet dat Max een social media verbod gaf tijdens de OS 2012 en WK 2014. Iemand die in het team gelooft en ook echt de dames kiest die in vorm zijn. En ook eist dat decdames fit zijn.

 38. Ze hadden nooit Caldas van de vrouwen moeten afhalen en Caldas had eigenlijk zelf nee moeten en kunnen zeggen. Annan op de mannen is geen goede zet. Inderdaad Bechman uit Duitsland halen.
  Lammers als TD , liever niet krijgen we weer een Brabantse invasie. Liever van Ass en denk dat hij dat er voor open staat. Bij de Lotterij aankloppen net als in de GB en full time trainers/coaches, looptrainer, keeper trainers, mental coaches aannemen die puur met Oranje bezig zijnde komende vier jaar bij het Nederlands B en A en jong Oranje en in de zaal. Papendal afhuren voor techniek trainingen en tactische trainingen en elke hoofdklasse wedstrijd bekijken! Niet alleen van de grote vier bij de dames en de grote 6 bij de mannen maar elke wedstrijd in de hoofdklasse. Selecteren op fysiek/mentaal, techniek, tactiek en passie/inzet. Daarnaast de districten A en B weer terug en een KNHB talenten school voor C, B e A jeugd. Of te wel geld pompen in Oranje en jeugd opleidingen.

 39. @Lynn Annan kan je van jouw lijstje schrappen.
  Schopman vindt ik wel een goede!

 40. Het wordt nooit wat

  Een coach hoort van de vereniging of bond de status van Autonoom te te hebben en daar in ondersteund te worden. Hoe kan het in godsnaam dat de big five naar den Hartog stappen en eisen dat Marijne opstapt. Omgekeerde wereld. De bind gaat hier mee in en beschadigd hier Marijne mee en stelt een coach aan die in potentie goud kon halen met de dames. Echter de big five gaf niet thuis en nu worden door zowel coach als spelers allerlei excuses aangevoerd waarom het niet gelukt is. Het team heeft gefaald , heeft zilver gehaald en met het team bedoel ik spelers, technische staf. Zij alleen hebben de route gekozen om een trainer halverwege de voorbereiding naar de spelen toe weg te stemmen en de KNHB TD den Hartog heeft deze zeer discutabele beslissing genomen. Op voorspraak van wie is Annan in beeld gekomen?
  Annan is een prima veld trainer en assistent coach maar geen hoofdcoach die knopen door durft te hakken. Had zelfs medelijden met haar na de halve en finale. Maar niet mentaal en sociaal geschikt voor deze job. En dat zeg ik met grote spijt want het si een vak vrouw maar de Nederlandse dames of heren is een brug te ver voor Annan.
  Wie dan wel? Siepman is een van de top kandidaten bij mij, ervaren rot in het vak en dit voor de vrouwen. vd Heuvel bij de mannen en TD inderdaad van Ass dan kan het wat gaan worden met deze waar gewichten!

 41. Schopman doet in de VS waardevolle ervaring op. Nog niet terughalen, die zit er pas twee jaar. Wel een topper. Van Ass of Lammers als TD, dat is het belangrijkste. Annan geen hoofdcoach? Fatima niet bij de NOS gehoord? Zij is fan van Annan en zegt dat ze absoluut wel hoofdcoach moet zijn.
  Siepman is ook zo een onderschatte kracht. Zou zelfs een goede TD zijn. Moet je inzetten op opleiding van talenten.

 42. Oei,
  Dat er veel moet veranderen, daar zijn we het blijkbaar snel over eens.
  Maar als daar invulling aan gegeven moet worden……
  Eigenlijk zou ik liever iemand van buiten het hockey als TD zien. Om de frisheid te bevorderen. Van mij hoeft het helemaal geen oud hockeyer te zijn, want die denken vast dat het moet zoals het was. Ik hoor hier veel namen langskomen, waarvan ik denk dat het vooral een zucht is naar wat voorbij is. Terug naar vroeger is kansloos. De sport ontwikkelt.
  Robbert-Jan met zijn ideeën over de jeugd, klinkt mij nog het best, maar wat ruimer kijken dan het hockey wereldje (geen concrete namen in mijn hoofd) vind ik uitdagend en kan extra vernieuwing betekenen. Misschien iemand uit het volleybal?

 43. Balletjebreed

  Heerlijk al dat op opportunisme, We beginnen op de voetballerij te lijken.

  Ik kan me herinneren dat er een tijd was dat van Ass op dit forum verketterd werd en nu moet hij TD worden? Op basis van?

  We kunnen concluderen dat het onder van Ass allemaal niet zo slecht was maar of je dan gelijk een goede TD bent?

 44. @Marc. Interessante visie en ga daar wel in mee denk dat ik een goeie kandidaat weet voor de Bondscoach functie bij de mannen: Robin van Galen waterpolo coach, man praat met passie over alle sporten maar vond hem met verstand en visie over hockey praten.Als vrouwen coach zou ik die Guidetti van de volleybalbond weg kapen. Als TD Robert Eenhoorn oud honkballer en nu TD bij AZ proberen te strikken. Zou best een interessante mix kunnen worden waar topsport, passie en plezier in de sport hoog in het vaandel staat. 3 mannen die hun sporen in de sportwereld met keihard werken en passie voor de sport verdiend hebben.

 45. Ja en als dokter doen we Mark Spitz en manager kan misschien wel David endt worden en Usain Bolt als looptrainer. Mooi we zijn eruit.

 46. @ Balletjebreed, inderdaad is van Ass afgebrand op dit forum maar ook daarbuiten mede dankzij de KNHB.
  Maar ook door zijn uitspraken. De man is een uitstekende manager en daarom vindt ik de functie van TD uitermate geschikt voor hem.
  Inderdaad mogen we de conclusie trekken dat van Ass het helemaal niet zo slecht gedaan heeft. Eigenlijk moeten we concluderen dat de crux bij huidige TD van de KNHB, ligt die mensen net zo makkelijk vervangt of het niets is. De TD van de KNHB heeft een korte termijn visie in plaats van een lange termijn visie en wie niet in zijn straatje past kan verdwijnen. We hebben zoveel goede trainer/coaches in Nederland als dan niet KNHB gediplomeerd ( zegt ook niets meer tegenwoordig) De taak van een TD is deze trainers te scouten en te beoordelen op hun waarde en geen vriendjes van en kruiwagen politiek te volgen.

 47. @Fredraket,

  Effe serieus?? nuttige bijdrage!

 48. @tinus, dank dat je het op waarde schat

 49. hahah fred hearhear!

 50. Ahhh Statler en Waldorf are in the house

 51. Dat een coach niet weet of er verlenging Komt of shootouts op OS , is natuurlijk wel erg droevig. Tijd dat Raoul Ehren de vrouwen gaat coachen.

 52. 1e Prio is technisch kader KNHB vervangen. Topsport bij knhb is amateuristisch. Met Annan erbij halen heeft bijvoorbeeld Jong Oranje ook weer half jaar stil gestaan. En vervolgens weer zo’n slappe renhockey coach er op gezet. Zie hoe Amsterdam het deed einde van het seizon. Technisch blijven we echt wel goed maar mentaal en tactisch zullen we steeds verder achter lopen. Zeker nu zoveel NL coaches in het buitenland aan het werk gaan. Janneke Schopman is echt niet zo gek om voor de KNHB te willen werken.
  GB speelt misschien lelijk maar wel slim en met passie. Kate Walsh is een matige speelster maar er staat wel iets. Zeg maar wat Paumen was maar nu niet meer is. Bij haar blijft alleen het schreeuwen nu maar over.
  En tactisch is het toch echt dom. Er op vertrouwen dat je met renhockey en hopen op een individuele actie er komt is naïef. Ze komen steeds weer aan bij een volle cirkel en rennen vervolgens steeds weer in dezelfde stick. Verleggen is al helemaal geen optie meer.

  2e Prio is coach. Annan kan dit echt niet. Met zo’n team niet winnen is best knap. Annan is communicatief niet sterk, niet open voor innovaties. Tactisch matig. Mentaal leek ze me juist sterk tot de halve finale en finale. Verder echte mannencoach. Wat in de halve finale en finale gebeurde kan echt niet. Zeker als de oude garde vertrekt.

  3e Prio: Jeugd inbrengen. Zoals altijd hebben we hele goede technische hockeyers. Breng ze er in en geef ze ook vertrouwen. Maar vergeet vooral ook niet dat je tactisch sterke, coachende spelers nodig hebt en knokkers. Spelers zoals de Goede en Nunnink zullen dat nooit doen. Ze daar neer zetten om belangrijk te worden is onzin. Dat moet in je zitten.
  De oude speelsters halen helaas het oude niveau niet meer. Paumen is een aanfluiting. Spelers lopen gewoon om haar heen. De goede is onzichtbaar. Hoog ook. Welten en Van As waren wel goed maar krijgen geen ruimte door spelsysteem. Nu worden jonge speelsters vroeg gebracht en weer afgebrand. Zo bouw je niet op.

 53. @Pieter: Dat laatste stukje snap ik niet helemaal. Ik vond juist dat Welten en van As veel kansen voor zichzelf creëerden en ook voor anderen èn corners meepakten. Zelfde geldt voor van Male. De Nederlanse dames overklasten de Engelsen, maar goed als je daar dan te weinig uit scoort..
  Verschoor, De Waard (echt een aanfluiting), Hoog liepen continue tegen dezelfde stick aan.

  Ehren had ik ook aan zitten denken. Goede coach, die wel durft de kiezen.
  Paumen, Hoog, DVDH het is tijd voor jullie pensioen. Wat betreft de Goede: zo raar was het niet dat ze onzichtbaar was. Totaal verkeerd gebruikt als sweeper. Erg vreemd als je bedenkt dat Annan met De Goede als aanjager en spelverdeler kampioen is geworden.

  Nu Bos naar Groningen gaat, denk ik dat ze er ook de brui aangeeft bij NL XL? Las al dat ze twijfelde.

  Interessant:
  https://nos.nl/rio2016/artikel/2127561-annans-black-out-was-de-illustratie-van-een-onmogelijke-opdracht.html

 54. Annan heeft gewoon gefaald. Dit is een goed stuk van Kooke bij de nos:

  “Dat stukje is eigenlijk een film op zich en is breder dan de black-out alleen. Ik heb binnen de hockeywereld wel gehoord, en zelf ook geconstateerd, dat ze daar vrij geïsoleerd van de ploeg stond. Die meiden hebben dat zelf opgelost, dat bleek ook uit de beelden.”

  In de finale, die na shoot-outs werd verloren, leek Annan niet zichzelf, viel ook Kooke op. “Je zag constant een beeld van Annan die lamgeslagen van de spanning in de dug-out zat. Ik zag die beelden ook en ik had daarbij een brok in mijn keel. Ik voelde zelfs een beetje met haar mee.”

  Toch is een kritische analyse op z’n plaats, meent Kooke. “Het is wel topsport en ze zat daar. De meiden losten het zelf op, de ervaren speelsters, die hebben dat zelf gedaan. Daarom zijn ze ook zo ongelofelijk trots op elkaar. “

 55. Toch zie ik alleen maar verliezers: de hockeydames zelf, Annan, Sjoerd Marijne. En alles door de bond, omdat die de hockeymannen belangrijker vond. Max van de vrouwen naar de mannen: alles moest wijken voor goud in Rio. Goed gedaan hockeybond!

  Want ook hier heeft Kooke wel een punt:

  Annan stond voor een uiterst moeilijke opgave, meent Kooke. Nadat ze oktober 2015 was benoemd als opvolger van de ontslagen bondscoach Sjoerd Marijne had Annan minder dan een jaar de tijd om de nationale ploeg klaar te stomen voor het olympische toernooi. “Het was bijna een onmogelijke opdracht”, zegt de NOS-commentator.

  Kooke: “Ze bereiden zich normaal gesproken twee jaar voor, die tijd heb je echt nodig. Annan had maar negen maanden. Ze erfde een ploeg die in deze samenstelling al over de houdbaarheidsdatum heen was, er waren wrijvingen tussen de oudere en jongere speelsters, er waren veel discussies over tactiek. Om dat binnen negen maanden te herstellen is gewoon niet te doen. Het was eigenlijk al een mirakel dat ze de finale haalden.”

  “Ze gaan na dit toernooi evalueren en er is het een en ander niet goed gegaan. Ik denk toch dat er in een persbericht van de hockeybond iets komt te staan over een nieuw tijdperk, een nieuwe groep meiden, en daar hoort een nieuwe bondscoach bij. “

 56. hockey volger

  Lekker makkelijk om thuis achter de laptops te kruipen en hier iedereen af te gaan zitten zeiken. Gelukkig zijn er ook een paar ‘normale’ reacties van mensen die het beste met de sport voor hebben. Annan maakt een fout en dat mag niet. Verder gewoon een kundige coach, geef haar de tijd. Alle jeugdcoaches kunnen er niks van?! Waar slaat dat nou allemaal op? Matthijsen een renhockey coach? Ik heb Amsterdam juist heel mooi combinatiehockey zien spelen, maar een team dat mentaal door de hoeven ging tegen een mentaal sterker team in de finale. Verder gewoon een heel talentvolle en goeie coach. Dijkstra gewoon een hele goeie coach etcetc
  Koester deze mensen, laat ze fouten maken en maak ze beter ipv iedereen maar even weg te zetten als een sukkel. Rust, structuur en duidelijkheid geven als bond. Niet mee gaan in deze domme stemmingmakerij.
  Een hockey liefhebber

 57. Pieter….Ik neem aan dat jij Van Gaal, Gandhi of Mandela bent? In elk geval een enorme held?

 58. @Kees – Visie van Kooke is beperkt. Als de bond eerst Marijne afbrand en een jaar later Annan, waar ben je dan mee bezig? Twee bondscoaches in twee jaar? De bond is geen Griekse voetbalclub, of wel?

  En wat Kooke niet durft of wil zeggen is dat het technische beleid bij de KNHB een keer op de schop moet. De KNHB begint een karikatuur van zichzelf te worden. De ene na de andere bondscoach doet het niet goed en de TD Arno den Hartog mag 30 jaar blijven zitten? De man die eindverantwoordelijk is? Daar hoor je Kooke niet over en dat is of buitengewoon dom of buitengewoon laf. Heeft hij bijvoorbeeld al gezegd dat het overzetten van Caldas naar de mannen een staaltje wanbeleid was? Nee. Misschien is hij bang voor consequenties als hij zoiets zegt?

  Annan is een van de weinige topcoaches die we hebben. Laat haar haar werk doen en reken haar niet af op een onmogelijke klus van 9 maanden. Wie weet is ze in het toernooi overspannen geworden?

  Waarom is ze een topcoach? Ze heeft overal waar ze heeft gewerkt goed werk afgeleverd. Assistent bij mannen van den Honert Amsterdam twee jaar op rij kampioen. Dan gaat ze als coach naar de vrouwen, wordt daar ook landskampioen, maar de mannen onder van den Honert winnen niks meer als ze daar weg is. Dan wordt zij (a la Caldas) overgezet naar de mannen van Amsterdam. En ook die ploeg krijgt ze na een jaar op de rit.

  Ze is ook 1 van de weinige topspelers (heeft met Australie alles gewonnen) die ook een goede coach is. Dat moet je koesteren.

  Typisch nederlands om dit soort mensen af te branden. Raoul Ehren heeft nog niet de helft van de ervaring en bagage die zij heeft.

 59. Met dit spelers materiaal moet je als coach je handen dichtknijpen en dankbaar zijn.
  Ze had zoals Marijne wilde de slecht presterende speelsters van de Big5 eruit moeten gooien, maar ja Amsterdam hè…
  Nu was er nog sprake van een aangeschoten5, die een verslechtering voor het team waren, dus goed gezien van Marijne.

  Vind het jammer voor Welten en die anderen dat zij de dupe zijn geworden van macht spelletjes, was een mooie kroon op het seizoen geweest voor Welten.

 60. @Jan: Hou alsjeblieft op met het excuus dat 9 maanden kort is. In die 9 maanden hebben ze tal van toernooitjes en test wedstrijden gespeeld en bijna elke week getraind. Daarnaast is het grootste deel van deze ploeg al jaren samen!!!!!! Gewoon de 11 beste spelers opstellen en zorgen dat ze gemotiveerd zijn en de bal van oranje naar oranje spelen. ( maanden is kort voor alle andere ploegen maar met het materiaal en competitie die wij hebben zou het niet uit moeten maken.

 61. @Jan

  Je zou het niet zeggen, maar ook ik vind het niet leuk iemand af te branden.
  Laat Raoul Ehren gewoon bij HCDB, maar je redenering rond de prestaties van Annan kan ik slecht volgen. Ehren is toch al veel vaker landskampioen geweest. En waarom doen je nu net of Annan 9 maanden geleden een beginners elftal heeft overgenomen? 9 maanden had echt genoeg moeten zijn.
  Annan is misschien een prima coach, maar niet op dit niveau. Bij een club zal ze het waarschijnlijk prima doen. Ik gun haar een mooie club. Mogelijk wordt ze nog wel weer binnen de kortste keren landskampioen. In een nationaal team moet je meer in huis hebben, gezien de belangen die er spelen. Politiek, tactisch en coachend.

 62. @Marc en @ Jaja – Het is een bekend feit dat je met de beste spelers ter wereld nog niet kampioen wordt. In het voetbal zie je dat zo ook zo vaak. Abramovich dacht eerst bij Chelsea dat hij het kampioenschap kon kopen, maar daar is hij van teruggekomen. En Leicester City wordt zomaar kampioen. Dat is juist zo mooi aan sport.
  Bij de OS is het weer nog veel moeilijker. Aan een winnend team moet je bouwen en slijpen, maanden lang. Als het echt zo makkelijk was…

  En je zag hoe snel het verval was onder Marijne. Hoe die EK finale werd verloren… Dus dat is hoe hard het achteruit kan gaan met een team.

  Ik vind Ehren een goede coach, begrijp me niet verkeerd. Maar landskampioen worden in de hoofdklasse is heel wat anders dan Olympisch kampioen. Herman Kruis kan daar nog wel over meepraten.

  Kortom, ik vind het halen van de Olympische finale door Annan en haar team een topprestatie. En onderschat die Engelsen niet, dat was geen flut team waar ze van verloren.

  Vergeet niet dat Caldas bij zijn vertrek zijn hele staf heeft meegenomen. Dat vervang je niet zomaar even.

  Maar goed, het is maar een mening.

 63. Geestig allemaal. Ik heb meer vertrouwen in Caldas, maar vindt dat de heren hebben gefaald.
  Bij de vrouwen heb ik dat precies andersom. Met daarbij de kanttekening dat de dames pech hebben gehad.

 64. Nog maar een mening:)

  Over dat pech gehad: Dat vind ik toch iets te makkelijk.

  Is het pech dat de SB van Nederland recht op de keeper af gaat?

  Is het pech dat GB zo vrij staat als ze de 2-2 scoren?

  Is het pech dat (enkele van) de dames kennelijk maar één Shoot out in het repertoire hebben, waar de keeper van GB op anticipeerde?

  Ze zeggen altijd dat je geluk afdwingt, nou ik denk dat dat voor pech ook geldt.

 65. Pech, de dames?
  Ze hebben enorm gemazzeld dat ze in de finale stonden. Hebben we wel hetzelfde toernooi gezien?

 66. Zijn de wedstrijden nog ergens terug te kijken?
  In mijn geheugen kropen ze in de halve finale toch ook door het oog van de naald.

 67. Oh ja, dat zei onze beroepszuurpruim ook al:

  https://www.hoofdklassehockey.nl/nieuws/jacques-brinkman-door-het-oog-van-de-naald/#IDF8fPkKhrOhv0qQ.97

  Niet dat dat alles zegt. Hij had wel gelijk. De wedstrijden daarvoor hadden weliswaar een goed resultaat, maar toonden toch ook overduidelijk de kwetsbaarheid en zwakte van het team.

 68. Annan heeft het steeds over; we hebben ons zelf niet beloond of we hadden geen geluk.

  Dames hebben gehele toernooi niet kunnen imponeren. China nipt verslagen, Argentinië laten terugkomen tot 3-2, niet kunnen winnen van Nieuw-Zeeland, niet kunnen winnen van Duitsland en ook niet kunnen winnen van GB. Heel blij zijn met zilver en afscheid nemen van goude generatie!

 69. Ik geloof niet in geluk. Ik geloof in visie en beleid. Met visie en beleid dwing je geluk af. Visie en beleid ontbreekt al jaren. Shoot outs kun je trainen. Vreselijk zoals die werden genomen. En nog rampzaliger hoe er door de Dames over werd gesproken toen er vragen over werden gesteld tijdens studio Rio. Ze hadden geen benul. Gevoel…..! The big five hebben veel betekend voor het Nederlandse hockey, maar als coach en KNHB niet durven in te grijpen voel dan zelf aan wanneer je moet stoppen. Team nu lekker verjongen, zorgen voor een goede sfeer en een goede balans in de hiërarchie. Je gaat dan 100% zeker structureel eindigen op de eerste plaats tijdens toernooien. Dan nog even wat visie erin pompen en klaar ben je. Dat laatste wordt wel moeilijk met het huidige bestuur en TD.

 70. Beste Velen,
  Ik begrijp jullie frustraties volkomen. Het is echter niet zo dat je alleen maar een goede coach/trainer bent als je met goud naar huis komt. Uiteraard zijn er dingen fout gegaan. Op zich spelen de dames redelijk goed. Het is wel de vraag of je de coach moet laten zitten als die en een black-out heeft en als een zandzak erbij gaat zitten. Wellicht een coach erbij en Annan weer assistent.

 71. @Jan: sorry met alle respect naar de Britten toe, maar 3 kansen en 3 keer erin omdat de Nederlandse defensie zeer zwak verdedigt. Ik wil ze geen flutploegje noemen, ze hebben een top goalie en een aantal goede speelsters (Danson en Owsley) maar dit had NL gewoon moeten winnen klaar. Veel beter, dus dat heeft niks met onderschatten te maken.
  Anyway, ik hoop op een goede evaluatie. Toch cynisch dat de Big five blijkbaar ten koste van goud naar de Olympische spelen samen wilden. En tsja, Annan lijkt me meer iets voor assistent coach.

 72. Wat betreft Arno. De KNHB heeft toch een tijdje een vacature gehad voor een nieuwe Technisch Directeur met een onmogelijk pakker van eisen? Hoe zit het daar mee?!

 73. @Lynn – Ze hadden kunnen winnen, maar door verdedigende fouten en pech (bijv. bal op de kruising van Naomi) lukte het niet. Dat is toch sport? Waarom is het bij de dames zo dat als ze niet weer goud winnen, de coach en de spelers het moeten ontgelden. Niet gehinderd door gebrek aan kennis natuurlijk, maar ja, dat maakt zo een forum ook wel weer leuk.

  Naar mijn mening ligt het probleem niet bij speelsters, zelfs niet bij de coach. Het is het idiote beleid van de bond geweest dat een succesvolle samenwerking van Caldas en zijn staf met de dames vroegtijdig heeft afgebroken om de mannen een keer succes te bezorgen.

  Kun je het je voorstellen? Heb je intens samengewerkt met Caldas, Cox en van den Honert en dan moet je het opeens met Marijne en Smolenaars als opvolgers doen? Het verschil in stijl en nivo van coaching is nogal groot lijkt me. Hoe dan ook, die samenwerking is jammerlijk mislukt.

  En wie is hier verantwoordelijk voor? De TD van de bond Arno den Hartog, die al 30 jaar de dans ontspringt ondanks vele beleidsmatige misstappen (of zijn we de aanstelling van Kruis en vd Heuvel vergeten?). Waarschijnlijk doordat wij en de pers altijd naar de coach en spelers wijzen en de bond met rust laten. Ook bij de pers hoor je nooit iets over technisch beleid. Philip Kooke? Niets. Waarom eigenlijk? Want daar gaat het mis, al jaren en jaren. 20 jaar geen goud straks in Tokio.

  Misschien dat het makkelijker en leuker is om coach en spelers aan te pakken dan de bond, want die laatste zitten goed beschermd in een ivoren toren, zijn ongrijpbaar. De fouten die spelers en coaches maken zien we op tv en dan kunnen we ons daar op afreageren. Zou juist van journalisten als Kooke veel meer verwachten. Misschien bang voor eigen hachje?

 74. Hier wordt nu al paar keer gezegd dat het verval begon onder Marijne en dat het spel onder Caldas fantastisch was. Ik herinner me een halve finale in London die even nipt werd gewonnen van Nieuw Zeeland als nu de finale verloren van GB. En een finale die ook met mazzel van Argentinië werd gewonnen. En zo waren er wel meer wedstrijden echt niet zo fantastisch onder Caldas. Daar werd op dit forum toen ook op gewezen. Maar ja, coach en speelsters die zich (te) geweldig vinden, krijgen volgers. Deze club dames zijn al jaren niet zo goed als beweerd, zeker niet als je mee neemt hoezeer Duitsland, Australie en Z-Korea achteruit zijn gegaan.

 75. @lynn – door te roepen dat de coach niet deugt en de big five niet deugt beschadig je mensen die veel hebben gegeven en met ziel en zaligheid hebben gewerkt aan een sport carrière. Ik weet echt niet of de verhalen over de zgn. Big Five kloppen. Ik denk dat Marijne een aantal speelsters die kritiek op hem hadden uit de selectie wilde zetten. Maw Marijne kon het gewoon niet aan en als dat zo is heeft hij net zo gefaald als de spelers in deze.

  Maar de echte oorzaak ligt bij de mannen op het pluche met hun idiote beleidsbeslissingen. En die worden met rust gelaten. Dat kan toch niet?

 76. @Jan, ik zal het maar gewoon zeggen: een bondscoach wordt door de KNHB aangesteld , Marijne had het gevoel niet bij de “Big five”en wilde ze vervangen, de Big Five is gaan muiten en is naar Arno den Hartog gestapt met het verzoek Marijne te lozen. den Hartog heeft dit nog gedaan ook, terwijl hij de vijf een schop onder de kont had moeten geven, deze vijf wilde kost wat kost naar Rio. Ook al moest daar een coach en mens voor beschadigd worden…. Als den Hartog achter zijn coach had gestaan, ipv slappe hap maatregelen dan had de Big Five Rio never nooit gehaald. Niemand durft het bolwerk van de KNHB aan te pakken is net Noord Korea daar in Nieuwegein en totale wanbeleid. Annan aanstellen was ook een foutje en Max naar de mannen ook. Maar den Hartog komt hier al 30 jaar mee weg omdat niemand maar dan ook niemand hem aanpakt ook Cornelissen niet en die had ik toch echt hoger ingeschat. Over een maand zijn we het vergeten tot Arno den Hartog met weer een koers wijzing komt want je denkt toch zeker niet dat hij het kan verkroppen dat de mannen 4e geworden zijn en de vrouwen 2e let maar op er komt een verassing…

 77. @ Jan, de vijf spelers mogen Marijne wel beschadigen? En op hun mogen mensen niet kritisch zijn? De omgekeerde wereld echt waar gaat dit heen?
  Als een coach vindt dat een speler of spelers niet functioneren in een team heeft hij of zij het recht om deze uit de selectie te zetten niet andersom dat de spelers de coach uit de selectie zetten wat een rare gedachte en gevaarlijk ook nog.

 78. Zijn Veen en Bolhuis niet verantwoordelijk voor de toplijn???
  Die zie ik niet in de stukken voorkomen.
  Heeft den Hartog dit wel in zijn takenpakket zitten???
  Wie helpt mij het te begrijpen?

 79. @Robert-Jan en @Tinus – Helemaal mee eens! Alleen de spelers hebben Marijne niet beschadigd, dat heeft de bond gedaan door hem eerst aan te stellen en hem vervolgens als een blok te laten vallen.

  Een coach bepaald wie er geselecteerd wordt. En Marijne is het zoveelste slachtoffer van het falende technische beleid van de bond. In dit geval heeft de bond besloten om Marijne te wippen ipv Marijne een aantal spelers te laten wippen. Er zal vast meer gespeeld hebben tussen coach en team, maar dat wordt zoveel mogelijk geheim gehouden. Slechte zaak overigens wan nu speculeert iedereen erover. Herman Kruis en vd Heuvel hebben ook vergelijkbaar slechte ervaringen met de bond.

  Hoe dan ook heel kwalijk en slecht dat dit gebeurt is. Maar de oorzaak ligt m.i. een jaar eerder toen den Hartog op verzoek van Stephan Veen Caldas bij de vrouwen weghaalde terwijl er was afgesproken dat hij tot Rio met de vrouwen zou doorgaan. Als je beide coaches en hun staf analyseert, dan voel je toch al aan je klompen aan dat het afbreukrisico groot is. Hij had gewoon tegen Veen moeten zeggen, Sorry, dat doen we niet, zoek maar verder naar een geschikte kandidaat.

  En de bond laat Marijne vervolgens links liggen. Zij hadden hem allang weer ergens aan het werk kunnen stellen.

 80. Op de website staat dat Bolhuis topsport coordinator is van vrouwen en Veen van mannen. Maar ze zijn niet eindverantwoordelijk, dat is den Hartog, die is de ‘baas’.

  Dus als Veen zegt dat hij Caldas wil als coach, dan zegt den Hartog ja of nee.

 81. @@allen: De finale tegen Argentinië werd zeer terechg gewonnen en ging zeker niet moeizaam. Halve finale klopt.

  @jan: ik zeg niet dat ze niet deugen en doe al helemaal niet af aan hun prestaties. Echter heeft deze big five ook wel aangevoeld dat ze niet allemaal Rio gingen halen en ook niet allen in vorm waren. Achteraf heeft Marijne gelijk gehad en had er 2 jaar met een frisse mix aan talent en ervaring naar Rio gekund. En wat was ermis met het strijden om een plek ipv hem op te eisen? Nederland heeftde grootste vijver aan talent. En Annan is echt wel een goede coach maar niet als hoofdcoach van de dames. En iedereen weet dat er een wanbeleid is, dat is wel duidelijk als je 5 speelsters boven je coach kiest en de coach van de dames doorschuift zodat de heren ook eens goud pakken. Nou een 4e plek en zuur zilver.

 82. Kan de redactie van hoofdklassehockey.nl mij uitleggen dat als men kritisch is over bepaalde mensen of clubs ( het valt echt op bij twee clubs) er na 10 meningen verschijnt” u kunt niet reageren” en dat deze discussie tot het oneindigen door mag gaan. Annan is Amsterdam en de bond hoort volgens hockeyminnend Nederland bij Amsterdam of Kampong.Of de redactie is op vakantie of is toch niet zo objectief als deze zou moeten zijn.

 83. Sommige mensen kunnen niet zo goed tegen kritiek “hockey”. Deze mensen kennende zullen ze wel direct hoofdklassehockey mailen met allemaal dreigementen. Ik denk dat er drie mensen verantwoordelijk zijn voor de tegenvallende prestaties. Veen, Bolhuis en den Hartog. Zij missen visie, teren teveel op het verleden en hebben niet de juiste staf aangesteld voor de hele zware klus. Ze blijven vast zitten en zullen zeker niet aan zelfreflectie doen.

 84. Zie net Bolhuis bij studio sport journaal stellig beweren dat Annan verder moet met het opbouwen van een nieuw team. Dus dat is een stelling vanuit de bond dat men het allemaal prima vindt. @ hockey ik dacht het zelfde als jij bijna 90 meningen en de deur is niet dicht bij hoofdklasse.nl.
  @Karakter inderdaad Veen, Bolhuis en den Hartog teren op oude glorie maar van het moderne hockey hebben ze geen kaas gegeten. Elke visie ontbreekt en ze zullen nooit toegegeven als ze de verkeerde keuzes gemaakt hebben. Nu achter de coaches staan maar andere coaches zo de laan uitsturen omdat de spelers dit willen. Van mij mag Annan blijven als assistent coach en de bond zou er eens goed aandoen een frisse nieuwe weg in te slaan en niet een kruiwagen coach aan te stellen maar een neutrale coach zonder voorkeuren voor spelers of clubs maar dat zal een moeilijke zoektocht worden!

 85. Bolhuis ook gezien.
  Is wel even schrikken……..
  Reactie samenvattend: “We gaan door met Annan, want het zo’n hecht clubje geworden”
  Ongelooflijk. Dit heeft werkelijk helemaal niets met topsport te maken. Dit lijkt meer op een bejaardenclubje dat gezellig het verleden nog eens oprakelt. Vind ik verder prima, maar niet met mijn sport en indirect van mijn centen!

 86. Het is gewoon een netwerk van vriendjes binnen de bond. Te veel verbanden waardoor men niet meer reëel naar coaches kijkt. In het interview, gaf Bolhuis een kleine sneer naar Veen over het overplaatsen van Caldas naar de heren. Daar zit het al niet goed. Hecht clubje? Potverdorie vechten voor je plek de beste moeten in het elftal zitten. Een coach erop die ze afknijpt en passie in zowel de heren als dames elftallen laat spelen. Eer om voor je land uit te komen de zweep er over niets hechte clupjes of spelers pamperen. Ze zijn helemaal de weg kwijt daar in Nieuwegein.
  Als Veen. Bolhuis en den Hartog samen de beslissing nemen over de elftallen zouden ze er goed aan doen om nog een beslissing te nemen, alle drie opstappen en tophockey aan mensen overlaten die er echt verstand van hebben en deze twee kruiwagen coaches per direct de wacht aan zeggen en een nieuwe frisse wind door het bondsgebouw te laten waaien, want nu stink het daar al 30 jaar!

 87. Haha te gênant voor woorden was dit interview. Werkelijk een brevet van onvermogen. Totaal gebrek aan visie. Ik schaam mij dat ik hockeyer ben. Of had Bolhuis het over Engeland? Zo’n hecht clubje is het niet heb ik begrepen. De big five is zeker een hecht clubje. Maar de rest en de big five samen….?

 88. Crisis mananger

  Wat een kul verhaal van Bolhuis, na de wedstrijden tegen Nieuw Zeeland, Argentinië en Duitsland. Moest mevrouw Bolhuis brandjes blussen en gesprekken voeren om iedereen weer op een lijn te krijgen. Daar hoor je Bolhuis niet over! Hecht clubje, ja inderdaad de vijf die de dienst uit maken.

 89. Bolhuis zegt terecht dat het doorschuiven van Caldas niet onder haar verantwoordelijkheid is gebeurd. Dat klopt, dat was die van den Hartog. Maar Bolhuis had daar natuurlijk voor kunnen gaan liggen, net als in haar beste wedstrijden als speler. Ik denk als den Hartog vertrekt de lucht wel weer opklaart in Nieuwegein.

  Er is dus wel steun voor Annan. Vind ik eigenlijk wel terecht. Wat nu gebeurt is een soort van landelijke afzeikronde op hoofdklassehoecky.nl . En Caldas wordt 4de maar omdat hij geen domme fouten op tv heeft gemaakt hoor je daar niemand over. Wie heeft er nou echt ondermaats gepresteerd? Annan of Caldas?

  Als je haar loopbaan bekijkt als speler en als coach dan is het een dame die veel kan bijdragen. Elk team waar ze de afgelopen jaren mee heeft gewerkt wordt kampioen. Bij Amsterdam hebben ze haar van de vrouwen op de mannen gezet. Dat zegt wel iets. En Paumen vindt dat het hockeyend beter gaat, met haar ervaring zegt dat wel iets. Maar als een zoutzak in de dugout zitten kan niet, blackout of geen black-out.

 90. Even een vraagje: men spreekt over de TC en ook over mw Bolhuis, maar wordt die niet al opgevolgt door Mijntje Donners?????

 91. Bel de krant

  @KNHB. Door met Annan?! Open je ogen, kom uit de tunnel en zet je gevoel even opzij. Wees rationeel en neem dan de juiste beslissing…

 92. Door met Annan.. onbegrijpelijk.

 93. Bestuur en Annan zijn zeer tevreden over het getoonde spel. Nog even en we schakelen weer over op grashockey.
  Of zou het de in het voetbal gebruikelijke tactiek zijn van de hemel in prijzen en dan een zetje geven?

  Mijn mening:
  Resultaat okay (we komen nog goed weg)
  Spel verontrustend slecht.
  Maar ik begrijp er blijkbaar helemaal niets meer van.

 94. Beste K.N.H.B buiten alle opmerkingen die al over Annan gedaan zijn wil ik nog wel iets kwijt. Hoe kan een topcoach die ziet dat de keeper bij de eerste corner een hoek kiest, haar speelster er niet op wijzen om bij de tweede corner gewoon weer die hoek te pakken. Die gok doen ze nooit twee keer. Maar Annan trapt er in. 2’de corner stond ze uiteraard in de andere hoek. plus 3’de corner verwachte ze een variant. Die kwam dus ook. Bij de shoot-out een loterij. Wat een onzin. Totaal niet besproken om juist andere dingen te doen. Plus zet een flats strafcorner nooit op één. Eerst kijken wat de keeper bij de andere doet, plus als nummer drie is die veel meer onverwachts.

 95. Het falen ligt er bij de shoot-outs heel dik bovenop. Alhoewel ik van topspeelsters zelf ook meer inzicht verwacht.
  Maar voor mij lag het falen ook in het veldspel er heel het toernooi dik bovenop. Maar daarin zijn de meningen blijkbaar verdeeld. Annan heeft toch maar weer mooi zilver weten te halen.

Reageer

Contact Us