Alyson Annan: ‘We hebben nog veel stappen te maken’

De winst van de Europese titel van de Oranjedames was niet alleen bijzonder voor bondscoach Alyson Annan, omdat het haar eerste gouden medailles was met de nationale ploeg. Ook het Wagener Stadion als locatie was voor haar zeer speciaal.

“Mijn kinderen spelen hier en ik heb hier zelf jaren geleden mijn eerste paar interlands gespeeld”, blikt Annan terug. “Het is mooi om hier als coach te staan. Het deed wel een beetje pijn toen het oude stadion werd gesloopt. Het is wel een stuk geschiedenis van mij. Maar er komt ook een tijd dat je dat achter je moet laten.”

Nieuw begin

Na de verloren finales op het EK twee jaar geleden en de Olympische Spelen in Rio stonden de dames weer eens op de hoogste trede van het ereschavot. “Voor sommigen was het eerste keer in drie jaar voor anderen was dit het eerste titeltoernooi. Ik vind het lastig om te vergelijken, omdat je dit team als een nieuw team kan zien. Een nieuw begin, een nieuwe fase”, zegt Annan.

Een nieuwe fase die aanbrak na de Spelen in Rio toen vaste waarden als onder meer Naomi van As, Ellen Hoog en Maartje Paumen besloten te stoppen als international. “Deze groep is een nieuwe groep. Die hebben Rio niet meegemaakt en dan kan je een nieuwe weg inslaan. Ik wil niet te veel terugkijken, maar voorheen hadden ze hun vaste patronen en die ga je niet zomaar doorbreken negen maanden voor de Spelen.”

Meer verantwoordelijkheid

“Nu heb ik dingen kunnen neerzetten die ik graag met de staf wilde neerzetten. De dames hebben alles met open armen ontvangen. Ze willen graag ook nieuwe dingen en vaak ook meer verantwoordelijkheid nemen, die ik ook graag wil geven. Een zelfsturend team dat ik gewoon een beetje kan bijsturen.”

In aanloop naar het WK volgend jaar in Londen en de Spelen in 2020 in Tokio zal de jonge ploeg vooral veel ervaring moeten op doen. “We hebben een nieuwe weg ingezet met de groep. We zijn nog onderweg en hebben nog veel stappen te maken.”

Boegbeeld

Een van die jonge speelsters, Pien Sanders, werd uitgeroepen tot talentvolste speelster van het EK. De speelster van Den Bosch kan het nieuwe gezicht worden van het team. “Ik wil geen gezicht plakken op het team. Ik wil de andere speelsters niet te kort doen, maar Pien heeft wel wat neergezet dit toernooi.”

Reageer

Contact Us