Alyson Annan: ‘We waren gedreven en effectief’

Met een 2-0 zege op Duitsland sloten de Oranjedames de groepsfase af. Met de vierde zege in vijf duels eindigde de ploeg van bondscoach Alyson Annan op de eerste plaats.

Annan was te spreken over het spel van haar ploeg tegen de Duitsers. “Vandaag was het beter. We lieten iets meer potentie zien. We waren gedreven, effectief en hadden controle. We hadden misschien iets meer kunnen scoren, maar ik ben behoorlijk tevreden met de wedstrijd”, aldus de bondscoach in een interview met Eurohockey.org.

Focus

In de groepsfase draait het volgens Annan niet alleen om winst of verlies. “Het gaat er meer om wat je laat zien op het veld. Gisteren (tegen Nieuw-Zeeland, red.) speelden we onder ons niveau. We verloren de focus. Daarna zijn we bij elkaar gekomen en hebben gepraat en hopelijk is de focus weer terug.”

Comments (12)

 1. Totaal mee oneens. Hoe heeft deze vrouw ooit bondscoach kunnen worden. Wie is hier verantwoordelijk voor?
  Met name de sturing van de coach schiet zwaar tekort. Als dit werkelijk de analyse van Annan is….
  Nogmaals:
  Sommige speelsters vond ik ronduit voor schut staan in het veld. Ik noem geen namen, het is al pijnlijk genoeg. Ik vond het commentaar van Fatima bij de NOS (ingehouden, maar eigenlijk heel kritisch) hout snijden. Er wordt veel te onrustig gespeeld, teveel gelopen met de bal en daardoor teveel balverlies geleden. Kortom de coach bakt er niets van.
  Pijnlijk om te zien, maar niet hopeloos.

 2. @Marc Helemaal mee eens! wat een droeve ellende met deze waanzinnig snelle achterhoede…….als je CvM en MP daar ziet spelen dan vraag je je toch af waarom zij daar staan. Met alle respect maar dit is NL team onwaardig. Verder was natuurlijk bij iedereen bekend bekend dat zij communicatief niet zo sterk was en dat er niet mee samen te werken valt.

 3. @Marc mee eens.
  Het hele team speelt als individu en als team ver onder niveau. Dat valt Annan grotendeels te verwijten. Annan roemt de effectiviteit, die toch echt uitermate laag te noemen is.
  Maar dat kan je als coach natuurlijk niet gaan roepen vlak voor de laatste wedstrijd van het toernooi…..

  1)Er zijn een aantal dames geselecteerd die duidelijk niets(meer)op de OS te zoeken hebben.
  2)Vervolgens is er blijkbaar heel veel getraind: Mn de oudere dames zien er ronduit overtraind uit.
  3)Vervolgens lukt het de coach niet er een effectief team van te maken. Continu verkeerde en mn te late passing in het veld. Zinloos gerommel en geloop met de bal. Waarbij de coach de verantwoordelijkheden bij de verkeerde spellers legt.

  Ik zie ze niet meer opstaan onder deze coach. Ik vind het een drama voor met name de big four/five. Ik had ze een waardig afscheid gegund.
  De jongeren krijgen deels hun tijd nog wel.

 4. Azijnpissers

  Hilarische reacties hierboven. Lijkt me vreselijk om zo pessimistisch door het leven te gaan.

  Jouw uitleg van waarom het niet goed gaat (terwijl ze gewoon 2-0 winnen??) is als volgt: “Er wordt veel te onrustig gespeeld, teveel gelopen met de bal en daardoor teveel balverlies geleden’ Zo makkelijk, zo kort door de bocht en daarbij ook nog eens onjuist.

 5. @Azijnpissers ga je lekker?? Gewoon 2-0 winnen is inderdaad wat Nederland moet doen, maar de wedstrijd geeft toch een ander beeld aan. Tegen Nieuw Zeeland werd het al duidelijk, we lopen, lopen en raken de bal kwijt. in twee wedstrijden geen fatsoenlijke corner kunnen scoren? Na de wedstrijd praatsessies houden dat gebeurd niet voor niets en waar Duitsland, Argentinië, GB en Australië door selecteren houdt Annan vast aan de big 4 of 5 en vertrouwd op de ervaring van deze spelers. Tegenstanders weten dit en daar zit de zwakke schakel van dit team. Bij counters worden ze weg gelopen en ze domineren niet meer zoals vroeger. Er wordt nu al weer geroepen dat Argentinië een makkie is, vannacht was de finale 100 meter sprint en de finale 50 vrij zwemmen ook een makkie, laten we eerst maar eens de wedstrijd tegen Argentinië afwachten daar moet het gebeuren en als je zo speelt als de afgelopen 2 wedstrijden wordt het een hels karwei.

 6. Nu mogen ze het laten zien!

  Voor diegene die het spel van zowel de mannen als vrouwen fantastisch vinden, de wedstrijden tegen zowel Australië (M) en Argentinië (V) hebben een ander karakter en in die wedstrijden zullen een uitstekende graat meter zijn waar het Nederlands hockey staat. Op basis van die wedstrijden mag de ozo machtige KNHB de conclusies trekken of we een opleiding land zijn geworden voor andere landen of dat we daadwerkelijk stappen hebben gemaakt met de twee nieuwe coaches.

 7. @azijnpissers

  Ze winnen 2-0 en verdiend. In de poulefase. Tegen een veel lekker spelende maar niet echt sterke tegenstander. Terwijl het ook volgens Annan vooral ging om hoe het gevoel wat ze overhouden aan de wedstrijd…..
  Ik zie toch een team dat echt niet lekker en gelukkig speelt. Dan kan Annan roepen dat het gras blauw is, maar volgens mij is het toch echt groen.
  Maar je hebt gelijk. Zolang ze niet verliezen is een roze bril gepaster.

  Dat ze een medaille mogen halen!

 8. Beste Azijnpisser,
  Na de poule is er best reden om even op een forum kritisch te mogen zijn. Winnen van de nummer 9 van de wereld (Duitsland) is niet al te gek. Vergeet niet dat Nederland in een hele zwakke poule zit en dat zelfs Spanje (nummer 14 van de wereld), die 2 x van onze jong oranje meiden verliezen (6-1 en 3-1) naar de kwartfinales gaat.
  Bovenstaande conclusies zijn toch wel redelijk waar? Team individueel onder niveau, matig spel, veel corners en kansen tegen, en mentaal lijkt er ook weinig verandert. Wellicht staan we met zn alle met onze bek vol tanden als Nederland morgen 4-0 wint van Argentinie (laten we het hopen), maar voorlopig kan het nog niet bekoren.

 9. Azijnpissers

  Kritiek mag altijd Sonja, maar ik vind het nu alles behalve terecht 🙂 Doel van de poulefase is de kwartfinale halen, met wat voor spel boeit eigenlijk heel weinig. Ik herinner mij Londen waar de mannen met sprankelend spel de finale haalden maar die verloren, dan heb ik liever minder spel maar wel die gouden plak. Het is gewoon heel makkelijk om hier met halve argumenten kritiek te geven en te doen alsof nederland alles makkelijk zou moeten winnen, omdat wij vinden dat we de beste selectie hebben. Volgens mij heeft elk land dat meedoet aan de spelen, goed of slecht, keihard getraind om hier te staan en beschikt ook elke ploeg over kwaliteit. Dus als je dan wint, ook al ben je de beste, dan is dat gewoon een knappe prestatie. Dan kan je zeuren over dat jij niet genoeg genoten hebt, of dat het volgens jou nog wel wat beter kan, maar dat boeit echt helemaal niets! Het gaat er in de poulefase om dat je wint en doorgaat, niet dat je even met sprankelend spel door die poulefase heen wandelt.

 10. @azijnpissers

  Azijnpissers,

  Nogmaals: prima overwinning.
  Je mist bij herhaling het gemaakte punt volledig.
  De poulefase is voorbij. Het toernooi gaat beginnen. Een goed moment voor tussentijdse evaluatie.
  Resultaten voorronde ruim voldoende. Het spel structureel niet! En dat mag best gezegd worden.
  De dames werken keihard, maar spelen ver onder vermogen en dat baart zorgen. Er lijkt wat mis in de trainingsopbouw (overtrainde indruk) en coaching. Dat los je niet zomaar meer op.

  Duimen dus

 11. Annan heeft de uitstraling van een jute zak aardappelen op het veld en in mijn ogen erg ongeïnteresseerd.
  Ik gun ze oprecht een gouden plak, maar ik denk dat het bij gunnen blijft helaas…..

 12. Het is inderdaad nog niet best wat ze laten zien. Maar het niveau van de andere teams is al helemaal niet om over naar huis te schrijven…

Reageer

Contact Us