
Amsterdam-voorzitter Marc Staal over gelijkheid in de sport: ,,Beweging is gaande, maar gaat nog langzaam”
De bom is nog net niet gebarsten. Toch kloppen steeds meer dames uit de Hoofdklasse op de deur omtrent gelijkheid in de sport. Zij stellen zichzelf de vraag, waarom verdienen wij niet net zoveel als de mannen? Volgens Amsterdam-voorzitter Marc Staal zijn veranderingen gaande, maar zijn er nog een aantal fundamentele problemen die aangepakt moeten worden.
Maar liefst 80% van al het sponsorgeld zou in 2021 volgens het instagram kanaal van tophockeyster Maria Verschoor naar de heren gaan. Daarbij geeft Verschoor ook aan dat vrouwen in de Hoofdklasse dames maar liefst vijf tot tien keer minder verdienen dan mannen. Ook zouden er minder faciliteiten beschikbaar zijn voor deze speelsters. Een duidelijk statement, van één van Nederlands beste hockeyspeelsters.
View this post on Instagram
Een opvallend gegeven. Met in het achterhoofd dat de Nederlandse hockeysters de afgelopen jaren sportief gezien vele malen succesvoller zijn dan die bij de heren. En wetende dat de Nederlandse damesploeg op social media vele malen populairder is dan de herenploeg, lijkt het voor de buitenwereld een raar gegeven dat salarissen niet gelijk liggen. Gelijkheid in de sport is nog ver te zoeken.
Oranje-heren | Oranje-dames |
Gemiddeld 8.400 volgers | Gemiddeld 21.213 volgers |
Meer salaris bij mannen
Waar zit hem het verschil dan in. Bij hockeyclub AH&BC Amsterdam wordt er al jaren nagedacht over de ontwikkeling gelijkheid in de sport en in de Hoofdklasse. Zijn er sponsoren die specifiek zich richten op herenteams in plaats van damesteams? Volgens voorzitter Marc Staal heeft het hier niets mee te maken: ,,Hoofdsponsors kunnen in deze tijden het niet meer maken om alleen een herenteam te sponsoren, waarbij de dames achterwege worden gelaten. Ethisch gezien is dat niet meer van deze tijd. Ik denk dat er vooral een ander achterliggend probleem nog niet is aangepakt”.
Marc Staal, die al zeven aan het roer van de club staat, vindt het een lastige zaak: ,,Wij steunen de beweging om gelijkheid in de sport te creëren. Toch is dit niet zo maar gerealiseerd. Bij Amsterdam kan ik zeggen dat de salarisverhouding op dit moment 40% bij de vrouwen en 60% bij de heren ligt. Met die huidige salarisverdeling is dat op dit moment mogelijk om een damesteam neer te zetten, die vrij gemakkelijk bij de beste teams van Nederland hoort’.
BEKIJK OOK:
Hockey is Simpel: Marc Staal van Amsterdam over de honger naar prijzen
Hoofdklasse clubs kiezen voor heren
Voorzitter Staal erkent zoals gezegd het probleem, maar geeft aan dat Amsterdam nog niet meteen de salarissen gelijk kan trekken. De club heeft als doel heeft om zowel de mannen als de vrouwen in de play-offs te krijgen. De gelijkheid die hij wil stimuleren zal een proces zijn over meerdere jaren. Volgens hem zullen een aantal zaken fundamenteel eerst moeten veranderen: ,,Aan het begin van het seizoen stellen clubs hun budget beschikbaar voor de heren en dames. Wat wij zien is dat er meerdere clubs in de Hoofdklasse beduidend meer geld steken in het eerste mannenteam. Het gevolg hiervan is dat je dus een scheef salarisplafond in de Hoofdklasse ziet. Hierdoor zitten wij als hockeyclub Amsterdam in een tweestrijd. Want als wij daarin niet mee gaan, kunnen wij niet concurreren met de top van de competitie. Op dit moment kiezen wij ervoor om hier wel in mee te gaan en dus relatief meer geld te steken in de heren. Niet alleen zien we de dames graag in de play-offs, ook het eerste mannenteam willen wij bij de beste vier van Nederland zien”.
Oplossing van probleem
Sommige clubs in de Hoofdklasse lijken dus op voorhand nog steeds ervoor te kiezen om de meeste gelden te steken in het eerste mannenteam. Hierdoor kunnen teams niet alleen meer salarissen betalen, maar kunnen er ook buitenlandse krachten worden aangetrokken.
Toch blijft Staal positief vooruit kijken omtrent gelijkheid in de sport en de Hoofdklasse. Een verandering zal er in zijn ogen moeten komen, maar zal nog enige tijd duren: ,,Een verandering om bijvoorbeeld meer aandacht voor het dameshockey te krijgen is om het speelschema te veranderen. De NOS zendt over het algemeen meer wedstrijden uit de Hoofdklasse Heren uit. Wat je ziet is dat de NOS vaak wedstrijden van de heren om 14.45 uur laat zien. De wedstrijden om 12.45 uur zijn dan te vroeg. De Hoofdklasse dames krijgt hierdoor minder media-aandacht. Ik denk dat het goed zou zijn om ook dameswedstrijden later op de middag te laten spelen. Hierdoor zullen teams die hoog in de competitie spelen, vaker op TV komen”.
Niet alleen heren
Dit is niet de oplossing om uiteindelijk de salarissen daadwerkelijk gelijk met elkaar te trekken. Voor Staal is er nog een ander aspect waar nog beter naar gekeken moet worden: ,,Ik hoop dat meer clubs in de Hoofdklasse er voor kiezen om meer budget vrij te maken voor de damescompetitie, waardoor de concurrentie sportief gezien ook spannender gaat worden. Nu weet je bijna bij de start van de competitie welke teams bij de dames gaan strijden voor het landskampioenschap. Hogere salarissen bieden aan speelsters bij teams die lager staan in de competitie staan, zou kunnen betekenen dat betere speelsters niet naar een top-3 club in de Hoofdklasse gaan verhuizen. De sportieve verschillen zullen hierdoor kleiner worden. De focus zou niet alleen bij de heren moeten liggen. Naar mijn mening zullen salarissen bij mannen en vrouwen op deze manier ook meer gelijk komen te liggen.