Amsterdam zoekt naar nieuwe dynamiek na wegvallen Eva de Goede
Robert Tigges ziet zijn team dit jaar weer een gooi doen naar het kampioenschap.

Amsterdam zoekt naar nieuwe dynamiek na wegvallen Eva de Goede

Waar vrijwel alle internationals van Amsterdam, maar ook van die van SCHC nog op vakantie waren, stond gisteren ‘op papier’ een mooie wedstrijd op het programma. In het Wagener stadion won de vice-landskampioen gemakkelijk met 3-1. Het Amsterdam van Robert Tigges zoekt na het wegvallen van Eva de Goede naar een nieuwe dynamiek.

Bij Amsterdam speelde Ilse Kappelle een helft mee. Anne Veenendaal, Freeke Moes, Felice Albers, Lauren Stam en Maria Verschoor waren niet aanwezig. Marijn Veen kampt nog met een blessure. Bij SCHC werd alleen Laurien Leurink op de tribune gespot, Xan de Waard was nog op vakantie en was niet aanwezig. Pien Dicke is nog herstellende van een voetblessure en deed niet mee.

In de wedstrijd, die er dus door alle afwezigen totaal niet toe deed, werd gewonnen door de Amsterdammers doordat zij met speels gemak in de eerste helft al naar een ruime 3-0 voorsprong liepen. Uiteindelijk deed Ginella Zerbo nog wat terug en stond er naar 70 minuten een eindstand van 3-1 op het scorebord.

Ondanks het doelpunt van Ginella Zerbo, won Amsterdam gisteren vrij gemakkelijk van SCHC.
Ondanks het doelpunt van Ginella Zerbo, won Amsterdam gisteren vrij gemakkelijk van SCHC. Foto: Roel Ubels

“Het voordeel van zo’n oefenwedstrijd waarbij veel internationals missen is dat de verantwoordelijkheid nu door anderen moet worden overgenomen. Ik heb geen elf leiders nodig in het team. Wel zullen er zoals gisteren nieuwe dames moeten opstaan die dat doen. Door het vertrek van Eva de Goede, zal de hele dynamiek in de groep gaan veranderen. Dit soort wedstrijden zijn uitstekend om een en ander te oefenen”, aldus coach Robert Tigges die aan zijn derde seizoen als hoofdcoach bij Amsterdam gaat beginnen.

Nieuwe dynamiek

Amsterdam is dus op zoek naar een nieuwe dynamiek. Eva de Goede, die jaren het spel bepaalde bij Amsterdam zal worden gemist. Het gat wat zij achter zich laat, zal door anderen opgevangen moeten worden. Gisteren kreeg Sabine Plönissen meer een vrije rol. De verdedigster liet met een aantal schitterende passes, intercepties en dwingende acties zien, dat zij dit jaar een belangrijkere rol in de defensie gaat krijgen. Dit zal ook wel moeten, want Kimberly Thompson en Charlotte Adegeest die naast haar stonden, zijn dit jaar niet meer van de partij.

Sabine Plönissen maakte gisteren een goede indruk bij Amsterdam.
Sabine Plönissen maakte gisteren een goede indruk bij Amsterdam. Foto: Roel Ubels

“Bondscoach Paul van Ass liet ooit Teun de Nooijer en Taeke Taekema buiten de selectie. Uiteindelijk zal er altijd een moment komen, dat nieuwe speelsters het moeten overnemen van de oudere gevestigde orde. Dit zal bij ons ook het geval nu zijn”, aldus Tigges.

BEKIJK OOK:
Paul van Ass: “Taekema boos en teleurgesteld”

Kampioenschap heroveren

Tigges moest door de vele afwezigen een beroep doen op talenten en oud-spelers van dames 1. Elsemiek Groen werd gisteren weer van stal gehaald en alsof er de afgelopen jaren niets was gebeurd, draaide zij met speels gemak weer mee in het Amsterdamse systeem. Het is tekenend voor de groep die volwassen overkomt.

Groen zal overigens dit jaar alleen spelen, wanneer de coach echt niet anders kan. Het team heeft vooral uit de jeugdopleiding een aantal grote talenten gehaald. De Duitse international Kira Horn kwam van buitenaf. Met de komst van de Duitse Kira Horn hoopt Tigges het gat van de Goede op te kunnen vangen. Toch lijkt het dat de nieuwe dynamiek waar Amsterdam naar zoekt na het wegvallen van Eva de Goede, voornamelijk opgevangen gaat worden door speelsters die al bij het eerste zaten.

“We hebben gewoon een heel goed team. Niet alleen Sabine vind ik heel goed spelen. Kijk ook naar speelsters zoals Floor de Haan en Sosha Benninga, zij zijn echt aan het doorbreken. Kira Horn kan als speelster van buitenaf ons team ook echt versterken. Bij ons is er zeker een en ander veranderd. Daarentegen denk ik dat we zeker een goede kans maken om het landskampioenschap komend jaar met dit team te heroveren”.

Reageer