Arbitrage in Hoofdklasse hockey wederom onder vuur - Hoofdklasse Hockey Nederland
Shona McCallin is kritisch op de scheidsrechter in de Hoofdklasse hockey.

Arbitrage in Hoofdklasse hockey wederom onder vuur

De arbitrage in de Hoofdklasse hockey ligt in korte tijd weer onder vuur. In de dames wedstrijd Oranje-Rood tegen Victoria werden er in de laatste seconde van de wedstrijd een aantal discutabele beslissingen genomen. Oranje-Rood leek flink benadeeld, nadat de scheidsrechter de wedstrijd had afgefloten, maar later toch door liet gaan. De KNHB is bezig met het verzamelen van de beelden en besluit daarna of er een onderzoek komt.

Met een 1-2 voorsprong leek Oranje-Rood met nog een paar seconden op de klok de overwinning binnen te gaan halen. Echter, Victoria zette aan en kreeg nog een strafcorner. De strafcorner werd gespeeld en kwam op de hand van Shona McCallin terecht. De hand is in het hockeyreglement onderdeel van de stick, dus McCallin deed niets fout. De scheidsrechter zag een voet en wilde de corner opnieuw gaan spelen.

Nadat McCallin haar hand aan de scheidsrechter liet zien en liet zien dat deze helemaal begon op te zwellen, was de scheidsrechter overtuigd. Geen strafcorner, maar uitslaan voor Oranje-Rood. Er werd drie keer gefloten en de wedstrijd was klaar. De dames van Oranje-Rood waren uitzinnig van vreugde. Helaas voor de gasten, het besluit werd later weer veranderd.

Shona McCallin die dit jaar vanuit Groot-Brittannie naar Nederland is af komen reizen zegt er het volgende over: “We waren uitzinnig van vreugde. De spanning was om te snijden en toen de toeter afging en de scheidsrechter daarna alsnog ook af floot, gingen we juichen. Het zou onze eerste overwinning van het seizoen worden. Nadat we een aantal minuten feest hadden gevierd en de heren van de wedstrijd die na ons zou worden gespeeld al op het veld waren, besloten de scheidsrechters alsnog hun keuze te veranderen. De strafcorner moest opnieuw worden gespeeld”.

Volgens Shona McCallin is het einde van de wedstrijd wanneer de scheidsrechter drie keer op zijn fluit heeft geblazen.
Volgens Shona McCallin is het einde van de wedstrijd het moment wanneer de scheidsrechter drie keer op zijn fluit heeft geblazen. Foto: Roel Ubels

Oranje-Rood in rouw

En inderdaad, want de scheidsrechters hadden de boeken er nog eens bij gepakt. Een vrije bal mocht niet worden gegeven aan Oranje-Rood, maar er had eigenlijk een bully buiten de cirkel genomen moeten worden. Omdat het fluitsignaal al was geweest, kon dit niet en moest de corner opnieuw worden genomen. Ondanks hevige protesten, bleven de scheidsrechters bij hun standpunt.

En inderdaad een aantal minuten later was het dan zo ver. Vijf dames van Oranje-Rood stonden achter de achterlijn en Victoria kreeg nog een kans. Meedogenloos liet Victoria-speelster Dominique de Vries Oranje-Rood in diepe rouw achter. Haar schot ging in de goal, waardoor beide teams de punten moesten delen.

“Er valt veel te discussiëren over de hele situatie, maar feit is dat de toeter ging en dat de scheidsrechter af floot voor het einde van de wedstrijd. Ik heb altijd geleerd, einde wedstrijd is einde wedstrijd. Of moeten wij tien minuten na een wedstrijd nog steeds verwachten dat de wedstrijd hervat zou kunnen worden? Ik hoop heel erg dat de KNHB de beelden gaat bekijken en beluisteren en terug komt op dit besluit”, aldus Shona McCallin.

Shona McCallin (links) speelt dit jaar bij Oranje-Rood.
Shona McCallin (links) speelt dit jaar bij Oranje-Rood. Foto: Roel Ubels

KNHB doet onderzoek

De situatie is niet alleen besproken in en na de wedstrijd Victoria tegen Oranje-Rood. De KNHB heeft het voorval ook meegekregen en is begonnen met een onderzoek. KNHB Manager competitiezaken en arbitrage Leon Rutten zegt er het volgende over: “We hebben nog niet alle beelden en geluidsfragmenten ontvangen. Er zijn nog niet genoeg bewijsstukken om te bepalen of we verder kunnen gaan met een onderzoek. Op dit moment kan ik er nog niet veel over zeggen. Ook kan ik niet zeggen of wij uiteindelijk de score terug zullen draaien en dat Oranje-Rood dus wint of dat het een gelijkspel blijft. We hopen op korte termijn duidelijkheid te geven aan beide teams”.

Afgelopen maand stond de arbitrage in de Hoofdklasse hockey ook onder vuur, nadat de heren wedstrijd Amsterdam tegen Oranje-Rood was ontregeld. Lees hier alles over die wedstrijd. Oranje-Rood en Amsterdam schorsten toen hun eigen spelers ondanks het wangedrag niet.

Reageer