Argentijnse dames Vicky Sauze en Julieta Jankunas willen leren in de Hoofdklasse - Hoofdklasse Hockey Nederland
Julieta Jankunas en Vicky Sauze wonnen Olymisch zilver met Argentinië en spelen dit jaar voor Victoria.

Argentijnse dames Vicky Sauze en Julieta Jankunas willen leren in de Hoofdklasse

Vicky Sauze en Julieta Jankunas wonnen afgelopen zomer een zilveren medaille op de Olympische Spelen in Tokyo. Een paar weken geleden maakten zij de grote overstap van Argentinië naar hockeyclub Victoria. Gretig, enthousiast en met een brede grijns staan de twee Argentijnse dames ons te woord.

“My english is very little”, start Jankunas het gesprek. Even lijkt het interview 1 op 1 interview met vriendin Vicky Sauze te worden. Toch blijkt dat de aanvalster iets wat te bescheiden is. Al snel blijkt dat zij ondertussen zich wel een beetje uit te voeten kan komen met de Engelse taal. De 22-jarige Jankunas scoorde op de Olympische Spelen eenmaal en zal bij Victoria worden ingezet om de doelpunten te gaan maken.

Steun vanuit Victoria

Vicky Sauze is ondertussen 30 jaar en middenveldster. In totaal speelde zij 92 interlands voor Argentinië en gaat dit jaar voor het eerst haar opwachting maken in de Nederlandse competitie. Scoren doet Sauze weinig, toch ziet Victoria met coach Lennart Poillot, haar ervaring als een grote toevoeging voor het team.

“Lennart, onze coach, had mij benaderd om te komen hockeyen in Nederland. Julieta is een vriendin van mij en uiteindelijk konden wij samen naar Victoria komen. We worden goed opgevangen en er is veel hulp voor bijvoorbeeld transport en een woning. De eerste weken waren heel fijn”, aldus Sauze.

Persoonlijke ontwikkeling

De twee Argentijnse aanwinsten voor de Hoofdklasse dames zijn niet de enige afgelopen zomer. De meeste clubs in de Hoofdklasse hebben de keuze gemaakt om te investeren in buitenlandse krachten. Iets wat voor internationale speelsters goed nieuws is, want de competitie wordt wereldwijd gevolgd.

Jankunas: “We leren een hoop. De Hoofdklasse staat goed bekend bij ons in Argentinië. Het is een sterke competitie en ik merk dat ik er veel zin in heb om erin te mogen spelen. Het is een goede manier om ons hockey op een hoger niveau te brengen”.

Vicky Sauze in actie voor Victoria tijdens de Gold Cup.
Vicky Sauze in actie voor Victoria tijdens de Gold Cup. Foto: Roel Ubels

Spionage

Al jaren komen de Argentijnse dames het dichtst bij het niveau van de Nederlandse dames. In de FIH Pro League waren de verschillen vorig jaar klein. In de Olympische finale wonnen de Nederlandse dames met 3-1. Over drie jaar staat er een nieuwe ‘grote’ finale op het programma, namelijk de Spelen in Parijs.

Gekscherend legt Jankunas uit: “Daarvoor zijn we hier in Europa, om jullie te bespioneren. We kennen een klein beetje de grotere clubs die om de play-offs spelen. We gaan de taktiek van jullie proberen over te nemen”.

Al snel blijkt dat de reden van de toeloop van de dames naar Nederland een andere reden heeft.

“Hier focussen we op onszelf. We willen beter worden en de Hoofdklasse is een prachtige competitie. We voelen ons heel erg thuis bij Victoria en onze teamgenoten maken het heel prettig voor ons om hier te integreren. Onze focus ligt op hockey, maar we staan zeker ook open om af een toe een training aan de jeugd te geven”, aldus Sauze.

Argentijns hockeybloed in Europa

Delfina Merino, Agustina Albertarrio, Priscila Jardel en Poy Toccalino zijn grote Argentijnse speelsters die de Belgische competitie hebben gevonden. Mili Fernandez (HGC) en nu dus ook Julieta Jankunas en Vicky Sauze spelen in Nederland. Een heuse Argentijnse invasie in Europa.

Toch moet de keuze voor de Argentijnse dames om de overstap richting Europa te maken niet makkelijk zijn. In het verleden bleek namelijk vaak dat speelsters die deze keuze maakte om naar Europa te gaan, vaak niet uit mochten komen voor de Argentinië. In Argentinië traint de Nationale selectie namelijk bijna dagelijks met elkaar.

“We hebben het met onze Argentijnse coach hier natuurlijk over gehad. Het nationale team blijft altijd onze prioriteit. We gaan dit jaar proberen om clubhockey in Nederland te combineren met internationaal hockey met Argentinië. Wanneer ons team ons nodig heeft, dan moeten we en zullen we er zijn”.

Foto:      Roel Ubels / Hoofdklassehockey

Comments (1)

  1. Was het niet zo dat Merino geen club hier kon vinden, althans geen club in het linkerrijtje, dat ze naar België is uitgeweken? Mooi voor Victoria deze dames, hopelijk gaan ze ergens ook punten afsnoepen.

Reageer