Argentijnse Milagros Fernández heeft haar weg gevonden bij HGC en kijkt uit naar komst van Eva de Goede | Hoofdklasse Hockey Nederland
De Argentijnse Mila snelt door de verdediging van Hurley heen.

Argentijnse Milagros Fernández heeft haar weg gevonden bij HGC en kijkt uit naar komst van Eva de Goede

Frivool, technisch, enthousiast en bescheiden. Het zijn belangrijke woorden die bij Milagros Fernández Ladra passen. De pas 24-jarige Argentijnse, die door haar teamgenoten ‘Mili wordt genoemd, voelt zich als een vis in het water bij hockeyclub HGC. Ondanks het missen van de Olympische Spelen, blijft Mili enthousiast over de keuze om naar Nederland te komen. Nog enthousiaster wordt Milagros Fernandez, wanneer we haar confronteren met de vraag: “Kijk je uit naar de komst van Eva naar HGC”?

Op een mooie woensdagavond treffen wij Milagros Fernández Ladra, oftewel Mili. De jonge Argentijnse heeft met haar ploeg HGC net afgerekend met Rotterdam, de ploeg uit de Promotieklasse. Vorig jaar was zij al een jaar te bewonderen in de Hoofdklasse dames via de livestreams. Dit jaar mag het publiek nu in het echt genieten van de Argentijnse speelster.

“I want to aplogize, my english is not very good”, het zijn de eerste woorden die de goedlachse Argentijnse ons komt mededelen. Wanneer ik aangeef dat mijn Spaans waarschijnlijk nog veel minder is dan haar Engels, begint zij te lachen: “Waarschijnlijk is jouw Spaans, beter dan mijn Nederlands”.

Nieuw seizoen

Genieten werd het gisteren voor het publiek. Ondanks een moeizame overwinning voor HGC, werd er met vlagen mooi spel getoond. Een aantal maal flitste Fernández door de verdediging van Rotterdam heen. Iets wat de fans uit Wassenaar bekoorde. Meerdere malen werd er vanaf de tribune ‘oeee’ en ‘aaaa’ geroepen wanneer de technisch zeer begaafde Fernández aan de bal was.

Het is iets waar de nog pas 24-jarige Fernández van geniet: “Ik krijg van de coach de mogelijkheid om ‘vrij’ te spelen. Hierbij doel ik dat ik de mogelijkheid krijg om een actie te maken en je merkt dat het publiek hier van geniet. Mijn spel kent enige vorm van risico, want wanneer ik de bal verlies, moeten anderen soms dat probleem oplossen. Tegenwoordig heb ik geleerd om het juiste moment te kiezen. Ik ga nu niet overal op het veld een actie meer aan, ik weet wanneer ik wel of niet een actie mag aangaan”.

Ook coach Robbert-Jan de Vos is enthousiast over de buitenlandse versterking die vorig jaar naar HGC kwam: “We werken met een basissysteem, maar daarboven komen alle individuele kwaliteiten. Mili heeft een mooi creatief vermogen die iets kan toevoegen aan ons team. Natuurlijk geeft dit ook een risico, maar dit is iets wat we als team weten. Mili kan steeds beter omgaan met het maken van de keuze om wel of niet een actie aan te gaan”.

Ook coach Robbert-Jan de Vos is enthousiast over de Argentijnse versterking bij HGC.
Ook coach Robbert-Jan de Vos is enthousiast over de Argentijnse versterking bij HGC. Foto: Roel Ubels

Tweede seizoen

Het wordt zoals eerder al gezegd het tweede seizoen voor de Argentijnse. Waar zij vorig jaar vooral voor lege tribunes heeft mogen hockeyen, lijkt het er dit jaar op dat het publiek weer op zondag kan genieten van een mooie pot hockey. Het zal voor Fernández haar tweede jaar op de Nederlandse velden gaan worden.

“Ondanks een lastig jaar, heb ik vorig jaar heel erg genoten om te spelen in de Nederlandse Hoofdklasse. Ik ben dan ook heel erg blij dat ik nu de kans krijg om nog een jaar in Nederland te spelen. In het begin vond ik het een uitdaging om te wennen aan de cultuur hier. Ook is het weer hier anders dan in Argentinië. Desalniettemin vind ik het hier erg leuk om hier te hockeyen omdat het spel in mijn beleving meer dynamisch is. Hier ben je altijd bezig, terwijl in de Argentijnse competitie je best nog weleens tijd hebt om rustig door het veld te wandelen.

Mislopen Olympische Spelen

Toch moet de keuze van Fernández niet een gemakkelijke zijn geweest. De Nederlandse hoofdklasse is de sterkste competitie van de wereld. Toch hebben buitenlandse speelsters vaak te maken met strenge maatregelen die worden genomen wanneer iemand zich niet fulltime kan richten op de nationale ploeg. In veel landen is het namelijk normaal om bijna dagelijks met de Nationale selectie te trainen.

Ook Fernández, die tot voor kort voor de nationale selectie van Argentinië uit kwam, moest eraan geloven. Zij liep de Olympische Spelen afgelopen maand in Tokyo mis. Toch is de Argentijnse hier niet verdrietig om: “Je moet 100% gefocust zijn op het Argentijnse Nationale team. Dit kon ik toen nog niet. Ik wilde heel graag studeren en in Nederland hockeyen. Omdat ik de keuze maakte om naar Nederland te verhuizen, wist ik bij voorbaat al dat ik niet meer geselecteerd voor de Spelen zou worden. Of ik spijt heb gehad van deze keuze? Nee, absoluut niet! Ik heb het hier heel erg naar mijn zin”.

'Mili' liep de Spelen mis, staat nog steeds achter haar besluit om naar Nederland te komen.
‘Mili’ liep de Spelen mis, staat nog steeds achter haar besluit om naar Nederland te komen. Foto: Roel Ubels

Eva is coming

Met de komst van Eva de Goede, Giselle Ashley en Cecile Pieper lijken de dames van HGC dit jaar een gooi te gaan doen richting een plek naar de play-offs. De versterkingen lijken broodnodig voor het team die vorig jaar ternauwernood in de Hoofdklasse dames kon blijven. Vooral de komst van de Goede naar HGC is iets waar Milagros Fernández Ladra naar uit kijkt: “Eva, ja uiteraard dat is Eva. Zij en Lidewij Welten zijn beroemd bij ons in Argentinië. Toen ik op een ochtend in Argentinië wakker werd en ik kreeg de tekst: “Eva is coming”, was ik uitzinnig. Ik ben een groot fan van haar en het lijkt me fantastisch om met haar te mogen hockeyen. Zij is zo’n complete speelster, ik heb veel respect voor haar”.

Belofte

Dan onderbreekt Fernández heel even het interview wanneer haar teamgenoten tegen haar roepen: “Doei Mili”. En terwijl de dames het clubhuis verlaten, roept Mili terug: “Doei”. De bescheiden Fernández, die achteraf gezien geen enkel probleem had om haar verhaal in het Engels begint te lachen om de laatste vraag: “Ja ik heb het hier naar mijn zin en heb inderdaad leuke teamgenoten. En ‘ja’, ik zal beloven om niet meer te zeggen dat ik niet goed Engels spreek”.

Foto: Roel Ubels

Reageer