Argentijnse 'Rising star' Priscila Jardel met Royal Daring richting landstitel in België - Hoofdklasse Hockey Nederland
Priscila-jardel-daring

Argentijnse ‘Rising star’ Priscila Jardel met Royal Daring richting landstitel in België

Belgische hockeyteams worden op dit moment ‘overlopen’ met buitenlands talent. Vele Argentijnse, Spaanse maar ook Nederlandse dames maken de keuze om bij België hun carrière voort te zetten. Hoofdklassehockey sprak met Priscila Jardel, die afgelopen jaar in de FIH Pro League nog voor Argentinië een aantal wedstrijden speelde, maar zich nu volledig focust op Royal Daring.

Als Priscila Jardel aan de bal is, moet het voor de fans van Argentinië en Royal Daring genieten zijn. Haar snelheid, techniek, balbehendigheid is soms onnavolgbaar. Daarnaast geeft zij meerdere malen haar teamgenoten een uitgelezen kans om een doelpunt te maken. Met tien doelpunten is zij medetopscorer van het team. Mede door Jardel werd Daring tweede in de voorcompetitie. De club heeft de mogelijkheid om meerdere speelsters van buitenaf te halen. Jardel kwam over vanuit Argentinië en is bezig om haar club dit jaar naar de landstitel te helpen.

Opvallend is dat Jardel afgelopen zomer besloot om niet meer uit te komen voor de nationale selectie van Argentinië. Haar reden, de drang om andere landen te zien strookte niet met het hockeybeleid wat geldt in Argentinië: ‘Ik wilde heel graag in België spelen om een stap in mijn carrière te maken. De combinatie om dan ook te trainen en te spelen voor de Argentijnse selectie is heel moeilijk. Met het nationale team trainen we namelijk elke dag. Ik heb natuurlijk overwogen om nog in Argentinië te blijven met het oog op de spelen. Echter, een extra jaar wachten, daar had ik geen zin in. De uitdaging om in België te gaan hockeyen wilde ik graag aanpakken’.

Priscila-jardel-daring
Jardel is in België een van de meest gevaarlijke spitsen van de competitie.

Toekomst in de Hoofdklasse dames

Kijkende naar de Hoofdklasse dames in Nederland, dan is het nu opvallend dat er weinig speelsters uit Argentinië hier spelen. Bijzonder, want de Argentijnse dames zijn al jaren een geduchte tegenstander voor Oranje. De techniek, frivoliteit en snelheid die speelsters in Argentinië hebben, zouden prima passen in de Nederlandse competitie. Een belangrijke oorzaak dat deze dames uiteindelijk niet verder komen dan België, lijkt primair gezien toch te maken hebben met vergoedingen die in Nederland nu niet worden geboden. In Nederland mogen speelsters namelijk al blij zijn dat de reiskosten worden vergoed en er geen contributie betaald hoeft te worden.

Daarentegen is er in België een grote inhaalslag begonnen. De salarissen bij de dames liggen tussen de € 10.000 en € 15.000 per seizoen. Daarbij krijgen ze vaak ook een auto en een huurhuis van de club aangeboden. Hiervoor moet een speelster vaak een X aantal uren training geven op de club. De Zuiderburen lijken daarmee al een stap verder te zijn qua professionaliseren van de damescompetitie, dan die in Nederland. Ondanks deze grote verschillen, denkt Jardel dat zijn over een aantal jaren wel de overstap naar de hoofdklasse dames in Nederland wil gaan maken: ‘Niet alleen gaat het mij om de vergoedingen, ook heb ik familie hier in België. Ik heb net mijn contract met twee jaar bij Daring verlengd, omdat ik het hier naar mijn zin heb. Toch zou ik heel graag in de toekomst nog eens in Nederland willen spelen’.

De salarissen in de Belgische Eredivisie liggen beduidend hoger dan die van de meeste Hoofdklasse clubs in Nederland. Jardel tekent hier haar 2-jarige contract bij Royal Daring in België.

Nonchalante houding

Waar de Argentijnse dames de afgelopen vijf jaar de grootste concurrent van Oranje leken te zijn, lijkt dit een klein beetje te veranderen. Op de WK’s en FIH Pro Leagues wonnen de Oranjedames vrij gemakkelijk van Argentinië. Sommige critici dachten dat dit te maken zou hebben met een soort van ‘arrogante’ en nonchalante houding van de Argentijnse dames.

Toch kreeg Oranje het in 2020 weer moeilijk tegen ‘Las Leonas’. In de dubbele ontmoeting in de FIH Pro League afgelopen jaar wonnen de Argentijnse dames één maal van Oranje. Jardel denkt dat professionalisering in de hockeysport ook in Argentinië aanwezig is en dat het gat met Nederland dus niet groter hoeft te gaan worden: ‘In Argentinië trainen we elke dag. Ik stond ‘s ochtends vaak om 07.00 uur op en ging pas naar bed rond middennacht. Onze hele dag bestond uit hockey en trainen. Ondanks de gedachten van sommigen dat wij nonchalant met de sport zouden omgaan, nemen wij het hockeyen eigenlijk heel serieus. In Argentinië trainen en vechten wij voor mijn gevoel nog harder dan in België. In de toekomst zou ik heel graag nog eens in Nederland willen spelen in combinatie met het uitkomen voor de Argentijnse nationale ploeg’.

Daring speelt in de Belgische play-offs tegen Dragons, Racing en Herakles. Deze competitie wordt vanaf 28 februari voortgezet. Bij Dragons spelen diverse Nederlandse speelsters zoals Roos Knijff, Valerie Magis en Fleur Broers.

Reageer