Round-up (d): Argentinië op rand van uitschakeling

De Argentijnse dames moeten vrezen voor uitschakeling. De ploeg leed donderdag de derde nederlaag in vier wedstrijden. Dit keer was Australië met 1-0 te sterk. Het nog puntloze Spanje zorgde donderdag voor een grote verrassing door te winnen van Duitsland (2-1). Groot-Brittannië en de Verenigde Staten boekten hun vierde zege.

Poule A: Duitsland-Spanje 1-2 (1-2)
Duitsland, dat zich al had geplaatst voor de kwartfinales, liep tegen een verrassende nederlaag op. De nummer laatst van de poule, Spanje, was met 2-1 te sterk en boekte daarmee de eerste overwinning van het toernooi.

Na elf minuten leidde de Spaanse ploeg al met 2-0. Nadat Cristina Guinea de score had geopend tilde twee minuten later Carola Salvatella de marge naar twee. Lisa Schütze verkleinde de Duitse achterstand nog voor rust, maar Spanje hield vervolgens in het derde en vierde kwart stand.

Door de zege maakt Spanje nog kans op het bereiken van de kwartfinales. Dan zal in ieder geval in de laatste groepswedstrijd gewonnen moeten worden van Zuid-Korea.

0-1 Cristina Guinea
0-2 Carola Salvatella
1-2 Lisa Schütze

Poule B: Australië-Argentinië 1-0 (0-0)
Titelfavoriet Argentinië moet vrezen voor een plek in de kwartfinales. De Zuid-Amerikaanse ploeg verloor alweer voor de derde keer dit olympisch toernooi. Alleen van Japan werd gewonnen. Australië lijkt juist op te krabbelen na een slechte start. De eerste twee duels gingen verloren, maar daarna wonnen de Hockeyroos van India en nu dus ook van Argentinië.

Het enige doelpunt van het duel viel na rust. Een lange bal van achteruit ging via een Argentijnse stick de lucht in. Emily Smith reageerde sneller dan haar tegenstandster. Ze pikte de bal en met haar schot liet ze sluitpost Belen Succi kansloos.

Argentinië kreeg vervolgens een uitgelezen mogelijkheid om gelijk te maken. De toegekende strafbal werd niet benut. De inzet van Noel Barrionuevo werd gekeerd door Rachael Lynch. Daarna kreeg Australië nog wat kansen om de voorsprong te vergroten, maar het schortte aan de afwerking. Argentinië stelde daar weinig tegenover. Een schot van Carla Rebecchi ging hoog over.

Argentinië moet India in het laatste groepsduel verslaan om zich te plaatsen voor de kwartfinales. Daarin wacht dan hoogstwaarschijnlijk Nederland. Vier jaar geleden in Londen was dat de finale.

1-0 Emily Smith

Poule B: Verenigde Staten-India 3-0 (1-0)
De Amerikaanse dames verkeren in Rio in uitstekende vorm. Ook de vierde groepswedstrijd werd in winst omgezet. India werd met duidelijke cijfers aan de kant gezet: 3-0.

Vlak voor het verstrijken van het eerste kwart zette Katie Bam de Verenigde Staten op voorsprong. Na rust was het opnieuw Bam die scoorde. Tien minuten later zette Melissa Gonzalez de eindstand op het bord. De Amerikaanse ploeg profiteerde bij de derde goal van de overtalsituatie. India speelde op dat moment met tien speelsters, omdat Rani met een groen kaart aan de kant zat.

Ondanks de nederlaag maakt India nog steeds kans op het bereiken van de kwartfinales. Dan moet er zaterdag gewonnen worden van Argentinië, dat eerder op de avond verloor van Australië en niet in beste vorm steekt.

1-0 Katie Bam
2-0 Katie Bam
3-0 Melissa Gonzalez

 

Poule B: Japan-Groot-Brittannië 0-2 (0-1)
Groot-Brittannië blijft in het spoor van de Verenigde Staten. Ook de Britse ploeg boekte de vierde overwinning op rij na een 2-0 zege op Japan.

Lili Owsley opende in de vijfde minuut de score. Haar voorzet werd door de Japanse Miyuki Nakagawa in het doel gewerkt. De kleine voorsprong bleef lange tijd op het bord staan. Pas in het laatste kwart scoorde Groot-Brittannië opnieuw. De rebound na een strafcorner van Crista Cullen werd door Nicola White uit de lucht in het doel geslagen.

De Britse ploeg dacht al eerder in het vierde kwart op 2-0 te komen, maar het doelpunt van Helen Richardson-Walsh werd door de videoscheidsrechter afgekeurd. Japan stelde daar bijna niets tegenover. De ploeg kreeg zes corners te nemen, maar slaagde er niet in keepster Maddie Hinch te passeren.

Door de nederlaag is Japan zo goed als uitgeschakeld voor een plek in de kwartfinales. Er is slechts een theoretische kans op het behalen van de laatste acht. Groot-Brittannië plaatste zich al eerder voor de knock-outfase.

0-1 Lily Owsley
0-2 Nicola White

Bekijk hier de stand van zaken in de poules

Reageer

Contact Us