België is Olympisch kampioen door Australië aan de kant te zetten
België is Olympisch hockey kampioen

België is Olympisch kampioen door Australië aan de kant te zetten

In een spannende finale is België Olympisch kampioen geworden door Australië na shoot-outs te verslaan. Beide teams maakten er een mooi duel van, waarbij het in reguliere speeltijd 1-1 stond. Keeper Vincent Vanasch pakte de beslissende shoot-out van Australië, waardoor België Olympische kampioen werd.

De nummer één en twee van de wereldranglijst mochten het vandaag in de Olympische hockeyfinale tegen elkaar opnemen. België moest topspeler Tom Boon vandaag missen. Thomas Briels, spelend voor Oranje-Rood, kreeg vandaag de kans om te mogen spelen.

Meteen was het België die het initiatief probeerde te nemen. Australië werd terug gedrongen. Beide teams konden, op een kleine kans van Dockier in het eerste kwart, weinig kansen creëren.

Openingsdoelpunt

In het tweede kwart kwam kreeg België de eerste strafcorner. Alexander Hendrickx, die dit toernooi al twaalf keer scoorde, zag zijn inzet net naast gaan. Ook Australië kreeg haar eerste corner, maar ook de inzet van Hayward werd niet omgetoverd tot doelpunt.

Het openingsdoelpunt viel in het derde kwart. De Australische keeper Charter kon net geen grip krijgen op de bal waar de Belg Florent van Aubel gretig gebruik van maakte. Vlak voor de doellijn kon hij het laatste tikje geven.

Florent van Aubel maakt het openingsdoelpunt van de wedstrijd.
Florent van Aubel maakt het openingsdoelpunt van de wedstrijd. Foto: World Sport Pics / Frank Uijlenbroek

Australië komt terug

Australië probeerde het initiatief te nemen, wat ook lukte. In de 40ste minuut kreeg het een grote kans. Keeper Vanasch stond op de goede plek en zorgde ervoor dat de voorsprong voor België bleef staan.

Maar Australië kreeg toch wat het verdiende, namelijk de aansluitingstreffer. Vanasch die uitstekend stond te keepen, kon niets doen met een afvallende bal van Ogilvie die over hem heen viel. Tom Wickham kon de bal net bij de lat binnen tennissen.

Tom Wickham scoort de gelijkmaker voor Australië.
Tom Wickham scoort de gelijkmaker voor Australië. Foto: World Sport Pics / Frank Uijlenbroek

Met nog tien minuten op de klok haalden beide kemphanen het beste in elkaar naar boven. Australië speelde met een moordend tempo, terwijl België via Alexander Hendrickx nog een grote kans kreeg op de voorsprong. Deze kwam er niet, waardoor beide teams waren aangewezen op de shoot-outs.

Shoot-outs

Een vreselijke spannende shoot-out zou het worden. Blake Govers mistte de eerste inzet van Australië, terwijl België de eerste twee ballen er wel in kreeg. De derde inzet van België werd gemist, waardoor beide ploegen weer op gelijke hoogte kwamen.

De spanning is om te snijden tijdens de Olympische finale.
De spanning is om te snijden tijdens de Olympische finale. Foto: World Sport Pics / Frank Uijlenbroek

Vincent Vanasch

Het zou gaan om de laatste ballen, waar Vincent Vanasch de held van de wedstrijd zou worden. Jake Whetton probeerde met een turn de Belgische keeper te verschalken. Dit lukte niet, waardoor Australië de beslissende en laatste poging van de wedstrijd teniet zag gaan.

Een deceptie voor Australie, maar een groot feest voor België, want na Argentinië mogen de Belgen zich nu de komende jaren Olympisch kampioen noemen.

België is de nieuwe Olympisch kampioen.
België is de nieuwe Olympisch kampioen. Foto: Yan Huckendubler

Bekijk hier de liveblog van de wedstrijd Australië tegen België.

Foto: World Sport Pics / Frank Uijlenbroek

Reageer