‘Belgische’ Hulsen: “Sommige teamgenoten moesten aan me wennen, maar weten wel dat het uit een goed hart komt” - Hoofdklasse Hockey Nederland
Lieke_Hulsen_victory_belgie

‘Belgische’ Hulsen: “Sommige teamgenoten moesten aan me wennen, maar weten wel dat het uit een goed hart komt”

Blij was ze niet toen bekend werd gemaakt dat Hockeyclub Den Bosch afscheid wou nemen van de ervaren Lieke Hulsen. Nu een half jaar later kijkt de sterke aanvalster, die tegenwoordig op het middenveld functioneert, toch tevreden vooruit. Bij Royal Victory Hockeyclub heeft Hulsen namelijk een belangrijke rol gekregen, zij moet de kar trekken om uiteindelijk Victory kampioen te laten worden.  

Het ging niet zonder slag of stoot. Hockeyclub Den Bosch wilde deze zomer afscheid nemen van Hulsen. De aanvalster met een gigantische drang om te winnen moest op zoek naar een andere club. Deze vond zij, namelijk bij de grootste club in België, Royal Victory Hockeyclub. Na de laatste wedstrijd van de voorcompetitie spraken wij met Hulsen. Is zij tevreden met haar gedwongen transfer? Heeft zij haar draai kunnen vinden in het buitenland en ziet zij misschien toch nog kans om in de toekomst terug te keren in Nederland? 

Hulsen: “Er is genoeg gezegd over de transfer. Toch ben ik eigenlijk nu wel tevreden waar ik nu sta. We doen het goed in de competitie. Ik ben ondertussen ook van positie gewisseld, tegenwoordig speel ik op het middenveld. Hier krijg ik vaak wat meer ballen dan voorin en kan ik makkelijker andere speelsters op sleeptouw nemen”.

Hulsen speelde lange tijd voor Den Bosch, maar kreeg dit jaar te horen dat er voor haar geen plaatst meer was.
Hulsen (rechts) speelde lange tijd voor Den Bosch, maar kreeg dit jaar te horen dat er voor haar geen plaatst meer was. Foto: Roel Ubels

Dat Hulsen meisjes meeneemt op sleeptouw, dat mag wel duidelijk zijn. Net zoals in de Nederlandse competitie herkennen we de gedreven speelster doordat ze over het hele veld is te horen. Haar inzet en motivatie om te winnen is over het hele veld te voelen. Wie Hulsen niet kent, zou in een training best wel eens kunnen schrikken. Haar drive om het beste met het team naar boven te krijgen, is voor iedereen merkbaar. Marc Wellens, die coördinator topsport van Royal Victory Hockeyclub is, vertelt er het volgende over: “Liekes directheid, eerlijkheid en de drive om zo goed mogelijk te hockeyen, is niet voor iedereen in het team te begrijpen. Sommige andere buitenlandse meisjes, hebben moeite met deze directheid. De speelsters praten hier goed over, zodat uiteindelijk alle neuzen dezelfde kant op staan. Ik denk dat we als club veel aan Lieke hebben. De winnaarsmentaliteit van haar, zou veel andere meisjes ook kunnen helpen om de top te halen”.

Ook de Nederlandse coach Martin van de Rakt, die aan zijn eerste jaar bij Victory is begonnen, is blij met de inbreng van Hulsen: “Lieke heeft heel veel hockeyslimheid. Zij kan aan de anderen in het team leren om slim om te gaan met bijvoorbeeld een kleine voorsprong in de wedstrijd. Ik ben ook van mening dat Lieke zo graag wil winnen, dat ze soms over lijken gaat. Een mooi voorbeeld is dat zij bijvoorbeeld er alles aan doet om geen balverlies te leiden. Ze is daar zo gefocust op dat ze heel hard baalt als dit wel gebeurt. Dit  probeert ze ook haar teamgenootjes aan te leren. Lieke heeft daarom naar mijn idee een belangrijke rol in het team”.

Lieke Hulsen speelt dit jaar voor het eerst in de Belgische competitie. Foto: Rogier Balk

Andere manier van hockey

Waar de Belgische eredivisie de laatste jaren flinke stappen aan het maken zijn, blijft voor vele Belgische dames de Nederlandse Hoofdklasse nog steeds de ultieme droom. Ondanks dat het lijkt dat salarissen hoger aan het worden zijn dan in Nederland, lijkt het sportieve aspect toch nog belangrijker te zijn dan een goed gevulde portemonnee. Daarnaast denkt Hulsen ook dat clubs zoals Den Bosch toch beduidend verder zijn van de meeste Belgische clubs: “Bij Den Bosch merkte je gewoon dat alles soepel liep. Veel gaat op automatisme. Dit was ook niet gek, met de meeste speelsters heb ik jaren in één team gezeten. Hier in België speel ik in een heel jong team. Je merkt daardoor dat niet alles goed loopt en dat ik daar soms ook aan moet wennen. Toch vind ik het heel mooi dat ik de jonge groep op sleeptouw kan nemen. Ik heb een ander soort rol hier gekregen”.

Winnen van de competitie

De overgang van Den Bosch naar België lijkt voor velen een flinke nederlaag voor Hulsen te zijn. Jarenlang streed zij mee op het hoogste niveau in Nederland. Meerdere landstitels werden aaneengeregen. Ook mocht Hulsen nog even ruiken aan het grote Nederlands Elftal. De overstap naar de Belgische Eredivisie lijkt een stap terug te zijn. Toch heeft Hulsen, net zoals de Nederlandse Valerie Magis, niet het idee dat zij op een tweede spoor is beland: “Ik ben hier om prijzen te winnen. Dat straal ik ook uit naar de groep. En uiteindelijk denk ik dat ze daar veel van kunnen leren. Ik vind mijn teamgenoten vaak veel te aardig, lief en veel te bescheiden. Ze mogen naar mijn idee net zoals ik, best wel wat harder gaan worden. Hierdoor denk ik uiteindelijk dat ze ook verder kunnen komen. Losstaand van dit, ben ik op dit moment happy. De club heeft mij heel erg welkom geheten en ze gaan hier heel professioneel met de sport om. Ik ben trots dat ik hier mag spelen”.

Reageer