Bereid je voor op het nieuwe seizoen - Hoofdklasse Hockey Nederland
Bereid je goed voor op het nieuwe seizoen.

Bereid je voor op het nieuwe seizoen

Wel trainen, niet trainen, met afstand houden trainen – we hebben het inmiddels bijna allemaal gehad. Na een tumultueus hockeyjaar met veel beperkingen door corona, kijken we vooruit naar een mooi, nieuw seizoen. Onderweg geven we je tips over hockeymateriaal, zodat je klaar bent voor je eerste wedstrijd!

Zonder stick, geen goal

De gevestigde namen zoals adidas, Osaka en Grays krijgen steeds meer concurrentie van opkomende merken. Voorbeelden hiervan zijn Oregon, Naked, Ritual en JDH, die gebalanceerde hockeysticks maken in strakke kleurstellingen.

Als je op zoek bent naar een nieuwe stick zijn er twee zaken die je kunnen helpen bij je keuze. 1) Ben je beginner? Ga dan voor een soepele stick met weinig carbon. De ervaren speler heeft meer controle over de stick en kan voor een hoger carbonpercentage kiezen. Heel kort: hoe meer carbon, hoe harder je kan slaan maar hoe moeilijker je de bal onder controle kan houden. 2) Er zijn verschillende krommingen beschikbaar voor hockeysticks. Als je een verdediger bent – en dus strakke passes naar voren moet geven – komt een midbow-kromming van pas. Een technische aanvaller die snel wilt draaien en trucjes op de mat legt, kan beter uit de voeten met een lowbow. Daarnaast kiezen steeds meer spelers voor een 37,5 of 38,5 inch sticklengte, in plaats van de standaard 36,5 inch.

Stabiliteit, grip en snelheid

Evenals de concurrentie bij sticks is ook het schoenenaanbod sterk gegroeid. Zo hebben Mizuno en Osaka hun intrede gedaan met hockeyschoenen. Internationale toppers als Frédérique Matla en Thierry Brinkman kozen afgelopen seizoen al voor Mizuno.

De bekende merken zoals adidas en ASICS komen ook dit jaar weer met sterke kleurstellingen. Waar adidas ongeveer zes verschillende soort schoenen heeft, is de collectie van ASICS een stuk smaller. Als we kijken naar afgelopen jaar zijn de Adipower, Lux (beide adidas) en Field Ultimate (ASICS) de populairste schoenen op de hockeyvelden. Geen wonder dat veel Hoofdklasse-spelers op deze schoenen lopen: ze bevatten de beste mix tussen stabiliteit, grip en snelheid.

Kids kiezen massaal voor de hockeyschoenen van Brabo. Het Brabantse merk weet seizoen in, seizoen uit de juiste kleurencombinaties door te voeren in scherp geprijsde schoenen. Ook dit jaar zal de ‘Cheetah’ variant wederom favoriet zijn bij de meisjes.

Veel spelers en speelsters in de Hoofdklasse kiezen voor een schoen van Adidas.
Veel spelers en speelsters in de Hoofdklasse kiezen voor een schoen van Adidas. Foto: Roel Ubels

Final Touch

Veilig met beide handen aan de fiets op weg naar training? Dat kan met een stickbag of backpack met sticksleeve. Elk jaar heeft Osaka de sterkste tassencollectie. Maar vooral voor kinderen zijn er in Brabo, Indian Maharadja en Reece mooie alternatieven te vinden. En wil je je handen beschermen op het veld, kies dan voor een protectiehandschoentje. Deze biedt bescherming rondom de knokkels en vingers tegen ballen en sticks.

Maak je stick af met een kleurrijke grip. Maar bedenk wel wat je fijner vindt: een overgrip (het klassieke zeempje) of een basisgrip (rubberachtige grip.) Het zeempje krijgt bij vochtige omstandigheden zelfs meer grip, waar de basisgrip vooral schokabsorberend werkt.

Na deze mooie sportzomer met het EK Hockey en de Olympische Spelen kijken wij – de hockeyers –uit om zelf weer op het veld te staan. Veel plezier!

Comments (1)

  1. Grootste tip, ga naar een goede winkel waar ze je goed advies geven, en probeer meerdere sticks uit. Het is niet 1 op 1 dat elke verdediger beter speelt met een mid bow, daarnaast heet dit bij elk merk ook vaak net even anders. Vooral proberen, en advies vragen. Intersport filialen met hockey collectie zijn vaak erg goed geinformeerd. Maar ook de kleinere speciaalzaken kunnen hier vaak goed bij helpen. Verder geld dat ook voor schoenen. Het is allemaal smaak en wat jij kiest voelt voor jou goed, dus dat jij een low bow hebt en toch een verdediger bent, maakt niks uit. Carbon gehalte is wel een belangrijke, bedenk je ook maar eens of ze op het hoogste niveau allemaal met het hoogst haalbare carbon gehalte spelen. En nee dat is niet 100%, dat ligt meestal lager maar 100% verkoopt beter. Ook zit dat anders bij sticks in kinder maten, daar ligt de verhoudingsschaal net even anders, daar is het nog meer een verkoop stuk. Zijn wel dingen om op te letten, vraag ook vooral aan de verkopers, vaak geven ze toch een hoop informatie die altijd van belang is, met het maken van een keuze!

Reageer