Bescheiden Robbert-Jan de Vos plaatst HGC nog niet op een troon - Hoofdklasse Hockey Nederland
Coach Robbert-Jan de Vos wil zijn damesteam van HGC ondanks het aantrekken van Eva de Goede, nog niet op een troon plaatsen.

Bescheiden Robbert-Jan de Vos plaatst HGC nog niet op een troon

Afgelopen week speelden de dames van HGC nog zonder de internationals. Gisteren sloten de aangekochte speelsters mee in de eerste oefenwedstrijd tegen Kampong. In de uitwedstrijd werd er gewonnen. Hoofdklassehockey sprak met HGC-coach Robbert-Jan de Vos over de mogelijkheden tot het behalen van de play-offs.

Het was afgelopen zondag een mooie afsluiting van een oefenperiode waarin de dames van HGC zes wedstrijden hebben gespeeld. In deze wedstrijden werd er twee keer gelijk gespeeld, twee keer verloren en twee keer gewonnen. Komend weekend staat de ABN AMRO cup op het programma. Vele wedstrijden worden er afgewerkt in een korte periode. Op 12 september starten de dames met hun eerste competitie wedstrijd tegen Kampong.

HGC werkte in de voorbereiding al twee keer een oefenwedstrijd af tegen Kampong. Eenmaal werd er gewonnen, de andere keer werd er gelijk gespeeld. Foto: Roel Ubels

Druk jaar

Weinig rust was iets waar coach Robbert-Jan de Vos mee te maken heeft gehad. Al vroeg dit jaar moesten er meerdere hockeywedstrijden ingehaald worden. Na 15 gespeelde wedstrijden in 2021 met HGC, kreeg de Vos een korte rust. Bij het EK Hockey en de Olympische Spelen moest hij namelijk ook optreden als performance analist: “Vorige week was ik eigenlijk officieel nog op vakantie. Toch moet je natuurlijk weer ergens beginnen, vooral omdat de dames wel alweer op het veld stonden. Het was een druk jaar, maar gelukkig ga ik met veel plezier naar mijn werk”.

Waanzinnige ervaring

Of de video-operator inderdaad met veel plezier naar zijn werk ging in Tokyo, valt te betwijfelen. De heren van Oranje kwamen in een neerwaartse spiraal terecht, waarbij het op een teleurstellende manier niet de halve finale haalde. Ondanks de slechte prestaties, is de Vos vooral ook blij dat hij deel heeft mogen maken van de Olympische ploeg: “Het was een waanzinnige ervaring. De wedstrijden, het dorp en de sfeer zijn zo anders dan andere toernooien die wij spelen”.

Aandacht bij de dames

Vorig seizoen ontliepen de dames van HGC ternauwernood degradatie. Een prachtige start van het seizoen, kon geen vervolg krijgen in de tweede seizoenshelft. De dames eindigden teleurstellend op een elfde plaats.

De club besloot daarom om dit jaar niet alleen de mannen een financiële injectie te geven, maar ook de dames mee te nemen in het proces. Giselle Ansley, Cecile Pieper en Eva de Goede werden aangetrokken. Vooral laatstgenoemde transfer was eentje waar vele fans van stonden te kijken. De Goede maakte al jaren het spel bij Amsterdam, en niemand zag aankomen dat zij zou vertrekken naar een ‘degradatiekandidaat. Bij HGC zal de Goede de grote lijnen uit gaan zetten. De vraag blijft of de investering die HGC heeft gedaan, financieel gezien aantrekkelijk kan worden genoemd. “Het zal niet gaan betekenen dat door het aantrekken van de beste speelster van de wereld, de shirt verkoop beter zal lopen. Wel merk ik dat dames 1 nu wel meer aandacht krijgt. Er is meer reuring op de club. Ik verwacht wel meer publiek en dus hopelijk een hogere baromzet” legt de Vos uit.  

HGC eindigde afgelopen seizoen op een teleurstellende elfde plek op de ranglijst.
HGC eindigde afgelopen seizoen op een teleurstellende elfde plek op de ranglijst. Foto: Roel Ubels

Bescheidenheid troef

In de wandelgangen wordt al gesproken dat HGC weleens een gooi zou kunnen doen richting de top-4. Toch wil coach Robbert-Jan de Vos niets horen van deze voorspellingen: “Nee, we worden zeker niet landskampioen. Ons doel is verder bouwen van een jong team. Ik vind het zelfs al te optimistisch om te praten over de play-offs. Vorig jaar was het eigenlijk belachelijk dat we met de winterstop zevende stonden. Maar ja, door corona kregen we opeens een vervroegde winterstop. Uiteindelijk zijn de feiten dat we aan het einde van de rit bijna onderaan stonden. Ondanks de mooie versterkingen, is er nog veel werk aan de winkel”.

Reageer