Bianchi: 'Ik kan zelf niet hockeyen, maar als mijn jongens het niet kunnen is het een groter probleem' | Hoofdklasse Hockey Nederland

Bianchi: ‘Ik kan zelf niet hockeyen, maar als mijn jongens het niet kunnen is het een groter probleem’

De 65-jarige hockeycoach Rob Bianchi speelde ooit profvoetbal bij onder andere DWS en FC Amsterdam en eindigde in zijn carrière als hockeycoach. In een interview met Metro legt hij uit dat de overstap van voetbal naar hockey of andersom logischer is dan het lijkt.

Ajax nam honkballer Tjerk Smeets aan als teammanger en AZ kondigde dinsdag aan dat hockeygoeroe Teun de Nooijer de nieuwe teammanager wordt. “Uiteindelijk ben je met het groepsproces bezig,” vertelt Bianchi. “De verschillende teamsporten komen toch deels op hetzelfde neer.” Bianchi is een voetballer die ooit aan de slag is gegaan als hockeytrainer. Momenteel is hij de coach van Gooische. “Mijn vrouw speelde vroeger in de hoofdklasse en toen daar de looptrainer vertrok vroegen ze mij. toen de coach toen ook vetrok, werd ik als coach aangesteld,” legt Bianchi uit. “Ooit vroeg een journalist me: ‘Maar je kan zelf helemaal niet hockeyen?’, waarop ik antwoordde, ’dat klopt, maar ik heb een groter probleem als mijn jongens niet kunnen hockeyen’. Als coacht gaat het toch vooral om het tactisch scherp krijgen van je spelers en ze fit houden. Ton Boot of Marc Lammers zouden ook goede voetbalcoaches zijn, alleen moeten ze dan nog een trainingsdiploma halen.”

Bianchi denkt dat De Nooijer een aanwinst is voor het voetbal. “Het is een rustige kerel die overal op topniveau heeft gespeeld. Hij heeft ontzettend veel finales meegemaakt, maar ook teleurstellingen. Daarmee zal hij op mentaal vlak zijn waarde hebben. In het voetbal is echter de coach doorslaggevend. In een ondersteunende rol zal Teun prima kunnen functioneren. Ik denk ook niet dat hij daar ineens met de vuist op tafel gaat slaan.”

Reageer