Billy Bakker op zijn derde Olympische Spelen op jacht naar medaille
Billy Bakker viert de Europese titel met de Nederlandse heren in 2021.

Billy Bakker op zijn derde Olympische Spelen op jacht naar medaille

Hij is bij Oranje niet meer weg te denken. Het jonge broekie die zichzelf een dikke tien jaar geleden bij Oranje moest laten zien, is nu de ervaren aanvoerder die de ploeg richting Olympisch succes moet brengen. Billy Bakker jaagt met het Nederlands Elftal op de Olympische Spelen op een medaille. Deze jacht start vannacht.

De Nederlandse heren kenden een uitstekende voorbereiding door afgelopen maand de Europese titel in eigen land te veroveren. In de halve finale werd België verslagen, en ook in de finale liet Oranje de andere favoriet Duitsland met lege handen achter. Aanvoerder van het Nederlands elftal Billy Bakker denkt dat dit zijn team veel vertrouwen geeft komende nacht op de Olympische Spelen, wanneer de Nederlandse heren het opnemen tegen België, maar denkt ook dat Oranje bedachtzaam moet zijn richting de eerste wedstrijd: “De Spelen zijn een heel ander toernooi, niet alleen doen er andere teams mee. Ook hebben we te maken met andere omstandigheden. Zo zal de hitte en de corona protocollen anders zijn dan toen we de Europese titel pakten. In de poule spelen we weer tegen België en Duitsland, het zullen wedstrijden zijn waarbij de verschillen klein zullen zijn”.

Het zal dus een toernooi worden waarin de verschillen tussen de topfavorieten klein zullen zijn. Mocht Nederland zich plaatsen voor de volgende ronde, dan zouden Australia, India, Spanje of titelverdediger Argentinië getroffen kunnen worden.

Ervaring

De aanvoerder van Oranje maakt zich op voor zijn laatste Olympische toernooi, maar zal nu in tegenstelling tot zijn eerste Spelen in 2012 een hele andere rol gaan hebben: “Toen ik net begon bij Oranje, keek ik op tegen de oudere jongens. Ik moest mezelf voor mijn gevoel laten zien en beslissend zijn om bij de ploeg te blijven. Ik wilde niet alleen meedoen, ik wilde ook vooral mezelf laten gelden. Uiteindelijk was ik meer bezig met mezelf. Het is niet zo dat ik geen teamspeler was, maar je zit anders in die rol. Nu zijn de rollen omgedraaid en heb ik een andere positie. Ik ben veel meer bezig hoe het team nog beter aangezet kan worden”.

Billy Bakker gaat als ervaren speler zijn ploeg mee op sleeptouw nemen.
Billy Bakker gaat als ervaren speler zijn ploeg mee op sleeptouw nemen. Foto: World Sport Pics / Frank Uijlenbroek

Kritiek

De Oranje heren werden zoals eerder al werd gezegd afgelopen maand Europees kampioen door Duitsland in de finale te verslaan. Een mooie overwinning, waarbij misschien wel een lange periode van goede wedstrijden in de FIH Pro League vaak werden afgewisseld met zeer mat spel, kon worden afgesloten. Het was een lange tijd geleden dat er een titel gevierd kon worden. Er werd gesmacht om het EK in eigen land te pakken en vlak voor de Olympische Spelen was het dan raak. Nederland werd Europees kampioen. Volgens Bakker was het EK een wezenlijk verschil met de FIH Pro League dat jaar werd afgewerkt: “Tegen India in de FIH Pro League speelden we met een totaal andere selectie dan dat we nu doen. Daarnaast waren zij al veel langer met elkaar aan het trainen. Ook moet je je voorstellen dat als je elke keer andere spelers om je heen hebt lopen, dat het lastig is om echt aan elkaar te wennen. Ik denk dat we met meer dan 35 man dit toernooi hebben gespeeld. Dat was lastig. Toen de selectie voor de Olympische Spelen bekend werden, toen konden we ons echt gaan voorbereiden”.

Fitter dan ooit

Echt antwoord geven op de vraag of Bakker zijn laatste hockeywedstrijden gaat spelen, wil de aanvoerder niet. De focus ligt bij de middenvelder nu volledig op de Spelen. En ook al lijkt Bakker zich op te gaan maken voor zijn laatste toernooi, de speler geeft aan dat hij fitter dan ooit is: “De shuttle run test, waarbij je op piepjes een bepaalde afstand in tijd aflegt, liep ik laatst helemaal uit. En dat komt goed uit want niet alleen ik, maar vooral als team moeten we nu 100% fit zijn om de andere titelkandidaten zoals België, Australië of Duitsland te kunnen verslaan. Een medaille is wat mij betreft een must. Goud zou heel mooi zijn om te winnen op de Spelen. Mochten we met zilver of brons naar huis gaan, maar wel goed als team dit toernooi voor de dag zijn gekomen, dan ben ik ook tevreden”.

Foto: World Sport Pics / Frank Uijlenbroek

Reageer