Bjorn Kellerman richting finale Champions Trophy Bangladesh 

Bjorn Kellerman richting finale Champions Trophy Bangladesh 

Een avontuur waar menig hockeyer jaloers op zal zijn. Oud-international Bjorn Kellerman, liet afgelopen zomer weten te stoppen met tophockey, maar is in Bangladesh voor de Champions Trophy. Met zijn team werkt hij de komende dagen richting de finale. Vlak voor de halve finale, spraken wij met de spits. 

Nog geen anderhalf uur voor de halve finale van de Bangladesh Champions Trophy spraken wij met oud-Kampong speller Bjorn Kellerman. ‘Oud’, Kellerman speelt namelijk niet meer voor het eerste, maar is nog wel bij Kampong actief. De spits maakt zich in Dhaka klaar voor de halve finale, een wedstrijd die gewonnen moet worden om komende donderdag de finale te mogen spelen. 

Toch is het opvallend dat we Kellerman weer spreken halverwege dit hockeyseizoen. Niet lang geleden was het namelijk de oud-international en Kampong-speler die zijn afscheid aankondigde. In januari gaf de spits aan te gaan stoppen bij Kampong en allicht zijn carrière ergens anders voort te zetten. Toen de play-offs in 2022 bij Kampong waren afgelopen liet de spits weten echt te gaan stoppen met tophockey.

Bjorn Kellerman speelt met ACME Chattogram de Bangladesh Champions Trophy
Bjorn Kellerman speelt met ACME Chattogram de Bangladesh Champions Trophy

Terug op het veld

Plotsklaps dook opeens de naam van Kellerman weer op. De topspits was uitgenodigd voor de Bangladesh Champions Trophy. Een toernooi met zes teams, waarbij Kellerman zou gaan spelen voor ACME Chattogram. Op 6 november vertrok de oud-international richting Bangladesh.

,,Het was al langer bekend dat ik zou gaan meedoen aan het toernooi. Deze Trophy kan ook wel vergeleken worden met de Indian Hockey League. Het is een lucratief toernooi die wordt gefinancierd door diverse franchise ondernemingen. Ik ben de enige Nederlander. Topspelers uit Argentinië (Lopez en Menini), Australië (Kieran Govers) en India (Devindar Walmiki) spelen hier ook. Andere tophockeyers uit Nederland zijn ook al benaderd. Dit jaar wordt de trophy voor de tweede keer georganiseerd. Ik denk dat de komende jaren er veel Nederlanders ingevlogen gaan worden naar Bangladesh. Het land wil namelijk graag dit toernooi verder ontwikkelen. Als speler is het interessant, want je kan hier namelijk ongeveer hetzelfde salaris verdienen als een heel jaar hockey in de Hoofdklasse heren”, aldus Kellerman.

“De potentie van hockey in Bangladesh is groter dan welke andere sport dan ook”.

Shakib Al Hasan is één van de franchise-ondernemers

Zodoende vloog Kellerman op 6 november met zijn broer richting Dhaka, de hoofdstad van Bangladesh. Met 15 miljoen inwoners is Dhaka de grootste stad van het land. In drie weken tijd moest de spits opeens maar liefst acht wedstrijden gaan spelen.

Kellerman legt uit: ,,Afgelopen maanden heb ik mezelf fit gehouden door mee te trainen bij Heren 2 van Kampong. Je moet het zo zien, mijn tophockey carrière is afgesloten. De belevenis om zo’n hockeytoernooi te mogen spelen in een land met een hele andere cultuur, dat is iets wat mij heel erg trok. Normaal gesproken zou ik niet snel naar Bangladesh afreizen. Deze kans wilde ik graag aanpakken”.

Gebed ter voorbereiding

Een andere cultuur, dat is absoluut een feit. De chaos in het verkeer, de grote problemen met hygiëne, andere religie en het gebrek aan Westers voedsel, lijkt voor spelers in Europa een grote uitdaging te zijn om te gaan hockeyen in Bangladesh. Ook zijn andere rituelen die voor een wedstrijd plaats vinden zijn anders dan die in Nederland.

,,In Nederland ken je het wel. Vlak voor de wedstrijd roept iedereen: “Hiep, Hoi”. Hier staan we in een kringetje en wordt er een gebed gedaan richting de god Allah. Arm in arm doen de spelers dit gezamenlijk vlak voor de wedstrijd. Ik doe hier zelf niet aan mee, wel respecteer wel deze rituelen. Ook is het voedsel hier heel anders. Ik eet nu drie keer per dag rijst. Dit houd ik redelijk vol, maar ik moet zeggen dat er richting de finale van deze Trophy waarschijnlijk wel eens een pizza zal worden besteld”, aldus Kellerman. 

In dit stadion kunnen 10.000 toeschouwers kijken. Bij de meeste wedstrijden zitten ongeveer 2.000 toeschouwers.

Bangladesh heeft potentie

“De potentie van hockey in Bangladesh is groter dan welke andere sport dan ook”. Het zijn de woorden van Shakib Al Hasan die één van de franchiseondernemers is van een van de clubs. Bangladesh staat 29ste op de FIH Hockey wereldranglijst. 

,,Er zal nog veel moeten gebeuren om ook daadwerkelijk de stijgen. Qua tactiek en techniek wordt het spel hier heel anders beleefd. Sterker nog, tactiek dat is hier eigenlijk niet. Je moet het zien als een pingpong wedstrijd. Het publiek juicht hier ook voor hele andere dingen dan in Nederland. Een individuele actie van een speler wordt vaker beloond met gejuich, dan bijvoorbeeld een doelpunt”.

ACME Chattogram met Kellerman naar finale
Een pingpong wedstrijd, dat werd het in de halve finale. Echte lijn zat er niet in het spel bij beide teams en het spel ging op en neer. Spanning was er wel. De ploeg van Kellerman kwam op achterstand, maar maakte in het vierde kwart gelijk. Later scoorde de Indiër Devindar Walmiki de 2-1. Kellerman kreeg verschillende kansen om te scoren, maar was net niet scherp genoeg.

Toch lijkt er wel een verandering gaande te zijn in het land die gelegen ligt bij grote hockeylanden zoals India en Pakistan. Een hockeystadion die plaats biedt aan 10.000 toeschouwers, internationale spelers die de keuze maken om een hockeytoernooi ergens anders te gaan spelen en geld die vanuit bedrijven beschikbaar wordt gemaakt om ook daadwerkelijk in de sport te investeren. 

,,Ik merk zelf ook dat ik hier goed wordt ontvangen. Toch vraag ik me af of het ook haalbaar is om een stap richting de wereldtop te gaan maken met een land zoals Bangladesh. Je ziet toch vaak dat politieke keuzes hier anders zijn dan in Westerse landen”.

Eindfase toernooi

Met de halve finale die net is gespeeld, ACME Chattogram won met 2-1, zit het toernooi voor Kellerman er nog niet op. Komende donderdag wordt de finale gespeeld, waarna de spits terug keert naar Nederland. De wedstrijd is live te volgen (ook in Nederland) via youtube.

,,Het is erg lastig te zeggen wie dit toernooi gaat winnen. In Nederland is dit makkelijker te voorspellen. Jongens kunnen in een wedstrijd een ‘error’ krijgen, waardoor ze zichzelf verliezen. Hebben ze de dag van hun leven, dan winnen we. Voor mij is het mijn laatste kunstje. Bij terugkeer in Nederland, zal ik me niet weer gaan richting op het tophockey. Het is mooi geweest”. 

Reageer