Bloemendaal-speelster Lynn Oosterveer past zich snel aan veranderingen - Hoofdklasse Hockey Nederland
Lynn Oosterveer staat in de defensie van Bloemendaal.

Bloemendaal-speelster Lynn Oosterveer past zich snel aan veranderingen

 

Verdediger Lynn Oosterveer speelt dit jaar voor het eerst bij Bloemendaal dames 1. De van Alkmaar afkomstige Oosterveer speelt in de defensie en begint aan haar eerste seizoen in de Livera Hoofdklasse. Samen met coach Jeroen Visser kwam Oosterveer afgelopen zomer over van de Terriërs. Wij namen een kijkje achter de schermen en vroegen hoe het gaat met het jonge talent.

Al op jonge leeftijd brak ze door in het senioren hockey. Op 16-jarige leeftijd speelde Oosterveer namelijk bij Alkmaar dames 1. Een snelle ontwikkeling vond plaats, die ervoor zorgde dat zij al snel de overgang maakte naar de Terriërs. ‘Ik wilde graag een stapje hoger. Er waren ook andere mogelijkheden, zoals hockeyen bij HIC. De echte connectie kon ik op dat moment niet vinden met deze club. Bij de Terriërs voelde ik me thuis. Ook merkte ik dat we hier mogelijkheden hadden om verder te groeien’. In het seizoen 2016-2017 promoveerde de 22-jarige Oosterveer met de ploeg uit Heiloo van de Overgangsklasse naar de Promotieklasse. Samen met de coach Jeroen Visser, behaalde Oosterveer haar eerste echte succes.

Maar ook hockeyclub de Terriërs zou niet het eindstation worden van Oosterveer. De drang om beter te worden bleef aan haar trekken. Uiteindelijk vertrok Oosterveer afgelopen seizoen samen met coach Jeroen Visser naar Bloemendaal. ‘Nee Jeroen heeft mij zeker niet overgehaald om met hem mee te gaan naar Bloemendaal. Hij wilde juist de club niet leegplukken. Ik heb hem zelf benaderd met de vraag of ik selectie zou kunnen doen bij Bloemendaal. Dat ik het zou halen, wist ik vooraf niet. Ik heb keihard moeten werken om dit uiteindelijk ook te halen’, aldus Oosterveer.

De negende plek voor Bloemendaal in de Livera Hoofdklasse

De club die speelt op het Kopje begon dit seizoen wervelend. Na vier speelrondes stonden de oranje-hemden bovenaan en werden er al meer punten behaald dan vorig jaar. Teun de Nooijer verliet vorig jaar het schip, en Jeroen Visser leek de verlosser. De club wil namelijk al jaren meedraaien in de sub-topklasse. Helaas bleek het succes van Visser van korte duur. De ploeg staat weer ‘gewoon’ in de degradatiezone en moet vechten om nacompetitie aan het einde van het seizoen te ontlopen. ‘We durven vaak niet. Ondanks dat we iedere woensdag een wedstrijdplan maken, merken we dat we op zondag het niet altijd laten zien. Het omschakelen naar verschillende tactieken lukt nog niet goed. We zijn nog op zoek naar een leider die de ploeg af en toe op sleeptouw kan nemen.

Bloemendaal staat na dertien speelrondes op de negende plaats en de Terriërs staan op dit moment onderaan in de Promotieklasse. Ondanks dat de Terriërs en Bloemendaal maar een klasse van elkaar verschillen is het niveauverschil bij beide teams toch wel degelijk anders. Oosterveer legt uit: ‘Het is niet per se dat dat het bij Bloemendaal een stuk professioneler is. Wel is de mentaliteit bij beide clubs anders. Er wordt nu harder en zwaarder getraind. Ik merk bijvoorbeeld ook dat ik nu meer rust na de training nodig heb, dan dat ik ik dat bij mijn vorige club nodig had. Bloemendaal is wel ‘verder’ en professioneler dan mijn vorige club. Zelf heb ik weinig veranderingen gemerkt, omdat ik natuurlijk al een tijdje samen heb gewerkt met Jeroen. Wel merk ik dat hij bij Bloemendaal meer hulp en mogelijkheden heeft’.

De trainingsstaf van Bloemendaal

Toch is Oosterveer wel te spreken over de trainingen en de drang van haar teamgenoten om beter te worden. De sfeer is goed en ook de connectie met het begeleidingsteam is sterk. Waar vorig jaar door verschillende media veel kritiek werd geuit op de staff, lijkt dat dit jaar niet een probleem te zijn. ‘Jeroen is een man die heel veel empathie heeft. Hij heeft mensenkennis en geeft ons allemaal veel vertrouwen. Communicatief is hij erg sterk. Ook de samenwerking met Diederik van Weel en Vincent Opgelder is fijn. Diederik heeft veel kennis en vult Jeroen goed aan. Ondanks dat Jeroen een hele ‘platte’ manier van omgaan met ons heeft, hebben wij heel veel respect voor hem’, legt Oosterveer uit.

Een volgende stap in Oosterveer haar carrière

Dat Oosterveer makkelijk om kan gaan met veranderingen blijkt wel uit haar periode in haar jongste jeugd. ‘Ik ben in totaal 8/9 keer in mijn leven verhuist. Mijn vader werkte in Amerika en mijn moeder, zussen en ik gingen dan mee. Uiteindelijk heb ik besloten om in Nederland te blijven. Ik ben op deze manier vroeg volwassen geworden’, legt Oosterveer uit.

Niet alleen in haar privéleven en hockeyomgeving is het Oosterveer die veel veranderingen mee heeft gemaakt. Ook in haar maatschappelijke carrière gaat er iets veranderen. Komend jaar gaat zij haar nieuwe studie aan The New School af ronden. ‘In mijn huidige studie ben ik bezig in de journalistiek, online marketing, design en video’s editing. Een mix van van alles. Komend jaar ga ik afstuderen en wil ik een baan gaan zoeken. Ik zou heel graag in de sport, media en marketing willen gaan werken. Dit wil ik uiteraard combineren met een tophockey carrière bij Bloemendaal. Ik ben een doener, maar vind het wel lastig om nu te bepalen waar ik wil gaan werken. Er komt wel iets op mijn pad, ik ben nog niet echt bezig met mijn toekomst. Dat er iets gaat veranderen komend jaar, dat zal blijken’.

Door: Hans Hofstra

 

 

Reageer