Bloemendaal trekt aan het langste eind in spannende finale-wedstrijd | Hoofdklasse Hockey Nederland
Bloemendaal scoort de openingstreffer tegen Pinoké.

Bloemendaal trekt aan het langste eind in spannende finale-wedstrijd

In een prachtige ambiance in Amsterdam hebben Pinoké en Bloemendaal voor een mooie openingswedstrijd van de finale gezorgd. In de reguliere speeltijd kwamen beide ploegen niet verder dan 3-3. In de shoot-outs was Bloemendaal veel sterker en won het met 0-3.

Voor het eerst in de geschiedenis stond Pinoké in de finale. Binnen 1,5 uur waren afgelopen week alle kaarten uitverkocht. Nog nooit was het zo druk geweest op de velden van Pinoké.

Openingsdoelpunt

Een naar alle waarschijnlijk arbitrale fout was oorzaak van het openingsdoelpunt van Bloemendaal. Een hoge scoop richting Thierry Brinkman in de cirkel van Pinoké, werd aangenomen door Pieter Sutorius en meteen afgepakt door Brinkman. Met een backhandslag werkte Brinkman de bal in de lange hoek van de goal. Pinoké protesteerde, vroeg de videoscheidsrechter aan, maar volgens de arbitrage was het doelpunt wel geldend. Brinkman zou bij het aannemen van de bal er eerder zijn dan Sutorius, iets wat na het bekijken van de beelden nog steeds ter discussie staat.

Ondanks deze tegenvaller voor Pinoké, liet de ploeg meteen zien waarom zij in de finale stonden. Aanvallend hockey volgde, waarbij Bloemendaal werd terug gedrongen op eigen helft. Kansen ontstonden, waarbij Maurits Visser vaak knap op de juiste plek stond.

Killer

Het duurde even voordat de aansluitingstreffer viel. De tweede strafcorner kwam via een sleep van Alexander Hendrickx. De bal leek houdbaar voor Visser, toch verdween de bal in de goal. Een oorverdovend gejuich was te horen op de tribunes. Pinoké stond weer op gelijke hoogte.

Pinoké scoort de gelijkmaker in de finale tegen Bloemendaal.
Pinoké scoort de gelijkmaker in de finale tegen Bloemendaal. Foto: Roel Ubels

Ook in het tweede kwart bleef Pinoké goed hockey spelen. Bloemendaal had moeite onder de druk uit te komen. Het resulteerde in de 32ste minuut voor nog een doelpunt voor de thuisploeg. Niklas Wellen, die vol op snelheid lag, kon Marlon Landbrug vinden die zichzelf gepositioneerd had voor de goal van Visser. Een simpel tikje terug naar Wellen, zorgde voor de voorsprong van Pinoké. Bloemendaal stond voor het eerst op achterstand.

Bloemendaal terug

Knap genoeg liet Bloemendaal meteen van zich horen. Een tegenaanval zorgde voor een strafcorner. Een mooie sleep van Tim Swaen zorgde ervoor dat beide ploegen met een gelijkspel naar de kleedkamers mochten.

Op het puntje van de stoel zaten fans van beide clubs. Wederom was het Pinoké die in het derde kwart het inititief nam. Een tweede strafcorner van Hendrickx werd prachtig binnen gesleept. Dit keer kwam Bloemendaal voor de tweede keer in de wedstrijd op achterstand.

Het was ook de eerste keer dat de Mussen uit Bloemendaal echt begonnen te hockeyen. Jorrit Croon zat tot de 3-2 totaal niet in de wedstrijd. Ook Florian Fuchs en Arthur van Doren waren onzichtbaar. De achterstand, zorgde er wel voor dat de gasten meer aanvallend hockey probeerden te spelen. Een strafcorner van Tim Swaen ging er net niet in.

Jorrit Croon was onzichtbaar in de wedstrijd.
Jorrit Croon was onzichtbaar in de wedstrijd. Foto: Roel Ubels

Spanning stijgt

Pinoké begon sterk aan het vierde kwart. Wellen met wederom een prachtige eigen opgezette actie kon net niet een bal binnen tippen.

De frustratie bij Bloemendaal begon er langzaam in te sluipen. Het leek er namelijk niet op dat de gelijkmaker zou komen. Thierry Brinkman liet van zich horen na naar zijn idee een overtreding van een verdediger van Pinoké op hemzelf en ging fel in discussie met de arbitrage. Ook Wouter Jolie, die weer was opgetrommeld, begon zich langaam aan te ergeren.

Knap genoeg draaide Bloemendaal toch langzaamaan het spelbeeld. De Mussen bleven hockeyen en zochten naar de aansluitingstreffer. Dit lukte, een discutabel gegeven strafcorner in de 70ste minuut zou de wedstrijd opnieuw spannend maken. Knap genoeg kon Arthur van Doren namelijk de verkeerd gestopte strafcorner toch nog langs de verdediging werken, waardoor beide ploegen de shoot-outs moesten spelen.

Shoot-outs

De spanning was om te snijden. Niklas Wellen mocht voor de Steekneuzen de eerste bal nemen. De ervaren Duitse aanvaller kwam niet verder dan keeper Visser. Jorrit Croon daarentegen scoorde vrij gemakkelijk waardoor het 1-0 stond. Bij Pinoké misten Daan Bonhof en Marlon Landburg ook. Florian Fuchs en Thierry Brinkman waren wel trefzeker, waardoor de eindstand op 0-3 bleef staan.

Reageer