Blog Hertzberger: In films en in India

HIL Hertzberger

Een dagje downtown Lucknow geeft een goed beeld van India. Smalle marktstraatjes met talloze kraampjes, een mensenmassa, optrekkende scooters en auto’s en een permanente stofwolk die over het hele land lijkt te hangen. Dooie muizen liggen op de stoep, terwijl boven je hoofd apen aan een spinnenweb van elektriciteitskabels slingeren. Een hond ligt  op de rug van een koe, terwijl een puppy slim gebruik maakt van de schaduw van datzelfde rund. Tja, waarom niet? Nul orde, niks geen systeem, men overleeft op gevoel.

Het gaat hard in India. Het land is pas 65 jaar onafhankelijk. Door grote inkomensverschillen komen mensen in opstand en trekken naar de grote steden. In Mumbai leven 17 miljoen mensen; sociale wanorde is voorspelbaar. Terwijl de economie en ontwikkeling ‘booming’ zijn, wordt er wel te gemakkelijk geld uit gegeven. Er is daarbij een hoop werk aan de winkel. Om te beginnen moet de luchtvervuiling aangepakt worden. Het lijkt een onmogelijke opgave.

Alles ziet er armoedig uit en je vraagt je af hoe de duizenden groenteboertjes zakelijk overeind blijven. Onze manager vertelt dat ook al ziet het er amateuristisch uit, de processen tussen leveranciers en afnemers ‘quite impressive’  zijn. Om hem te citeren: ,,We zijn meer ontwikkeld, dan mensen denken. Geef ons een paar jaar…”

We waren deze week overigens te laat voor de wedstrijd. Het was druk. Niet A13- vrijdagmiddag-druk, maar India-chaos-druk. Het begrip ‘Rush Hour’ krijgt een andere betekenis. Op tijd komen is nattevingerwerk, want hoe weet je hoe laat je weg moet?

Uit nood sprongen er een paar beveiligers de bus uit en zetten de rotonde af. Een eigenwijze, fietsende eigenaar kiepte met zijn groentefruitkar om. Er werd gescholden, de sinaasappels rolden over straat en de wortels vielen tussen de spaken. Het was chaos, zoals je in films ziet. Een chaos die je eigenlijk zelf moet ervaren om het te bevatten.

Een koe stak langzaam over op een weg waar iedereen met 80km/h voorbij raast. De koe rook halverwege wat lekkers en stopte om eraan te proeven. Auto’s en motoren slalomden er omheen alsof het de normaalste zaak van de wereld was…

In films, en in India…

Reacties

Je eigen afbeelding bij je commentaar? Ga naar: nl.gravatar.com

Er zijn nog geen reacties, ben jij de eerste?

Je kunt niet meer reageren op dit bericht.