Het vertrouwen in Caldas en Annan is hoog. Want beide coaches krijgen een contract verlenging van de KNHB.

Bondscoach Annan maakt olympische selectie bekend

Bondscoach Alyson Annan heeft woensdag in Nieuwegein de olympische selectie van de hockeydames bekendgemaakt. De groep bestaat uit 16 speelsters en drie reservespeelsters. Frederique Derkx, Maartje Krekelaar, Jacky Schoenaker, Lauren Stam en Anne Veenendaal zijn als laatste speelsters afgevallen. Larissa Meijer, Laura Nunnink en Michelle van der Pols zijn aangewezen als reservespeelsters.

De olympische selectie:

Naomi van As, Willemijn Bos, Carlien Dirkse van den Heuvel, Margot van Geffen, Eva de Goede, Ellen Hoog, Kelly Jonker, Marloes Keetels, Laurien Leurink, Caia van Maasakker, Kitty van Male, Maartje Paumen, Joyce Sombroek, Maria Verschoor, Xan de Waard en Lidewij Welten.

Reservespelers:

Larissa Meijer, Laura Nunnink en Michelle van der Pols.

In voorbereiding op de Olympische Spelen speelt Oranje nog een aantal wedstrijden. Op 9 en 19 juli spelen de dames in het kader van de Rabo Super Serie tegen respectievelijk België en Spanje. Vervolgens treft Oranje op 14 juli in Düsseldorf Duitsland. Op 24 juli vertrekt de selectie naar Rio de Janeiro.

Comments (24)

 1. Ik ben toch benieuwd naar de reden om Meijer en Vd Pols mee te nemen? Jammer voor Kreekelaar, leuk voor Leurink!

 2. toch een klein beetje bijzonder

 3. Hoezo Schoenaker eruit????

 4. Goede keuzes lijkt me zo, alhoewel ik Nunnink misschien liever had gezien in plaats van van Maasakker.. Caia heeft natuurlijk nog wel een corner, dat zal wel meegespeeld hebben..

 5. Maar hopen dat er niets met Joyce gebeurd….of is Anne Veenendaal geblesseerd? Die Meijer is echt niet goed. Voor de rest logische selectie maar de “big 5” blijft dus intact, daarmee moet Annan dan goud halen want elke andere kleur zal worden afgeschoven op het niet willen ingrijpen..

 6. Alleen goud telt! Weinig verjonging. Annan gaat vol voor de routine.

 7. de Waard mee als middenvelder of spits?

 8. Kantlijn

  Belachelijke keuzes, desalniettemin nog een goed team, maar het had nog veel beter gekund.
  Ik ben toch wel erg teleurgesteld. Ook hockey is een sport waarin ontwikkeling zit!
  Zwakste schakel zonder twijfel de coach.
  Ik hoop toch dat ze ver komen. Vervolgens wel serieus werk maken van een echte toekomstvisie

 9. Verbazing

  Tenenkrommend en dan is het toernooi nog niet eens begonnen.
  Ik vrees dat dit moeilijk gaat worden en hoop op goud.
  Hopelijk is Annan een ondoorgrondelijk genie.

 10. Jammer dat er geen lef zit achter deze keuze. Carlien is mij echt een raadsel waarom die mee gaat. Jammer dat de jonge energie en werklust van Krekelaar en andere jongeren niet meegaan, zelfs niet als reserve. Ben benieuwd in Rio, hoop op goud!

 11. @Kantlijn en @Verbazing

  Hoe had de selectie er volgens jullie dan uit moeten zien?

 12. Kantlijn

  Sjoerd Marijne

  Naomi van As
  Willemijn Bos
  Frederique Derkx
  Margot van Geffen
  Eva de Goede
  Ellen Hoog
  Marloes Keetels
  Maartje Krekelaar
  Caja van Maasakker
  Kitty van Male
  Laura Nunnink
  Maartje Paumen
  Joyce Sombroek
  Maria Verschoor
  Xan de Waard
  Lidewij Welten

  Maar misschien nog gewaagder: Een andere preselectie?
  Overigens zijn het natuurlijk allemaal topspelers. Er is veel spelvertraging geselecteerd.
  Het belangrijkste is de bovenste van de selectie.

 13. Jammer dat er niemand vd Big 5 uit ligt , Ellen of Naomi had thuis moeten blijven. Veel beter voor de hele groepsdynamiek .
  Met een stel diva’s ga je de oorlog niet winnen

 14. Waarom geen Schoenaker? Euh.. omdat die gewoon slecht is? Heb je haar de laatste tijd wel zien spelen? Ik vind het heel goed dat zij er niet bij is. Verder geen grote verrassingen. Deze selectie was wel te verwachten.

 15. Larissa mee ipv Anne??!!!! Slechte uitleg over invulling van de rol van tweede keepster… Die keepster zit nota bene buiten het dorp, dus waar slaat dit op?! Meijer hoort nierbij de beste 5 keepsters van de hoofdklasse. Schoenaker eraf, kan prima op kwaliteit, maar nu komt het door een blessure? schijnt een heel lichte blessure te zijn. Die heeft Paumen toch ook? Dus wat is nou het verhaal….Onduidelijke en oneerlijk naar de speelster.
  Daarnaast bleek uit de korte docu dat sjoerd marjine oa het veld moest ruimen omdat hij te weinig veranderde en the big 5 niet aanpakte. Wat is er nu veranderd: Kitty van male, (29 jaar) en alleen laurien Leurink, verder precies dezelfde namen. Verjongen slaat ook nergens op, want Zerbo valt weg ten koste van Leurink. Annan staat bekend als een harde tante, maar niets is minder waar. Laffe coach, die geen harde beslissingen durft te nemen.
  Het is dat de top van de wereld bestaat uit 2 landen, waarvoor de lange termijn een slechte zaak dit.

 16. Mooi eerlijk stukje van Derkx op hockey.nl. De eerste speelster die er openlijk eens wat over zegt wat de reden is. Argumentatie van Annan is wel vreemd te noemen. Speelt bij SCHC ook in de hele achterlinie en ook bij NL vaak van links naar rechts. Is 1 op 1 een van de beste speelsters in NL en qua snelheid vele malen sneller dan de andere speelsters. Volgens mij heeft iedere speelster een positie waar zij het beste spelen.

  Ook vreemd gezien het seizoen wat bijvoorbeeld Bos en van Maasakker achter de rug hebben. De een bijna niet gespeeld, schorsing en blessure, en de andere die een heel seizoen als een natte krant staat te spelen. Kennelijk wordt er niet geselecteerd op vorm.

  Schoenaker eraf door blessure? Paumen erbij ondanks blessure? beide binnen afzienbare tijd toch weer fit…..

  Blijkbaar heeft de rest van de staff weinig te zeggen, kan me niet voorstellen dit een unanieme keuze is geweest.

 17. Annan werkt niet samen dat is algemeen bekent. Heeft niet voor niets elk jaar een nieuwe assistent, behalve de standaard ja-knikkers. Getuige de foto op social media, zijn er een aantal speelsters blijer met het feit dat ze voor de derde x meedoen, dan dat ze goud willen winnen met dit team. Verkeerde motivatie.

 18. @sonja: nogal kort door de bocht. Blijft interpretatie. Ik zou ook trots zijn op het feit dat ik voor de derde keer hier deel van zou mogen uitmaken.

  @frans: Paumen mag met haar stick beginnen, Schoenaker nog 10-12 dagen niet. Toch wel verschil plus Schoenaker is gewoon niet goed genoeg.

  Naomi of Ellen thuis vind ik onzin, als je dan iemand van de big five eruit kickt zou dat DVDH moeten zijn. Hoog was niet best op de CT, maar DVDH was bar slecht.

  SUCCES DAMES!

 19. Ondanks bepaalde keuzes vind ik het uiteindelijk geen slechte selectie, want het is natuurlijk niet zo dat deze meiden er niets van kunnen.
  Uitleg over 2e keeper en Schoenaker’s blessure was inderdaad wel heel erg vaag.
  Het is een dooddoener maar Stam, Veenendaal, Krekelaar en ook Derkx zijn gelukkig nog jong en hebben over 4 jaar nieuwe mogelijkheden, wat ook geldt voor speelsters als Zerbo, Vega, etc. als ze zich verder ontwikkelen.
  In vergelijking met de selecties van Marijne is er door Annan niet zo heel veel veranderd, alhoewel ik de comeback van Van Male en het (eerdere) afvallen van bijv. Drost wel terecht vind.
  Na de OS stopt van As en waarschijnlijk ook Hoog en valt de Big 5 uit elkaar. Aan een natuurlijk verloop valt dan sowieso niet meer te ontkomen.

 20. Ben het eens met Lynn’s laatste bericht op alle punten.
  Misschien een mindere vorm tijdens de CT, maar speelsters als van As en Hoog hebben van zichzelf een dergelijk hoog niveau dat ik ze nooit zou thuis laten, net als Paumen en Welten. DvdH is een goede speelster, maar niet van dezelfde klasse.
  Als het dan toch over de Big 5 gaat, vind ik dat de Goede al tijden niet meer het niveau heeft gehaald van een paar jaar geleden, niet bij Amsterdam en niet bij het NL team. Selecties zullen altijd een punt van discussie zijn, heeft ook met persoonlijke voorkeuren of juist het tegenovergestelde te maken.

 21. Ik heb het bevreemdend gevoel dat het weer 2012 is. En ja ze zullen opnieuw ver komen.
  Nederland heeft in het hockey een soort natuurlijke voorsprong vanwege de grote aantallen beoefenaars en in die zin is er ook weinig concurrentie. Sport is voor mij steeds opnieuw de uitdaging aangaan om het beste uit jezelf te halen. Voor mij zit de schoonheid in die weg naar verbetering en vernieuwing.
  @Duncan: Eens met je opmerkingen over de “big Five”. Mag ik samenvatten:
  Welten gewoon goed, Paumen gewoon goed (natuurlijk ook niet meer helemaal op haar top), Van As en Hoog intrinsiek zo goed dat ze mee mogen ondanks de aftakeling, DVDH echt onvoldoende, De Goede mag mee (maar ook sinds enige tijd op de weg naar het veteranenteam).
  Waar voor mij de teleurstelling zit:
  Al meer dan een decennium hangt het Nederlandse vrouwenhockey, ook op clubniveau, genoegzaam achterover, tevreden met het “big five” hockey. Het is ook fantastisch geweest.
  Hele teams en speelstijlen worden eromheen gebouwd. De jeugd wordt begeleid op zoek naar de nieuwe Ellen of de nieuwe Maartje. Als je doorkomt moet je in de speelstijl passen. Bij de Bond hebben ze ook voortdurend een “Big Five” brilletje op bij selecties; Of dienend of nieuw “Big Five” talent. Andere smaken zijn er niet.
  Op clubniveau worden driegende nieuwe talenten weggelokt om bij de 4 grote clubs geneutraliseerd c.q. geassimileerd te worden in het hockey establishment.
  Op deze manier creëer je stilstand, stagnatie van ontwikkeling van een hele (vrouwen)hockeynatie.
  En ja, dan kom je tot de verrassende conclusie dat je voor de 3de keer als individu goud mag gaan halen op de OS. Het individu gegund, maar voor een hockeybond is het een grote schande.

 22. @Marc, het lijkt inderdaad veel op de discussie 4 jaar geleden. Ook op deze site. Ook toen speelsters die totaal werden genegeerd ondanks top-prestaties, en speelsters die ondanks zeer matig presteren zeker waren van een basisplaats. Er speelt bij selectie veel meer dan louter sportieve prestaties en kwaliteit op het veld, en dat is jammer. NOS gaf paar maanden geleden al inkijkje.

 23. Alles is te koop. Zeker in het hockey. Het wereldje is ook erg klein. Eens een keer slecht altijd slecht. hetzelfde geld voor goed.
  Daarbij komt dat de coaches van jeugdteam dusdanig lui zijn dat ze gewoon vanaf de b door selecteren en niet meer om zich heen kijken.
  Verandering hierbij vind alleen plaats als we zowel bij de dames en heren geen medaille halen, en er dan een paar wakker worden bij de bond.
  Jong Oranje heren leidt een groot verlies tegen Engeland, dat is onze toekomst.
  Vrees het ergste, dat het zo blijft bij de KNHB.

 24. Schoenmaker is helemaal niet geblesseerd, dat zegt Annan alleen maar om het een beetje netjes in te dekken .
  Jij kan niet mee ivm een blessure klinkt beter naar de buitenwereld toe dan Jij gaat niet mee omdat je niet goed genoeg bent
  Nu kan Schoemaker het gooien op een niet bestaande blessure en lijdt ze geen gezichtsverlies

Reageer

Contact Us