Bondscoach Jeroen Delmee: “Als je geen ruimte maakt voor nieuwe ervaring bij Oranje, dan zal die er ook nooit gaan komen” | Hoofdklasse Hockey Nederland
Jeroen Delmee is de nieuwe bondscoach van de mannen van Oranje

Bondscoach Jeroen Delmee: “Als je geen ruimte maakt voor nieuwe ervaring bij Oranje, dan zal die er ook nooit gaan komen”

Komende vrijdag starten de Nederlandse heren aan hun avontuur in de FIH Pro League. Meteen mag Oranje laten zien wat zij in hun mars hebben. Tegen Olympisch en wereld kampioen België gaat een zeer jong Oranje laten zien wat zij kunnen. De nieuwe bondscoach Jeroen Delmee kiest met nieuwe spelers voor de opbouw van nieuwe ervaring bij Oranje. Wij keken mee met de bondscoach.

Een deceptie werd het voor de Nederlandse hockeyheren. Afgelopen zomer werd er geen medaille gepakt op de Olympische Spelen. Een aantal maanden later zien wij een totaal nieuw Oranje. De gevestigd orde heeft (voorlopig) plaats gemaakt en nieuwe spelers krijgen een kans

De laatste maanden is er hard getraind en komende vrijdag maakt bondscoach Jeroen Delmee zijn debuut bij Oranje: “We zijn nu alweer zes weken bezig. Die tijd hebben we goed kunnen besteden. We moesten elkaar ‘leren kennen’. Verder zijn we in samenwerking met Marcel Balkestein bezig geweest om verdedigend een en ander goed uit te zetten. Ik ben tevreden en zie veel vooruitgang. Ook zijn we bezig geweest om aanvallend te trainen. We hebben nog niet alles kunnen behandelen, maar de komende wedstrijden gebruik ik dan ook om ervaring op te doen”.

Ervaring

En inderdaad, ervaring is iets wat de Nederlandse heren hebben ingeleverd. Zonder de gevestigde namen zoals Sander de Wijn, Jeroen Hertzberger, Robbert Kemperman en Bjorn Kellerman zal Oranje het moeten opnemen tegen het ervaren België. De ploeg die al jaren samen met elkaar traint en speelt, lijkt op voorhand de grote favoriet. Toch ziet Delmee kansen in aanloop naar de wedstrijd: “Mijn doel is om de komende drie jaar een ploeg te gaan smeden die kan gaan strijden om de Olympische titel in Parijs. Dat we nu nog niet hoeven te pieken tijdens de FIH Pro League, dat lijkt me een feit. De jongens die er vrijdag staan, die hebben wedstrijdritme nodig. Op dit moment weet ik ook nog niet wat de sterkste selectie is, dat zal de komende maanden moeten gaan blijken. Uiteindelijk ben ik van mening dat wanneer je geen ruimte maakt voor nieuwe ervaring bij Oranje, dat die er ook nooit zal gaan komen”.

Jeroen Hertzberger is door bondscoach Jeroen Delmee niet opgeroepen.
Jeroen Hertzberger is door bondscoach Jeroen Delmee niet opgeroepen. Foto: Roel Ubels

Verandering

Een vernieuwde selectie, het is één van de grote veranderingen bij Oranje. Bij de strafcorner, daar zien we nu ook de naam van Tim Swaen staan. De strafcorner specialist van Bloemendaal liet op clubniveau al vaak van zich horen. Ook Delmee is bewust van het feit dat je kampioen kan worden door middel van een strafcorner: “Je ziet dat België met Alexander Hendrickx een schutter in huis heeft, die mede namens hem Olympisch kampioen is geworden. Ik denk dat met Jip Janssen en Tim Swaen wij ook zo’n wapen in huis hebben. 

BEKIJK OOK:
Tim Swaen geselecteerd vanwege een van de beste strafcorners in Nederland

Corner

De naam van Gijs van Merriënboer ontbreekt nog op het lijstje van Delmee. Het sleepkanon van Oranje-Rood legt er in de competitie meer in dan Tim Swaen. De bondscoach is echter van mening dat hij nog niet rijp is voor Oranje: “De komende maanden gaan wij verder evalueren. We gaan bijvoorbeeld kijken of andere jongens nog aansluiten die ik in eerste instantie niet heb geselecteerd. Gijs van Merriënboer ga ik niet selecteren. Ik vind dat hij nog niet rijp is. Zijn corner is minder krachtig dan bijvoorbeeld die van Janssen en Swaen”.

Verwachtingen

Al met al lijkt het erop dat Oranje een zware dobber gaat krijgen tegen de regerend Olympisch en wereldkampioen België. Zonder publiek gaat Oranje het vrijdagavond het voor het eerst proberen. Zondag is de herkansing. Bondscoach Jeroen Delmee die zijn debuut gaat maken als bij een Oranje zonder al te veel ervaring, kijkt er naar uit: “Natuurlijk is het voor mij ook spannend. Een droom om bondscoach van Nederland te worden, zo zie ik het niet. Wel ben ik ontzettend trots dat ik de kans heb gekregen. Het is natuurlijk jammer dat de fans vrijdag ontbreken. Maar voor degenen die de wedstrijd thuis op TV gaan kijken, die kunnen een fris en enthousiast Oranje zien die nog niet altijd geolied zal spelen, maar wel veel energie en strijd gaan geven”.

Comments (1)

  1. Voor de strafcorner schutter lijkt me het percentage dat gescoord wordt veel belangrijker dan het aantal doelpunten.

Reageer