Booij: "Wieke hoort bij de beste 16 speelsters van Nederland" - Hoofdklasse Hockey Nederland

Booij: “Wieke hoort bij de beste 16 speelsters van Nederland”

Foto © Ben Haeck - www.hockeyfotografie.nl

In de Spits van dinsdagochtend laat journalist Jan Balk een aantal bekenden van Wieke Dijkstra (foto links) aan het woord over de afwezigheid van de Laren-speelster bij Oranje. Hieronder een aantal quotes over haar absentie.

Janneke Schopman, oud-teamgenoot Oranje
“Ik vind het heel vervelend voor Wieke. Zoiets gun je niemand. Maar Max zal er zijn redenen wel voor hebben. Ik zit er te ver vanaf om een oordeel te vellen.”

Minke Booij, oud-teamgenoot Oranje
“Wieke hoort bij de beste 16 speelsters van Nederland. Zij is technisch heel begaafd en kan heel goed passen. En wat ze allemaal met een bal kan… Ze is een all-rounder. (…) Ik heb veel respect voor Max, maar ook voor Wieke. Ik hoop dat ze er samen uitkomen en dat Wieke er weer bij komt.”

Tim Steens, hockeyjournalist NOS Studio Sport
(…) “Ze heeft ook een mindere ontwikkeling doorgemaakt en is stil blijven staan. Zeker als je het vergelijkt met speelsters als Maartje Paumen. Omdat ze nu niet bij de selectie zit denk ik dat Londen heel moeilijk wordt.”

Minke Smeets-Smabers, oud-teamgenoot Oranje en Laren
“In mijn ogen hoort ze erbij. Ze is een hele goede hockeyster met een mooie pass en een hele goede techniek. Ik wist niet wat ik zag toen ze er niet bij zat en snap het niet. Al moet ik er wel bij zeggen dat ik de nieuwe meisjes niet zo goed ken.”

Richard de Snaijer, Laren-coach
“Wieke hoort absoluut in het Nederlands elftal thuis. Ze heeft heel veel ervaring en goede dingen laten zien. (…) Ze moet nu werken aan verdedigende zaken omdat ze soms bij één op één verdedigen weg springt van de bal. Maar zij is zeker niet de enige die dat doet. We heten nou eenmaal niet allemaal Minke Booij of Janneke Schopman.”

Bron: Spits, dinsdag 20 september

Comments (18)

 1. Wieke moet zeker een kans krijgen. Net als Carlijn Welten en Miek van Geenhuizen, We willen winnen dan moeten de beste speelsters erin staan. Marc lammers kreeg het ook voor elkaar, dus Max moet het ook kunnen. Wieke was zeer matig op CT, maar zeker beter dan van Maasakker, vd Velden en nog wel een paar.

 2. Gaat denk ik lastig worden voor Wieke om terug te keren in oranje onder de huidige bondscoach, komt op mij ook over als iets op het persoonlijke vlak ipv dat het met hockeykwaliteiten te maken heeft want Wieke hoort natuurlijk bij de beste16 speelsters van het land.

 3. Grappig dat zowel Dijkstra als Caldas zich nooit specifiek hebben uitgelaten over ‘de verbeterpunten’. De Snaijer slingert het op dinsdag gewoon in de media. Weet niet of dat zo verstandig is….

 4. @John. Ben het helemaal met jou eens en was mijn eerste reactie ook. Als De Snaijer echt respect voor Wieke had (en ook de andere speelsters van het NL want hiermee geeft ie aan dat andere ook om die reden niet goed genoeg zijn), zou hij dit niet roepen. Wat slecht dat hij vindt dat hij het recht heeft om wel uit de school te klappen.

  Klasse van Wieke dat zij dit nooit heeft gedaan en jammer dat dit nu zo te niet gedaan wordt. Wel leuk voor de journalisten, hebben ze eindelijk een keer hun antwoord. Zie slechte interview op hockey.nl

 5. Hockey.nl is de spreekbuis van de KNHB en kan dus moeilijk iets tegen een bondscoach schrijven. Duidelijk geen onafhankelijke journalisten… Wiens brood men eet, diens woord men spreekt!

 6. Het probleem kan toch niet serieus liggen in die zogenaamde ´hockey technische´ aspecten? Dat ze soms van de bal wegspringt kan toch niet de reden zijn? Een groot aantal van die nieuwe meiden is echt niet beter dan Dijkstra. Wieke is zo´n ervaren speelster en zij moet absoluut bij de club van 16 behoren. De harde kern waartoe Dijkstra ook behoort zou er (mits niet geblesseerd of hopeloos uit vorm) altijd bij moeten zijn! Ik krijg ook sterk de indruk dat er ´iets´ moet zijn voorgevallen tussen Caldas en Dijkstra,want bij iemand die er al zolang bij zit kan het toch niet puur en alleen om het spel gaan?

 7. Gaan we het nu weer over de hockeykwaliteiten hebben van Wieke ? Die worden door vriend en vijand erkent (ook door medespeelsters en tegenspeelsters). Het selektiebeleid voor de EK is m.i.vast op andere gronden genomen. Denk eens aan de krappe selektie voor de CT ,de blessures en de noodzaak om zoveel debutanten ineens in te voeren. Denk aan de financiele voordelen van een A-status voor de speelsters(debutanten) en de KNHB.Daar moet een bondscoach ook rekening mee houden. Voor opspringen iemand af laten vallen lijkt een beetje gezocht! Maar nu moet Caldas natuurlijk wel geloofwaardig blijven en eerst de competitie weer even volgen voordat hij zijn bezwaren omtrent wieke kan intrekken.Laten we ophouden met al die veronderstellingen. We moeten het doen met wat we in de pers lezen en horen. Ik heb vertrouwen in de integriteit van Wieke en in haar kwaliteiten als hockeyster,teamlid en als mens.Ervaren, volwassen en loyaal, zo komt zij in de pers op mij over en ik hoop dan ook dat zij snel weer haar verdiende positie in Oranje in zal kunnen nemen. Tim steens heeft m.i. het laatste seizoen soep in zijn ogen gehad! Wieke heeft bij Laren een prima seizoen gedraaid en op de CT werd er om onduidelijke redenen weinig gebruik gemaakt van haar specialiteiten. In de finale echter speelde ze een doorslaggevende rol in de voorbereiding van alle 3 de doelpunten.Paumen mocht er voor aanleggen! En ja, heel knap,onder druk gemaakt ! maar niet zonder de hulp van een aantal andere speelsters ,toch? En wie zegt er nu dat elke speelster even veel moet groeien als een ander ? Sommigen zijn nog niet op haar niveau ,en hebben zeker nog niet dezelfde ervaring maar groeien wel goed !! Allemaal wat geneuzel van Steens.Ik hecht meer waarde aan de reakties van de ex-internationals die met haar gehockeyed hebben en die heel goed weten hoe de hazen lopen !

 8. @lynn, ben je uberhaupt bij de Champions Trophy geweest? Als Dijkstra erin kwam keerde het tij, ze verdeelde het spel met haar overzicht en fantastische passing, wat ook alle bovenstaande experts bevestigen! Daarnaast is het vanaf de zijkant goed te zien en te horen hoe zij anderen om zich heen aanstuurt en positieve impulsen geeft!

  Het was tijdens dit toernooi reeds een aanfluiting dat ze niet in de basis startte (om vervolgens wel 60 minuten te spelen)! Hier maakte Caldas zich al ongeloofwaardig, met de ontwikkelingen van de afgelopen tijd nog veel meer. Ik vraag me oprecht af wat jou het recht geeft om zo negatief over dergelijke speelsters te praten, die jarenlang alles ervoor hebben gedaan om voor ons land prachtige prestaties neer te zetten!

  Dijkstra heeft meermalen bewezen bij de beste speelsters van Nederland te horen, dit zou absoluut geen issue moeten zijn! Daarnaast heeft ze zich uiterst professioneel opgesteld ten opzichte van de pers en zegt het voldoende dat bijvoorbeeld een Minke Booij (tot voor kort werkzaam voor de hockeybond) het openlijk voor haar opnemen.

  Als hockeyliefhebber hoop ik Wieke zo snel mogelijk terug te zien in Oranje. Dit zou niet alleen voor haar persoonlijk zeer terecht zijn, Caldas zou zichzelf richting Londen een grote dienst bewijzen!

 9. Zo dadelijk gooit Caldas er nog een keeper uit die opspringt.

 10. @Gerard,Lynn is helemaal niet negatief over Wieke. Ze zegt juist dat Wieke een kans moet krijgen en beter is dan een aantal van die nieuwe meiden,wat is daar nu negatief aan?
  Ik vind Wieke óók beter dan een aantal van die tienermeiden die nu wél bij de selectie zitten.

  Mij lijkt Caldas een hele goede gedreven en motiverende coach die veel meer passie heeft dan bv een H. Kruis maar de keuze om Dijkstra buiten de selectie te houden begrijp ik nog steeds niet en om het bij zo´n ervaren speelster op slechte ´hockey technische´ aspecten te gooien? Dat is gewoon niet geloofwaardig.

 11. Ik vind dat Wieke Dijkstra een tweede kans moet krijgen en dat ze als ze tot de winterstop goed speelt ze toegevoegd moet worden aan de selectie voor de OS.
  Er moet een garantie zijn dat goede spelers ook worden ingezet.
  @gast: Ik vind dat Kruis en Caldas hun werk beide met veel passie deden. Maar het zijn twee totaal verschillende personen, en Kruis was naar buiten toe vaak erg bescheiden.
  Ik denk dat Dijkstra een kans verdient, maar ik vind de manier waarop de selectie nu gebeurd, onvoldoende transparant.
  Ik denk dat daar vooral iets aan moet veranderen.

 12. @louis, ben bang voor dijkstra dat ze er niet bij gaat komen onder Caldas.

 13. Tsja, dat ze niet bij de EK selectie zit kán, maar ik vind het vooral erg apart dat ze niet bij de 25 die nu weer verder in de voorbereiding gaan zit. Ik denk dat bij de nieuwe selectie toch zeker plaats zou moeten zijn voor Dijkstra en toch ook wel Van Geenhuizen.
  Van Geenhuizen wil toch ook de kans op nog een OS grijpen en is (mits in vorm en blessurevrij) ook 1 van de beteren van Nederland..
  Ben benieuwd of deze 2 dames een kans gaan krijgen.

 14. Toch vind ik een ding niet duidelijk. Het zou toch voor de geloofwaardigheid van de KNHB beter zijn als ze duidelijk waren waar een os speelster aan moet voldoen. Bovendien vind ik dat er wel genoeg spelers zijn die vaker onder hun niveau spelen.
  Daarom vind ik het vooral schandelijk dat het allemaal zo geheimzinnig gaat en men geen duidelijk uitleg geeft waarom ze nu, in feite, al is uitgesloten van deelname aan de OS.
  Verder vind ik dat een andere Laren speelster, naomi van as, ook nou niet echt een goed jaar heeft gehad, wordt zij daar dan niet over aangesproken?

 15. Volgens mij wordt er iets vergeten, want Wietske is inderdaad een hele goede speelster, maar ze heeft helaas haar karakter niet mee, waardoor ze misschien (volgens de bondscoach) niet in het team past.

 16. Hoe weet jij wat het karakter van Wieke(!) is? Denk dat het voor hun een weet is en voor ons altijd een vraag. Hoop dat ze er snel weer bij komt.

 17. @Lol;Hoe kom je erbij dat Wieke haar karakter niet mee heeft?! Ken je haar persoonlijk of verzin je dit maar? Op mij komt zij totaal níet over als een onruststoker of als iemand met een grillig en niet coach-baar karakter. Misschien moet zij juist wat harder en grilliger zijn zodat een coach niet om haar heen kan en het niet meer durft te wagen om haar te passeren.

  @Louis; dat Naomi van As een wat minder seizoen heeft gedraait kwam doordat ze al sinds de winterstop geblesseerd was. Waarom moet ze daar op worden aangesproken? Iedereen kan weleens geblesseerd raken en daardoor minder presteren. Daar doe je niets aan.

 18. @Lol, wat sneu dat jij je mening geeft op een forum terwijl je niet eens weet over wie je het hebt! Wietske? Serieus? Wat een onbenul! Je weet haar naam niet eens, laat staan dat je iets zinnigs kan zeggen over haar karakter!

  @Gast, natuurlijk kan iemand door een blessure of wat voor reden dan ook een minder seizoen hebben. Als bondscoach moet je alleen niet roepen dat “vorm king is” om vervolgens geblesseerde mensen te selecteren! Zo ook de selecties van Emilie Mol en Kelly Jonker.

Reageer