Britten willen combinatiespel van Oranje ontregelen door fysiek spel - Hoofdklasse Hockey Nederland
Lili-owsley

Britten willen combinatiespel van Oranje ontregelen door fysiek spel

Vanmiddag staat de eerste ontmoeting tussen Oranje en Groot-Brittannië op papier. De Britten zijn de regerend Olympisch kampioen. Toch is er na de Spelen in 2016 veel gebeurd. Nog maar drie speelsters uit die selectie doen vanavond mee tegen Oranje. Het Nederlands Elftal lijkt een makkelijke middag te krijgen. Toch denkt de Britse Lily Owsley hier anders over.

Het moeten voor de Britten rare weken zijn geweest. Vorige week moest de ploeg een corona test ondergaan, waarna elk individu in een aparte hotelkamer moest slapen. Gezamenlijk ging de ploeg zondag met de bus richting Amstelveen. Gisteren werd de eerste training afgewerkt en vanavond gaat de ploeg zich opmaken voor de ontmoeting tegen Oranje.

Combinatiespel van Oranje

Lily Owsley is een van de overgebleven internationals die vier jaar geleden het leven van de Oranje selectie heel zuur maakte. In de Olympische finale wonnen de Britten van Oranje door de shoot-outs beter te nemen.

Owsley heeft 146 interlands achter haar naam staan, deed mee aan deze finale, maar kijkt ondertussen vooral met veel enthousiasme uit naar de dubbele ontmoeting met Oranje: ‘Wat is er nou leuker dan te spelen tegen het beste team van de Wereld? Ja de Nederlandse dames zijn op dit moment de beste. Het combinatiespel en de spelers die graag voorwaarts spelen zijn voor veel ploegen heel moeilijk om af te stoppen. Een foutje in onze verdediging, kan vanavond dodelijk zijn. Nadat we zolang al geen internationale wedstrijd meer hebben gespeeld, kijk ik graag vooruit naar de ontmoeting vanmiddag’.

Metamorfose bij Groot-Brittannië

Zoals al eerder gezegd, de Britse dames hebben na de Olympische Spelen afscheid genomen van vele belangrijke steekhouders. Drie speelsters uit die selectie zijn nu nog aanwezig in de FIH Pro League. Vanavond zijn er vijf jongelingen meegenomen die mogen proeven aan het hoogste niveau: ‘Elke wedstrijd die we nu kunnen spelen is goed voor ons. We zijn keihard aan het leren. In Groot-Brittannië trainen we op dit moment van maandag tot en met donderdag met de nationale ploeg. We zijn daarom ook één eenheid geworden, misschien nog wel meer dan de dames van Oranje. Toch hebben we dit soort wedstrijden nodig om beter te worden. Volgend jaar willen we graag weer proberen te pieken op de Olympische Spelen in Tokio.

Britten willen fysiek spelen

Volgens Owsley, die nog maar 25 jaar is, maar zich een volwassen speler voelt, is de ontmoeting met Oranje dus een belangrijke. Toch is zij ook bewust van het feit dat het vanavond geen makkelijke wedstrijd gaat worden. Afgelopen jaren liet de ploeg van Annan namelijk al zien dat zij graag de beruchte Olympische finale van 2016 van zich af willen zetten. Oranje was vaak heer en meester tegen de Britten in de afgelopen vier jaar. Toch ziet Owsley wel kansen vanavond: ‘Het veld in het Wagener stadion is een snel veld. In Engeland trainen wij op een zachter veld. Dit kan een voordeel voor Oranje zijn, omdat zij hun snelle combinatiespel beter kunnen uitvoeren. Ook is het lastiger om een bal hier te controleren dan op een ‘trager’ veld. Toch denk ik dat we wel mogelijkheden hebben om vanmiddag te stunten. Wij moeten ervoor zorgen dat Oranje niet in haar spel kan komen. Hiervoor moeten we proberen fysiek te spelen en Nederland veel onder druk te zetten. Op het moment dat zij niet in het spel komen, krijgen wij een kans’.

Groot-brittannie-fih-pro-league-malou-pheninckx
De Britse dames zullen vanavond met fysiek spel het spel van Oranje proberen te ontregelen. Foto: Roel Ubels

Nederlandse scheidsrechters

Toch lijkt de keuze om fysiek te gaan spelen niet een al te logische. Vanmiddag wordt de eerste wedstrijd gefloten door de Nederlander Jonas van ‘t Hek en Celine Martin-Schmets. Een opmerkelijke keuze, want bij internationaal hockey worden er scheidsrechters opgesteld uit andere landen. De FIH heeft deze keuze gemaakt, omdat het voor internationale scheidsrechters niet rendabel genoeg zou zijn om naar Nederland af te reizen. Owsley: ‘Ik zie niet heel veel problemen met deze keuze. Het kan voor ons een voor of een nadeel zijn dat er een Nederlands scheidsrechter wordt opgesteld. Wel weet ik dat in Nederland sneller wordt gefloten voor fysiek spel dan in Engeland. Het zou voor ons dus wel degelijk een nadeel kunnen zijn dat er een Nederlandse scheidsrechter staat opgesteld. Desalniettemin denk ik dat vanmiddag de beste ploeg uiteindelijk wel zal winnen’.

Toekomst ligt bij HDM

Owsley gaf eerder al aan dat zij de Nederlandse competitie als de beste van de wereld ziet. De vele clubtrainingen en het topsportklimaat wat hier heerst is voor vele hockeysters een droom. Ook voor Owsley, die eigenlijk afgelopen jaar al de overstap naar een Nederlandse club wilde maken: ‘Helaas gooide Corona roet in het eten. Anders had ik dit jaar voor de dames van HDM gespeeld. Ik hoop heel erg dat komend jaar de competitie ‘normaal’ verloopt, waardoor de Spelen in 2021 doorgaan. Uiteindelijk is mijn droom om volgend jaar dan alsnog voor HDM in de Hoofdklasse Dames uit te komen’.

Hoofdklassehockey geeft morgen live-updates van de FIH Pro League wedstrijden in Amstelveen. Volg de site of bekijk de wedstrijden live via Ziggo.

Reageer