Caldas: ‘Talenten moeten ook mensen kunnen zijn’

caldas

Het opleiden van jeugd staat in de sport vaak ter discussie. In het hockey is dat niet anders en in de Sp!ts vertellen Jacques Brinkman, Marc Lammers, Max Caldas en Gerold Houben wat er beter kan.

Oud-international Jacques Brinkman ziet bij veel clubs de jongste jeugd getraind worden door goed willende oudere jeugdleden. Hij vindt dat juist bij deze jongste hockeyers de beste trainers op het veld moeten staan, net als in het voetbal. “Natuurlijk zijn de belangen in het voetbal groter en gaat er meer geld in om. Maar het geld dat hockeyclubs hebben kunnen ze beter besteden aan het trainen van jeugd in plaats van aan het halen van dure buitenlandse spelers.” Daarnaast vindt Brinkman dat de nationale jeugdteams te weinig bij elkaar komen en dat de trainers van deze teams deze taak full time zouden moeten uitvoeren in plaats van de combinatie met een clubfunctie.

Bondscoach van de Oranje vrouwen, Max Caldas, is het hier niet geheel mee eens en denkt ook dat het niet kan omdat je rekening moet houden met de clubcultuur waar het Nederlandse tophockey veel aan te danken heeft. Daarnaast is de Argentijnse Nederlander van mening dat talenten ook mensen moeten kunnen zijn. “Zo hebben ze hun schoolverplichtingen, moeten ze ook buiten kunnen spelen en naar de bioscoop kunnen gaan. En dus niet alleen trainen.”

Marc Lammer, bondscoach van de heren van België, vindt dat talenten in Nederland vaak te vroeg worden doorgeschoven naar een oudere leeftijdscategorie waardoor ze niet leren de kar te trekken. “Een speler of speelster uit de B1 krijg in de A1 vaak een heel andere rol en moet bijvoorbeeld linksmidden gaan spelen in plaats van middenmidden.Daardoor krijgt hij of zij minder balcontacten en minder verantwoordelijkheid.” Lammers zou het beter vinden als doorgeschoven spelers ook gewoon in hun eigen leeftijdscategorie zouden mogen spelen. “Ik geloof ook niet dat talenten overbelast kunnen worden als ze in twee teams spelen, in het turnen trainen de talenten ook twintig uur in de week.”

Caldas vindt dat het doorschuiven van talenten per individu bekeken moet worden omdat het bij de ene speler wel kan zorgen voor extra prikkels maar bij de ander misschien niet.Verder ziet de bondscoach net als Brinkman wat punten voor verbetering bij de opleiding van de jeugd. Hij vindt dat de trainers van deze groep niet per se over de beste kennis hoeven te beschikken maar wel goed les moeten kunnen geven. “Ze moeten dezelfde taal als de jeugd spreken en begrijpen op welke manier ze de jeugd moeten trainen. Het leren van bepaalde skills moet op een speelse manier worden bijgebracht.”

Gerold Hoeben, assistent trainer van de Oranje mannen, houdt zich sinds 1986 in diverse functies bezig met het opleiden van talenten. Hij is van mening dat er teveel gekeken wordt naar de topteams terwijl je ‘zonder breedtesport geen topsport hebt’. Daarom zou er ook voor lagere jeugdteams goede begeleiding moeten zijn zodat ook minder talentvolle spelers blijven hockeyen. “Zij moeten later bij clubs zorgen voor kader en sponsors en zijn van levensbelang voor de sport.” Daarnaast is de opleiding van talenten in zijn ogen in het verleden teveel afhankelijk geweest van de bondscoaches. “Dat is een slechte zaak omdat bondscoaches passanten zijn en de ene bondscoach veel minder aandacht besteedt aan de jeugdopleiding dan de ander. Gelukkig wordt er momenteel hard gewerkt aan een duidelijk beleid waardoor de opleiding niet meer afhankelijk is van bondscoaches.”

 

Reacties

Je eigen afbeelding bij je commentaar? Ga naar: nl.gravatar.com

open

Allemaal open deuren en DUS eens met de commentaren. Punt is dat de meeste cursus-trainers alleen bezig zijn met hun team-resultaatje ipv opleiding…

Schaar

Er zijn een paar trainingsmomenten in de jeugd die je toekomst bepalen. val je in de ned b af, kom je ook niet meer in aanmerking voor ned a enz. Het schuift allemaal door. En om dat er zoveel talent is (zeker aan de meisjes kant) worden de bondscoaches lui en scouten ze niet meer. Dus laat bloeiers of degene die ongelukkig jarig zijn, zijn bij voorbaat kansloos. Bovendien laat het nivo van de district coaches zeer te wensen over. Maar dat heeft natuurlijk ook met de (onder)betaling te maken en de districts en club politiek.

Klaarmee

Ben wel een keer klaar met dat eeuwige opleiden. Begint tegenwoordig een hype te worden de woorden: “eigen jeugd” of “prestatie coaches”.
Gaat hand in hand mensen!! Een play-off ploeg traint de laatste paar maandjes echt nog wel wat harder dan de onderste van de competitie.

Alternatieven

Jeetje, het zijn net mensen! Wat boffen die talentjes toch allemaal met zoveel goede en verstandige trainers en coaches die het zo goed weten. Kan niet anders dan dat je dan slaagt. Nederland is het land van de ultieme jeugdopleiding.

Je kunt niet meer reageren op dit bericht.