Carlien Dirkse van den Heuvel: ‘WK-vorm is er bij vlagen’

In de finale van de 4-Nations Trophy hadden de Oranjedames in de finale geen kind aan Japan. De Japanse ploeg, die 24 uur eerder al met 4-1 werd verslagen, ging zaterdag in Breda met liefst 8-2 onderuit.

Oranje kende een vliegende start. Na tien minuten stond namen de dames al een 2-0 voorsprong en aan het einde van het eerste kwart stond de stand 3-1 op het bord.

Afspraken

“We spreken ook met elkaar af dat we uit de startblokken willen schieten”, zegt Carlien Dirkse van den Heuvel. “Wij zetten altijd een bepaald doel neer. Dat hebben vandaag ook gedaan. Het eerste kwart wilden we minimaal met 1-0 voor staan.”

“Meteen de druk erop en laten zien dat er niets te halen valt”, gaat Dirkse van den Heuvel verder. “Ik denk dat we dat vanaf minuut een goed hebben gedaan. En als wij een beetje op stoom raken dan wordt het leuk.”

Allen Japan scoort tegen Nederland

Bij rust was het al 4-1. Het duel was gespeeld, maar Oranje bleef doorgaan. Uiteindelijk stopte de teller bij 8-2. Met twee doelpunten in de finale en de ene treffer een dag eerder was Japan tijdens de 4-Nations Trophy de enige ploeg die scoorde tegen Nederland.

“Ze hebben ons afgestraft toen wij een beetje inkakten. Als wij niet op honderd procent spelen dan kunnen tegenstanders ons pijn doen. Dat heeft Japan op zich wel afgestraft. Aan de andere kant hebben ze ook niet veel te zeggen gehad.”

21 treffers in vier duels

De Oranjedames hadden in Breda weinig te vrezen. Eerder in de week werden ook al Spanje (2-0) en China (7-0) verslagen. 21 doelpunten in vier wedstrijden. “Als wij scherp zijn in aannames, in druk zetten, dan pakken we superveel ballen af en dan creëren we heel veel”, zegt Dirkse van den Heuvel.

“Ik denk dat het ook een kwaliteit is van het team met zeg maar veel scorende mensen. Spitsen die kunnen scoren, middenvelders die kunnen scoren. En dan hebben we de corner nog.”

Krachtsverschil

Toch is het krachtsverschil ook niet verrassend als je kijkt naar de posities op de wereldranglijst van China (8), Spanje (11) en Japan (12). “Wij moeten ook gewoon van deze tegenstanders winnen. Ik denk dat je dat ook ziet in de doelpuntenverschil. We worden over twee weken iets meer getest.”

Over twee weken begint vlakbij München een vierlandentoernooi waarbij Nederland het opneemt tegen Duitsland, Argentinië en Nieuw-Zeeland. Net als de 4-Nations Trophy in Breda is ook dit toernooi een voorbereiding op het WK in Londen dat op zaterdag 21 juli begint.

WK-vorm

“Ik denk dat ie er met vlagen absoluut is”, zegt Dirkse van den Heuvel over de WK-vorm van de Oranjedames. “De grootste stap die we hebben gezet is dat we de Hoofdklasse een beetje hebben losgelaten. Dat zat er in het begin van de week nog een beetje in.”

“Iedereen komt terug van hun clubs. Iedereen speelt een ander systeem. Als je dat het hele seizoen speelt zit dat er gewoon in. Dat heeft te maken met bepaalde tactische dingetjes, automatismen. Dat was er nog niet, maar ik denk dat we deze week gewoon stappen hebben gezet. Die stappen maak je ook door gewoon veel wedstrijden te spelen en die komen er nog aan. Ik denk dat we op schema liggen.”

Comments (1)

  1. Sjang Fijen

    Vier wedstrijden gespeeld, vier overwinningen waarvan drie met eclatante cijfers.Mooi, maar wat zegt dat over de kracht van dit Oranje? Feitelijk niet zo veel want de tegenstand was niet overweldigend, tot ondermaats toe. Mooi was wel hoe Zuiderhof zich aandiende, fraaie entree van deze Brabantse. De zwakkere speelsters bij de play-offs dienden zich ook nu weer aan.Eens zien wat dit wordt over 10 dg in Duitsland, met tegenstanders van een ander kaliber. Gemis? Ja, Kreek in vorm, was ze tijdens de finale play offs in Asd waar het om het eggie ging, is een
    versterking van het team:.sterk op het middenveld en een stuwende kracht naar voren. Maartje groeit altijd in het toernooi is gebleken.(DNA van de club). Overigens, Kitty van Male. altijd gevaarlijk in belangrijke wedstrijden,handhaven. Groet,Sjang.

Reageer

Contact Us