Champions Trophy (H): Australië speelt gelijk tegen België

(c) Roel Ubels

Het derde en laatste duel op de eerste dag van de Champions Trophy in Breda kende geen winnaar. Australië speelde zaterdag met 3-3 gelijk tegen België.

Wereldkampioen Australië is de titelverdediger van het toernooi dat de Australiërs maar liefst 14 keer wisten te winnen. De nummer één van de wereld won ook het laatste grote toernooi: de finaleronde van de Hockey World League.

België wil nu goud

Toernooiwinst. Dat is wat België heel graag zou willen. De Belgen waren er de afgelopen jaren dichtbij, maar tijdens de Olympische Spelen van 2016 en het EK vorig jaar zomer was de tweede plaats het hoogst haalbare. Op het WK eind november in India moet alles op zijn plaats vallen voor België, maar de tijd dringt voor deze generatie.

België begon goed aan het duel met de Australiërs. Na negen minuten kwamen de Belgen op voorsprong. Thomas Briels, die zijn 300ste interland speelde, sloeg de bal in de cirkel. Deze werd opgevangen door Jeremy Edwards. De Australiër wilde wegdraaien, maar Alexander Hendrickx kreeg zijn stick tegen de bal aan. Doelman Tyler Lovell wilde vervolgens de bal wegwerken, maar tikte de bal in de stick van Cedric Charlier, die de 0-1 aantekende.

Binnen minuut twee keer raak

In het tweede kwart draaiden de Australiërs de achterstand om in een voorsprong met twee goals binnen een minuut. De gelijkmaker kwam op naam van Trent Mitton. Hij pikte op de kop van de cirkel de bal op, nadat doelman Vincent Vanasch een rebound moest weggeven na een schot van Matthew Swann.

(c) Roel Ubels

(c) Roel Ubels

Mittons schot werd nog door Vanasch aangeraakt, maar was te hard om tegen te houden. Een minuut later stond de 2-1 op het bord. Lachlan Sharp tikte bij de tweede paal binnen na een goede Australische aanval.

Kansen België

België kreeg voor rust de kansen om op gelijke hoogte te komen. Sébastien Dockier schoot over en Loïck Luypaert pushte uit een strafcorner naast. De gelijkmaker kwam in het derde kwart.

Arthur de Sloover schoot na een pass van Antoine Kina de bal met de backhand binnen. Even daarvoor was Australië al ontsnapt aan de 2-2 toen Lovell redding bracht op het schot van Luypaert. Twee minuten in het laatste kwart kwam België andermaal op voorsprong. Tom Boon tipte de voorzet achter Lovell.

Gelijkmaker Australië

De Australiërs gaven zich echter niet gewonnen. De ploeg kreeg tien minuten voor tijd twee strafcorners op rij waarvan de laatste werd benut door Jake Whetton.

Vanasch voorkwam in de slotfase een nederlaag voor de Belgen. Met de stick reageerde hij attent op een rebound van een strafcorner. Ook België kreeg nog een kans op de overwinning, maar de strafcorner werd niet gestopt waardoor de kans was verkeken.

Australië-België (2-1)
9.Cedric Charlier 0-1
20.Trent Mitton 1-1
21.Lachlan Sharp 2-1
37.Arthur de Sloover 2-2
47.Tom Boon 2-3
50.Jake Whetton 3-3 (sc)

Stand van zaken

Rang Land Gespeeld Gewonnen Gelijk Verloren Voor Tegen Punten
1. India 1 1 0 0 4 0 3
2. Argentinië 1 1 0 0 2 1 3
3. Australië 1 0 1 0 3 3 1
4. België 1 0 1 0 3 3 1
5. Nederland 1 0 0 0 1 2 0
6. Pakistan 1 0 0 0 0 4 0

Programma zondag

12.00 uur: India-Argentinië
14.00 uur: Nederland-België
16.00 uur: Australië-Pakistan

Reacties

Je eigen afbeelding bij je commentaar? Ga naar: nl.gravatar.com

Er zijn nog geen reacties, ben jij de eerste?

Je kunt niet meer reageren op dit bericht.