Champions Trophy (H): Nederland verliest van Argentinië

(c) Roel Ubels

De Oranjeheren zijn de laatste editie van de Champions Trophy gestart met een nederlang. Argentinië was zaterdag in Breda met 2-1 te sterk.

Met German Orozco heeft Argentinië een nieuw gezicht voor de selectie. Hij volgde afgelopen jaar de succesvolle coach Carlos Retegui op. Toch steunt ook Orozco op de kern spelers die in 2016 de olympische titel veroverde. De selectie is zeer ervaren, maar ook op leeftijd. Opvallendste afwezige bij Argentinië is Agustin Mazzilli, die komend seizoen na twee jaar Oranje-Rood voor Pinoké gaat spelen.

Oranje zonder vaste krachten

Ook Nederland moet het doen zonder een aantal vaste krachten. Billy Bakker, Mink van der Weerden en Sander de Wijn zijn er om verschillende redenen niet bij. Jeroen Hertzberger maakt zijn rentree op een internationaal toernooi, nadat hij door bondscoach Max Caldas na de Spelen in Rio de Janeiro niet meer werd opgeroepen.

Na de Europese titel vorig jaar zomer in eigen land volgde een teleurstellende zevende plaats tijdens de finaleronde van de Hockey World League. De Champions Trophy is voor Oranje het laatste serieuze toernooi in aanloop naar het WK in India, eind november. Met de 2-1 nederlaag kende Oranje in Breda een valse start.

(c) Roel Ubels

(c) Roel Ubels

Eerste kansje Argentinië

De eerste speldenprik werd in de openingsminuut uitgedeeld door Argentinië. Met een scoop vanuit de defensie werd Lucas Vila bereikt, nadat Sander Baart en Joep de Mol de bal misten. De Argentijn sprintte richting het doel van Sam van der Ven, maar zijn backhand ging naast.

Het was het gevaarlijkste moment van de Argentijnen in het eerste kwart. De ploeg werd door Nederland in de verdediging gedrukt. Het leidde tot de openingstreffer van Oranje. Een lange bal van Lars Balk werd door Mirco Pruyser in het doel getipt.

Kansen Oranje

Even daarvoor had Jeroen Hertzberger al een waarschuwingsschot gegeven. Het schot van de Rotterdammer was hard, ging over het doel. En vlak voor de zoemer leek Thierry Brinkman te profiteren van het mistasten van de Argentijnse verdediging. Hij kreeg de bal echter niet langs doelman Tomas Santiago. Bij de rebound liepen Pruyser en Thijs van Dam elkaar in de weg.

Ook in het tweede kwart kreeg Nederland genoeg kansen om de score op te voeren. Zo stormde Oranje met drie man op het Argentijnse doel af. Bob de Voogd besloot echter te schieten in plaats van de enig overgebleven verdediger met zijn twee teamgenoten uit te spelen. De inzet van de speler van Oranje-Rood ging voorlangs.

Oppassen voor Argentijnen

Ook drie strafcorners leverden geen treffer uit. Sander Baart zag zijn push op een Argentijnse stick belanden en ook Seve van Ass slaagde er niet in een gaatje te vinden in de Argentijnse defensie. Toch bleef het oppassen voor Oranje. Lucas Martinez schoot voorlangs en Van der Ven bracht redding op de inzet van Joaquin Menini.

Na rust kwam Argentinië op gelijke hoogte. De Argentijnen vroegen met succes een videoreferral aan, waarna Gonzalo Peillat mocht aanleggen voor zijn eerste strafcorner. Met een verwoestende push in de bovenhoek liet hij zijn voormalige HGC-teamgenoot Van der Ven kansloos: 1-1. Daarna gebeurde er in dat derde kwart niet veel meer. Een tip van Roel Bovendeert na een pass van De Voogd ging over het Argentijnse doel.

Kans De Voogd op 2-1

De Voogd was in het laatste kwart ook zelf dichtbij de 2-1. Hij ontving de bal ter hoogte van de strafbalstip, maar zijn inzet werd gered door Santiago. Argentinië ging er alsnog met de overwinning vandoor dankzij een doelpunt van Matias Paredes, die 49 seconden voor tijd vrij bij de tweede paal kon binnentikken.

Nederland-Argentinië 1-2 (1-0)
14.Mirco Pruyser 1-0
34.Gonzalo Peillat 1-1 (sc)
60.Matias Paredes 1-2

Opstelling: Jeroen Hertzberger, Seve van Ass, Valentin Verga, Glenn Schuurman, Sander Baart, Robbert Kemperman, Mirco Pruyser, Sam van der Ven (K), Joep de Mol, Thierry Brinkman, Floris Wortelboer.
Wissels: Lars Balk, Thijs van Dam, Jonas de Geus, Jorrit Croon, Bob de Voogd, Roel Bovendeert, Pirmin Blaak (K).

Reacties

Je eigen afbeelding bij je commentaar? Ga naar: nl.gravatar.com

Er zijn nog geen reacties, ben jij de eerste?

Je kunt niet meer reageren op dit bericht.