Cornelissen: “Als we zo doorgaan, overleven clubs het niet”

Foto © Ben Haeck – www.hockeyfotografie.nl

Erik Cornelissen luidt woensdag in de Telegraaf aan de noodklok voor de Nederlandse hockeyclubs. De voorzitter van Amsterdam keurt de contracten van enkele topspelers af die tussen de veertig- en zeventigduizend euro verdienen, waardoor clubs in financiële nood raken en de doorstroming van talent wordt belemmerd.

Cornelissen: “Als we zo doorgaan, overleven clubs het niet. Toppers hebben twee redenen om lang door te spelen. Ze verdienen hun brood met hockey en hebben minder alternatief op de arbeidsmarkt. Zo creëer je oude teams, waar minder doorstroming is voor jong talent. Tel daarbij op dat er tegenwoordig nog steeds voor buitenlanders wordt gekozen, dit seizoen zelfs uit de B-categorie, en de stagnatie van het Nederlandse hockey is in kaart gebracht.”

“We zouden in de toekomst sponsorgelden eigenlijk alleen nog maar moeten gebruiken om topteams te faciliteren en net als sportkoepel NOC*NSF een stipendium, een kleine onkostenvergoeding, in te voeren voor onze hockeyers,” vervolgt de preses. “Of misschien moeten we naar een Amerikaans model met een salarisplafond. De buitenlandersquota moet omlaag en er moet meer aandacht komen voor de jeugdopleiding, zowel bij de clubs als de hockeybond. Als de doorstroming van de jeugd verbetert, ben je als club ineens veel minder afhankelijk van de inkomsten, dus van de sponsor.”

“We moeten veel meer ons netwerk van bedrijven en ondernemers inzetten voor onze spelers. Waarom geven we ze geen baangarantie als ze voor een club kiezen? Dan betalen we mee in hun studiekosten en helpen met een baan. Het uitgangspunt van dual-career moet weer terug in het hockey,” aldus Cornelissen in de ochtendkrant.

Reacties

Je eigen afbeelding bij je commentaar? Ga naar: nl.gravatar.com

Dmitri

Verbeter de wereld, begin bij jezelf… Terecht punt wat Erik maakt, nu graag in de praktijk uitvoeren. Overigens bij een aantal clubs in NL wel goed beleid, gericht op jeugd en duurzaamheid richting de eerste teams. Eigenlijk alleen maar mooi dat de artificieel opgeblazen topteams van clubs met slecht beleid hierdoor in de problemen komen.

DeHaas

Erik zijn voorganger heeft zelf de markt opgeblazen met die idioote contracten voor Teakema ed. Ben het met hem eens , maar het heeft ook te maken dat ook bij de ‘big thee’, ook de bodem van de schatkist te zien is. dus begin zelf met het onbinden van die contracten.

gijs

Dan kan hij afscheid nemen van 3-kwart van zijn team.

kenner?

Weer een bewijs dat hockey nooit een professionele sport zal worden. Er is geen ‘verdienmodel’, en de sponsoren haken langzamerhand af. Als hockey dan zo’n leuke kijkspel is, zorg dan ook dat er entree geheven wordt. met alleen sponsoren raakt de schatkist bij alle clubs leeg.

Dino

Steek de hand in eigen boezen Erik, je stond erbij en keek ernaar, en er is niemand die jou verplicht een contract te verlengen op dezelfde (oude ) voorwaarden.

n@ppie

Misschien moet het hele systeem op de schop. Een aparte eredivisie, waar kosten opgehaald worden door alle teams en deze gelijkmatig verdelen onder de clubs. Werken met licenties, clubs kunnen zo hun naam verbinden aan een team. En zonodig verdient de eredivisie geld. Hoofdklassehockey.nl maak een platform/ ideeën bus en stap daarmee naar de knhb. Samen staan we sterk, maar er zwemmen honderden ideeën door nederland. Maar nooit komt er 1 duidelijk naar voren..

Yankee

Helemaal eens met n@oppie. De wal keert het schip, alleen grote dommerds zagen dat niet aankomen. Stap over op een Amerikaans honkbal model en zet het product hockey, gespeeld op topniveau in Nederland, mondiaal in de markt. Geen limiet aan buitenlanders. De clubs krijgen satelliet clubs uitkomend in lagere klasses (vergelijk met de Amerikaanse AAA resp AA) waar het talent wordt opgeleid. De nationale teams worden B/amateurteams die van tijd tot tijd een WK spelen en als ‘t meezit Olympische Spelen. De EHL verdwijnt, de buitenlandse hockeyers die dat jammer vinden moeten in Nederland komen spelen.

Frank

Zo praat dus een voorzitter van een club waar het geld op is en wanhopig op zoek is naar een oplossing! Als wij het geld niet meer hebben; dan mogen andere clubs het ook niet meer hebben? Wat een onzin kraamt hij uit! Heeft A’dam geen geld meer? Dan hebben ze pech! Had je de heren Taekema/Evers/Derikx maar niet van die achterlijke hoge bedragen moeten geven!

PHe

Dit verhaal maar even op me in laten werken. Maar het is idd merkwaardig. Als je de tering niet meer naar de nering kunt zetten, moet je het probleem oplossen waar het ontstaat: die salarissen die je (blijkbaar) niet meer kunt opbrengen. Of meer inkomsten, of meer uitgaven. willen die jongen dan stoppen bij jouw club, en een ander betaalt het wel: ‘so be it’. En als jouw jeugd niet doorstroomt (idiote uitspraak van een voorzitter) dan geef je als club een opdracht tot doorstroming. Als je je team ouder later worden, tsja dan merk je het vanzelf in de competitie. Dom beleid.
Maar wat hier achter zit is een soort kartel-afspraak. Dat maakt het pleidooi om een spelersvakbond alleen maar actueler. Macht en tegenmacht. Maar een kartel is nooit een goed systeem, dan ben je allemaal gelijk en zwak ipv afzonderlijk sterk en onderscheidend.

dino

Er zijn natuurlijk meerdere oplossingen om financiële
gaten te dichten, denk aan :

– Je best doen om spelers te behouden die niet uit financieel gewin voor Amsterdam kozen en nu nog een voorname rol spelen in de hoofdklasse bij een andere club, de kampioenen 2004 en EC winnaars 2005 (Bomans, Hoyng, Huber, Mahieu,).
– Forse investering in eigen jeugd opleiding.
– Of Uitruil en verhuur van spelers.( vereist flexibele geest)

Er zijn echt meer wegen die naar Rome leiden, maar je moet ze wel willen zien.

Je kunt niet meer reageren op dit bericht.