Dave Smolenaars verlengde zijn contract, maar werd week later op staande voet ontslagen | Hoofdklasse Hockey Nederland
Dave Smolenaars, de nieuwe coach dames I van Bloemendaal

Dave Smolenaars verlengde zijn contract, maar werd week later op staande voet ontslagen

Uit het niets ontving de hockeywereld afgelopen woensdag het bericht dat coach Dave Smolenaars per direct aan de kant wordt gezet. Ook voor coach Smolenaars kwam het bericht als een verrassing. Voor de training ontving hij het bericht dat hij naar het bestuur moest komen. Geen goed bericht, de leermeester werd ondanks het verlengen van zijn contract een week eerder, op staande voet ontslagen.

Met een minuscuul bericht bracht HC Bloemendaal afgelopen week naar buiten dat de coach van de dames niet meer werkzaam zou zijn voor de club. Toekomstig assistent-coach Jeroen Visser zou per direct de honneurs waarnemen. Opmerkelijk, de club is bezig met de voorbereiding voor de play-outs. Extra onrust lijkt geen handig hulpmiddel om deze play-outs te gaan winnen. Extra opmerkelijk was het feit dat Smolenaars een week eerder zijn contract had verlengd. Vraagtekens bleven staan. Waarom zet een club die elk jaar verkondigd dat zij graag willen dat hun damesteam bij de top moet meespelen, zo maar de coach aan de kant?

Smolenaars legt uit: ,,Voor mij kwam het bericht uit het niets. Ik ging dinsdagavond training geven en toen ontving ik een bericht dat ik na de training bij het bestuur moest komen. Ook de dames vingen het bericht op. Twee daarvan zijn vervolgens naar het bestuur gegaan. Zij wilden koste wat kost niet dat ik aan de kant zou worden gezet. Daarna ben ik zelf naar het bestuur gegaan. Hier gaven ze aan dat ze mij per direct zouden ontslaan”.

Contractverlenging

De coach die op 13 april 2021 werd aangesteld door Bloemendaal, stond dus twee jaar later opeens op straat. Een vreemde situatie, want op 7 mei waren de partijen nog bij elkaar gekomen om de handtekening onder een contractverlenging te zetten.

,,Het duurde de afgelopen maanden even voordat we alles op papier hadden. Maar goed, de intenties dat de club en ik langer met elkaar zouden samenwerken is meerdere keren naar elkaar uitgesproken. Het zetten van de handtekeningen was nog slechts een formaliteit. Twee weken geleden was het dan zo ver. Ik had mijn handtekening gezet. Alles was rond, ik zou blijven bij Bloemendaal”.

Vriend Jeroen Visser

Niets bleek dus minder waar. De club had meer vertrouwen dat oud-coach, vriend van Smolenaars en komend seizoen assistent, Jeroen Visser de honneurs moest gaan waarnemen. Visser werd in 2021 bij Bloemendaal aan de kant gezet. Ook hij kreeg toen uit het niets te horen dat de club niet meer met hem verder wilde.

,,Jeroen was een vriend van mij. Wij zouden volgend jaar samen de dames gaan doen, waarbij Jeroen mijn assistent zou worden. Ik keek hier naar uit. Het doet veel pijn dat Jeroen deze keuze heeft gemaakt. Ik zei nog: ‘Je gaat het toch niet nu overnemen?’. Maar uiteindelijk besloot hij anders. Jeroen coacht de dames in de wedstrijden in de play-outs”, aldus Smolenaars.

Play-outs

Bloemendaal werd tiende en speelt daarom komende weken in de play- outs. De afgelopen weken gingen er acht wedstrijden verloren, twee werden er gelijk gespeeld. Bloemendaal moet zich onder andere door deze slechte reeks de komende weken gaan richten op de play- outs. De tegenstander is nog onbekend. In de promotieklasse is nog niet alles beslist. Zondag vallen daar de laatste beslissingen.

Smolenaars maakt deze play-outs niet mee. Maar zal toe moeten zien dat ‘zijn’ dames komende weken moeten strijden om lijfsbehoud.

Comments (8)

 1. Erik Verhulst

  Het moment is wat vreemd wellicht dat hij wordt ontslagen, maar als een verassing kan het niet echt komen lijkt me. Hij heeft simpelweg de selectie niet kunnen triggeren. Dat het bestuur het nu zo heeft afgehandeld en überhaupt al zo ver heeft laten komen toont wel aan dat er op bestuurlijk vlak wanbeleid wordt gevoerd

 2. Pietje puk

  Jankie jankie huilie huilie. Zat er al het hele seizoen aan te komen. 10 wedstrijden niet winnen en gekke keuzes wat betreft selectie. Misschien moet dave een keer in de spiegel kijken om te beseffen hoe hij dames 1 dit jaar kapot heeft gemaakt. Goed dat hij weg is. Het vertrouwen in Jeroen is er een stuk meer.

 3. Gezien de behaalde resultaten met zoveel talentvolle spelers is de keuze de enige juiste. Verwonderlijk dat enige vorm van zelfinzicht ontbreekt.

 4. G. Van Dongen

  Contract verlenging lijkt erg onlogisch. Prestaties zijn onder de maat. Spel is ver onder beneden niveau van de selectie. Speelsters al 2 jaar niet beter geworden. coach straalt weinig uit.

  Beëindiging dus een logisch en pijnlijke beslissing. Maar veel te laat. A met al behoorlijk staaltje mismanagement Nu is er weinig te veranderen richting play outs.

 5. Bob Krikke

  Schandalige arrogante mis-actie van het bestuur. Als het al zo duidelijk was hadden ze hem nooit contact erlenging mogen aanbieden. Hij kan volgens mij aardig claim indienen. Mooie vriend trouwens.

 6. @Pietje Puk

  Het gaat hier om de wijze van handelen van het bestuur dat tegenstrijdig is. Als jij de je contract verlengd bij je werkgever of als zelfstandige bijvoorbeeld een huis hebt gekocht op basis van een contract, is dat dan ook jankie huillie huilie of kun je begrijpen dat dit serieuze impact heeft op iemands leven die daar zijn hele hart in stopt?

  Dit staat helemaal los van presteren inhoudelijk. Hiermee schrik je coaches af en daar is niemand bij gebaat.

 7. JSQ, als jij je contract hebt verlengd, een huis hebt gekocht en ontslagen wordt, moet je echt een slechte jurist vinden die niet voor jou je salaris eruit zal halen.
  Dit kost Bloemendaal gewoon geld. En dat weten ze daar in Bloemendaal als geen ander, want daar zitten nogal wat juristen 😉

 8. Jan van Delft

  2e keer toch voor Smolenaars? Vriend Jeroen staat nu wel enigzins gekleurd erop , ik zou tegen de ‘bestuurders’ gezegd hebben vraag Floris weer voor n weekje…

Reageer