De Batavieren presenteert onderzoek in kader van 75-jarig jubileum

De vereniging van (oud)-internationals, NHC De Batavieren, heeft vrijdag een boek gepresenteerd. ‘From good to great – Tijd voor een extra stap in het Nederlandse tophockey’ werd gemaakt ter gelegenheid van het 75-jarige bestaan van de club. In samenwerking met Infostrada Sports, Synmind en vijf nationale hockeybonden, werden de prestaties van de top drie van het mannenhockey (Duitsland, Australië, Nederland) in de afgelopen twintig jaar  onderzocht, aangevuld met één stijger (België) en één daler (Spanje).

De belangrijkste conclusies uit het onderzoek zijn dat het zaak is dat de KNHB zich uitspreekt om met het nationale mannenteam écht de nummer één van de wereld te willen worden. Bovendien moet de positie van het Nederlandse mannenhockey van jeugd tot en met het nationale team grondig worden geëvalueerd. Dit moet leiden tot een toegesneden organisatie en meer analytische programma’s en plannen om de kloof met de concurrentie te overbruggen. Hierbij horen extra inspanningen van alle betrokkenen alsmede financiën, aldus het persbericht dat De Batavieren vandaag naar buiten bracht.

Het onderzoek richtte zich op zes zogenaamde succesfactoren: snelheid en handelingsvaardigheid, snelheid en kracht, mentale kracht, het gezag van de coach, de strafcorner en de samenstelling van het team. Dit instrumentarium om de staat van de nationale teams te analyseren, werd door alle deelnemende partijen geaccepteerd. Maar niet zonder de volgende kanttekeningen: de aard, omvang, kwaliteit en lengte van de voorbereiding, het gezag van het team en een inspirerend begeleidingsteam spelen ook een belangrijke rol bij prestaties.

Naast eerstgenoemde conclusies kwam uit het onderzoek, waaraan van elke bond de technisch directeur, de bondscoach, de aanvoerder, de tophockeybestuurder en een grote hoeveelheid oud-internationals meewerkten, een aantal belangrijke aandachtspunten voor de KNHB naar voren: hoe de mentale kracht te verbeteren en grip te krijgen op dit fenomeen, hoe structureel in de breedte het aantal strafcornerspecialisten te vergroten, hoe structureel de kwaliteit van topcoaches te verbeteren en hoe high performance uitgangspunten, denkwijze en organisatie te omarmen en  handelen daarop af te stemmen.

Met het onderzoek hopen De Batavieren een bijdrage te hebben geleverd aan de verdere ontwikkeling van het Nederlandse tophockey en het nationale mannenteam. De Batavieren wensen dat het een stimulans mag zijn voor de extra stap: van good – zilver op de Olympische Spelen en het WK – naar great – goud in Rio 2016 en daarmee de eerste plaats op de wereldranglijst.

Het complete onderzoek is terug te lezen op www.batavieren.nl.

Reageer