De laatste douche van Teun de Nooijer | Hoofdklasse Hockey Nederland

De laatste douche van Teun de Nooijer

De laatste dag van de Hockey World League in Rotterdam stond vooral in het teken van de afscheidswedstrijd van Teun de Nooijer. De legendarische nummer veertien van het hockey gaat vooral de lol in de kleedkamer missen.

Voor de uiteindelijk verrassend met shoot-outs door België van Australië gewonnen mannenfinale werd er een feestje gevierd rond Teun de Nooijer. De voormalige beste speler van de wereld, die na de Olympische Spelen in Londen al afscheid nam van het Nederlands elftal, kwam nog een keertje in actie tijdens een wedstrijd van oud-internationals tegen een wereldelftal.

Heel veel buitenlandse toppers uit het verleden waren naar Rotterdam toe gekomen voor het speciale duel. Zo kwamen onder meer de Koreaan Jong Ho Seo, de Engelse keeper Simon Mason, de Spanjaard Pol Amat en de Duitser Michael Green in actie. Laatstgenoemde gold in het verleden onder de Duitse coach Paul Lissek als de vaste bewaker van De Nooijer. Het verhaal ging dat Green zijn directe tegenstander destijds in de rust ook nog volgde als hij naar de WC moest.

„Als ik ook maar iets te laat was, vermoordde De Nooijer me”, wist Green zich nog te herinneren. „Hij kon als speler zo goed anticiperen. En als ik een keer de bal van hem afpakte, pakte hij hem vaak meteen weer terug. Stephan Veen vond ik in het verleden ook een goede speler en heeft heel veel goede wedstrijden gespeeld. Maar de Nooijer was altijd ongelooflijk. En ook nog eens een rolmodel voor de sport.”

De superlatieven over Teun de Nooijer vlogen voorbij. Of het nou Taeke Taekema, Max Caldas, Floris Jan Bovelander, Veen, Ties Kruize of Maurits Hendriks was, iedereen had wel iets moois te vertellen over de man, die onder meer twee keer olympisch goud won. Ook Jan Albers, de voorzitter van de KNHB, was uiteraard vol lof en benoemde De Nooijer tot erelid van de hockeybond.

De drievoudig wereldspeler van het jaar sprak na afloop vooral over de lol in de kleedkamer. Die was er ook weer gisteren vlak voor de speciale afscheidswedstrijd. „De reactie van Jacques Brinkman toen hij voor de wedstrijd van coach Roelant Oltmans hoorde dat hij weer rechtsachter moest staan was onbetaalbaar”, gaf De Nooijer lachend als voorbeeld.

Het is binnen de hockeywereld algemeen bekend dat Brinkman altijd veel liever middenmidden stond en het een issue was als hij ergens anders moest spelen. De voormalige recordinternational en huidige hockeyanalyticus neemt nooit een blad voor de mond en kan heel direct reageren.

Het is de lol in de kleedkamer die De Nooijer het meest zal gaan missen. Hij zei tijdens het afsluitende perspraatje ook dat hij zo snel mogelijk wilde gaan douchen met zijn teamgenoten. „Daar worden namelijk de grappen gemaakt en dan wordt iedereen afgezeken. Dat hoort er toch een beetje bij.”

Als speler zal De Nooijer hoogstwaarschijnlijk niet meer in de kleedkamer komen. Hoewel de ex-international verrassend nog wel een slagje om de arm hield. „Ik ga zeker niet in de veteranen of Heren 2 spelen. Maar de kans bestaat dat ik komende winter nog mee ga doen aan de Hockey India League. Dat heb ik bewust voor me uitgeschoven en ga ik de komende tijd bepalen.”

De HIL is de lucratieve Indiase competitie, waarin de spelers in vijf weken veel geld kunnen verdienen. De Nooijer was het afgelopen jaar één van de grootverdieners in deze competitie en tekende een contract voor twee seizoenen. Maar dit was voordat hij bekend maakte dat hij in ieder geval in Nederland zou stoppen met hockey. Het moet nog blijken of de Indiase geldschieters nu nog een beroep willen doen op De Nooijer. „Het voordeel is wel dat Roelant Oltmans in India mijn coach is”, zei de aanvallende middenvelder lachend.

Als coach zal De Nooijer de kleedkamer in de toekomst waarschijnlijk nog wel veel van binnen gaan zien. De Johan Cruijff van het hockey gaat bij Bloemendaal met de jeugd aan de gang en werd al kampioen van Noord-Holland met Meisjes D1, waar zijn dochter in speelt. Alleen in de strijd om het landskampioenschap ging het vervolgens mis en werd er met shoot-outs verloren. Er is dus nu al genoeg werk aan de winkel voor De Nooijer…

Daarnaast zou de geboren Egmonder het in de toekomst zonder twijfel goed doen als hockeyambassadeur. De beste hockeyer aller tijden zegt buiten het hockey nooit een onvertogen woord en kiest altijd voor de diplomatie.

Misschien dat De Nooijer vanwege zijn diplomatieke kant daarom wel eens IOC-lid zou kunnen worden. „Daar heb ik nou echt nooit over nagedacht”, reageerde de gestopte hockeyer op het voorstel. „Laat mij nou eerst maar eens lekker gaan douchen.”

 

Reageer