De Nederlandse heren spelen Duitsland van de mat en winnen brons - Hoofdklasse Hockey Nederland

De Nederlandse heren spelen Duitsland van de mat en winnen brons

 

Het Nederlands mannenteam heeft zich vandaag goed herpakt na de nederlaag tegen Spanje in de halve finale. In de zinderende hitte werd Duitsland van de mat geveegd. Nederland won met 4 – 0 en pakte daarmee een bronzen medaille. 

In tegenstelling tot de dames, wisten de mannen gemakkelijk de poulefase door te komen. Door overwinningen op Duitsland, Schotland en Ierland, plaatste de ploeg van Caldas zich gemakkelijk voor de halve finale. In deze halve finale was Spanje de tegenstander. Nederland kon in  deze halve finale niet excelleren, en verloor kansloos met 4 – 3.

Vandaag mocht Nederland revanche nemen. Duitsland was de opponent. In de groepsfase was Nederland sterker en won met 2 – 1 van de Duitsers.   Waar de wedstrijd in het eerste kwart nog afwachtend was van beide kanten, was het de Nederlandse spits Bjorn Kellerman die in het tweede kwart de 1 – 0 mocht noteren. De wedstrijd ging nu echt beginnen.

De Duitse keeper Aly speelt in de eerste helft sterk. Foto: Roel Ubels
De Duitse keeper Aly speelt in de eerste helft sterk. Foto: Roel Ubels

Het tweede kwart vorderde, en keeper Sam van der Ven moest vele male in actie komen. Duitsland kreeg vier strafcorners in dit kwart en elke keer was het van der Ven die zijn doel schoon hield. Coach Max Caldas koos ervoor om net zoals in de poulewedstrijd beide keepers te laten spelen. Met katachtige bewegingen was van der Ven een plaaggeest voor de Duitse aanvallers.

In het derde kwart kon Nederland toch weer het spel meer naar zich toe trekken. Het duurde echter tot de 43ste minuut voordat Mirco Pruijser de 2 – 0 kon maken. Een mooie aanval over de rechterkant kwam bij Hertzberger die op zijn beurt medespits Pruijser vond. Met een korte, maar venijnige actie passeert Pruijser de Duitse keeper. Pruijser zal namens Nederland de meeste doelpunten op het EK Hockey maken.

Bjorn Kellerman feliciteert Jeroen Hertzberger met het vierde doelpunt van de wedstrijd. Foto: Roel Ubels
Bjorn Kellerman feliciteert Jeroen Hertzberger met het vierde doelpunt van de wedstrijd. Foto: Roel Ubels

In het vierde kwart was het Duitsland die het wel probeerde, maar wederom vaak op keeper van der Ven stuitte. De Nederlandse keeper liet van zich horen en gaf door zijn acties het Nederlandse team veel vertrouwen. In de 58ste minuut was het de snelle Hertzberger die volledig vrij werd gespeeld en vrij kon oplopen naar Aly. De Duitse keeper had een overtreding nodig om de Nederlandse spits te stoppen. De scheidsrechter kan niets anders en geeft een strafbal. Jeroen Hertzberger eist de bal op, en passeert de keeper. Nederland staat op 3 – 0.

Glenn Schuurman in duel met een Duitse aanvaller. Foto: Roel Ubels
Glenn Schuurman in duel met een Duitse aanvaller. Foto: Roel Ubels

Als kerst op de taart is het Jip Janssen die zijn kwaliteit nog één keer mag laten zien. Waar hij in het vierde kwart nog een keer hard de lat raakte van de Duitsers, was het nu wel raak. Met alle energie die hij nog heeft, sleept Jip Janssen de corner in de bovenhoek.

Nederland wint met 4 – 0 van Duitsland en mag de bronzen medaille terug naar Nederland nemen. De ploeg van Caldas zal komende maanden zeker alle ogen op zich gericht houden, want feit is dat er wederom geen grote prijs gepakt kan worden. Met nog minder dan een jaar voor de Olympische Spelen zal de ploeg van Caldas uit een ander vaatje moeten gaan tappen, om tot een goed resultaat te komen in Tokyo.  Eerst zullen zij in het najaar een dubbele wedstrijd spelen in Nederland om plaatsing af te dwingen.

Zie hier het Liveverslag van de wedstrijd Nederland – Duitsland

Reageer