De Oranje hockeyheren gaan naar finale na kraker tegen België - Hoofdklasse Hockey Nederland
Oranje wint de kraker van België en gaat naar de finale van het EK Hockey 2021.

De Oranje hockeyheren gaan naar finale na kraker tegen België

De Oranje hockeyheren hebben in de halve finale van het EK Hockey afgerekend met België na een enerverende wedstrijd. Beide teams waren aan elkaar gewaagd. Oranje won uiteindelijk de shoot-outs.

De Oranjefans hadden er zin in. De ontmoeting België tegen Nederland beloofde veel vuurwerk te gaan geven. Vorig jaar november speelden beide teams nog met 4 tegen 4 gelijk. Afgelopen week won Oranje in de FIH Pro League met 4-0 van de Belgen. Vandaag streden beide teams om een finaleplek op het EK Hockey 2021.

In het eerste kwart waren het de Belgen met de beste kansen. Een strafcorner voor Hendrickx en een mooie hoge aanname van Victor Wegnez zorgden voor gevaar. Nederland moest het doen met een strafcorner van Jip Janssen. Beide teams waren aan elkaar gewaagd en gingen met 0-0 richting het tweede kwart.

In dit kwart kreeg Nederland iets meer controle over het spel en werd het een aantal keer gevaarlijk. Thierry Brinkman bracht een keer de bal goed voor en ook Mink van der Weerden zorgde met een lage backhand voor een kans van Oranje.

Glenn Schuurman

In de tweede helft viel het openingsdoelpunt. Een grote fout van Glenn Schuurman werd keihard afgestraft door de Kerpel. Met een flats kon hij de uitkomende Pirmin Blaak gemakkelijk voorbij spelen. 0-1 België.

Aan het einde van het derde kwart kreeg het publiek nog ‘vuurwerk’ voorgeschoteld. Een actie met Sander de Wijn werd Felix Denayer teveel. Met zijn handen duwde Denayer de verdediger van Oranje van zich af. Dit deed hij op zo’n manier dat de scheidsrechter eigenlijk maar een ding kon doen, namelijk het trekken van de gele kaart. Maar net zoals in de ontmoeting Spanje tegen Engeland, werd de boosdoener niet genoeg gestraft. De Wijn en Denayer kregen beiden een groene kaart.

Seve van Ass

In het tweede kwart was het België met de beste kansen. Oranje probeerde wel, maar liep elke keer tegen een witte muur aan.

Met tien minuten op de klok was het toch raak. Een mooie combinatie eindigde in een moeilijke hoek van de Belgische cirkel. Seve van Ass bedacht zich geen moment, schoot en zag de bal in de kruising verdwijnen. Het Wagener stadion ontplofte.

Spanning ten top

België leek sterk en meteen toonde het veerkracht. Nog geen twee minuten later lag de bal weer in het doel van Oranje. Alexander Hendrickx, spelend voor Pinoké, joeg de bal in de goal van Nederland. Het werd nagelbijten voor het publiek.

Maar met nog drie minuten op de klok, mocht het Nederlandse publiek toch weer op de banken gaan staan. Jip Janssen sleepte al twee corners naast de goal, de derde was raak. Keeper Vanasch zag er niet goed uit, want de bal leek rechtdoor te gaan en dus houdbaar te zijn. Beide teams mochten zich gaan opmaken voor de shoot-outs.

Robbert Kemperman mist een shoot-out voor Oranje.
Robbert Kemperman mist een shoot-out voor Oranje. EHF/World Sport pics

Shoot-outs

Hertberger scoorde de eerste, terwijl Brinkman net miste. Ook Kemperman schoot over. Tussendoor was Seve van Ass trefzeker. Gelukkig waren ook van Aubel, Wegnez en van Doren aan Belgische zijde niet trefzeker, waardoor Oranje na vier pogingen voor stond. Pirmin Blaak zag er goed uit bij de poging van Arthur van Doren. Jorrit Croon mocht het afmaken, beheerst schoot hij de bal in de kruising. De heren vlogen elkaar in de armen, eindelijk was het gelukt. Nederland staat in de finale van een groot toernooi. Komende zaterdag mag het tegen Duitsland gaan proberen de Europese titel in eigen land te houden.

Zie hier de liveblog en statistieken van de wedstrijd Nederland tegen Belgie

Coverfoto: EHF/World Sport pics

Reageer