Dijkstra: “Einde aan respectloze- en ziekmakende selectieprocedure” - Hoofdklasse Hockey Nederland

Dijkstra: “Einde aan respectloze- en ziekmakende selectieprocedure”

Foto © Ben Haeck - www.hockeyfotografie.nl

Hoewel Max Caldas de deur naar Oranje nog open heeft staan, heb ik besloten hier geen gebruik meer van te maken. Ik wil mijn interlandcarrière nu, na 123 caps, beëindigen en zal voortaan niet meer beschikbaar zijn voor het Nederlands Elftal.

Toen ik als 13-jarige als jeugdinternational mijn debuut maakte, kon ik niet bevroeden dat ik 14 jaar lang in alle vertegenwoordigende teams van jeugd- en seniorenhockey, zowel in de zaal als op het veld, zou meedraaien. Bovendien kwam ik na elk toernooi thuis met eremetaal.

Hoewel ik mijzelf een sympathieker en mooier moment had gewenst om te stoppen, ben ik toch voornamelijk opgelucht dat er nu een einde is gekomen aan de poppenkast waarin ik sinds juli van dit jaar onverwacht verzeild raakte. Een einde aan een voor mij respectloze- en ziekmakende selectieprocedure voor de komende OS in Londen.

Ik ben trots op wat ik heb bereikt, de 123 interlands, maar ook op het feit dat ik er in geslaagd ben om naast mijn hockeycarrière alle mogelijkheden te benutten om mij als persoon te ontwikkelen en ook een maatschappelijke carrière te starten.

Na de succesvolle afronding van mijn academische studie Bestuurs- & Organisatiewetenschappen, waarin ik een Bachelor en een Master behaalde, heb ik thans een fantastische baan bij Randstad als communicatiemanager arbeidsmarktcommunicatie. Het managementtraineeship van Ranstad biedt mij zoveel uitdaging, dat ik me daar met plezier en enthousiasme op kan richten.

Ik ga de winterstop gebruiken om wat afstand te nemen en te herstellen van de persoonlijke- en emotionele schade die mij is toegebracht.

Daarnaast ga ik, wat hockey betreft, door met mezelf te focussen op de doelen die we met mijn club Laren voor dit jaar gesteld hebben en waar ik als captain een zekere verantwoording voor draag.

Ik hoop het plezier dat ik altijd in mijn sport heb gehad weer terug te vinden en te behouden.

Ik dank iedereen die mij het laatste half jaar heeft gesteund en een luisterend oor heeft gehad.

Logischerwijs kun je binnen de kleine wereld van het nationale tophockey en de sportpers in Nederland niet al te veel openlijke loyaliteit verwachten, maar ik weet dat er mensen zijn die met me meeleven, net als ik de wenkbrauwen optrekken en het graag anders hadden gezien.

Speciale dank aan mijn clubcoach en aan de teammanager van Laren met wie ik de laatste maanden kon sparren als ik het moeilijk had. Ook dank ik mijn werkgever Randstad die onverminderd achter mij stond, mij hulp bood en mij een toekomstperspectief biedt.

Tot ziens op, of langs het veld in de Hoofdklasse competitie.

Wieke Dijkstra

Comments (40)

 1. Mijn hemel, meid! geniet van al die jaren tophockey die je sport je gebracht heeft. Geniet van al die interlands, de wereld die je gezien hebt, de uitdagingen, de teleurstellingen, de overwinningen, het afzien en alles wat je gemaakt heeft tot de persoon die je nu bent. Maar ga niet zover dat je bij je allergrootste teleurstelling alle eleende als “”respectloos en ziekmakend”” persoonlijke en emotionele schade””, bij een ander neer legt.Dit laat misschien wel de Wieke zien die Caldas niet kan gebruiken in zijn team.

 2. Goed zo meissie,
  hou de eer aan jezelf! je bent een fantastische hockeyster en blijkbaar heb je ook een florissante carriere in het vooruitzicht, dat is maar weinigen gegeven…
  Er is meer in het leven dan hockey en door jouw standpunt kun je daar anderen wellicht ook van overtuigen. Geniet van je club en je baan!

 3. Herkenbaar hoor.
  Ik ben nooit gekozen. Heb er nog steeds last van.

 4. Jammer, dat dingen zo lopen, maar dat je niet even een paar dagen goed na denkt voor dat je zo’n persbericht de deur uit gooit heeft niets te maken met de eer aan je zelf houden maar meer met een karakter dat allen op zich zelf gericht is. Niks mis mee maar fnuikend voor teamsport.

 5. Wieke heeft groot gelijk dat zij de eer nu aan zichzelf houdt en de deur (in ieder geval onder deze bondscoach) dicht gooit.
  Als buitenstaander weet je natuurlijk nooit wat er zich allemaal heeft afgespeeld maar ik krijg niet het idee dat het erg netjes of zoals Wieke zelf zegt respectvol is gegaan.
  Een international met zo´n lange staat van dienst en met de WK titel en Olym. Goud op zak verdiend beter dan dit.
  Ze is weken met allerlei vage argumenten en verbeterpunten aan het lijntje gehouden,terwijl Caldas waarschijnlijk allang wist dat hij haar niet meer zou selecteren. In dit geval lijkt het immers niet om ´vorm is king´ te gaan maar meer om achterliggende redenen van meer persoonlijke aard. Natuurlijk is dit laatste maar speculatie,zoals alles hier op dit forum. Misschien kan Wieke over een tijdje zelf opheldering geven over deze kwestie. Ze hoeft zich nu immers niet meer in te houden.

 6. @zeur niet, domme reactie, dijkstra laat al maanden zien dat het een lachertje is dat ze niet meer opgeroepen word, en laat nu in een net persbericht ook zien hoever ze erboven staat en daar kan deze bondscoach nog een hoop van leren ipv met vage flauwekul te komen als je moet meer zonder bal doen.

 7. Ronald van B

  Wieke hoort gewoon in Oranje, Caldas mag jouw gewoon niet dat is duidelijk… respectloos van hem en slecht voor oranje… GO WIEKE

 8. @R.S. Een aanval op deze bondscoach, daar wil Wieke niet meer mee werken volgens u, het woord buitenstaander maar dan wel weten dat Wieke de laatste weken met allerlei vage argumenten door Caldas aan het lijntje is gehouden. Heeft u haar aan de lijn gehad?

 9. De assistentcoach van het Ned team vormde als coach van Laren tot aan deze zomer een goed koppel met Wieke als aanvoerder. Toen hij stopte met Laren werd zij prompt niet meer geselecteerd. Het zal er wel niks mee te maken hebben, toch..?

 10. @Els, gelukkig is dit niet de eerste en waarschijnlijk ook niet de laatste domme reactie in mijn leven. Al maanden laat Wieke jou zien dat het een lachertje is dat ze er niet bij zit, dus ik neem aan dat je iedere zondag haar wedstrijd ziet. Natuurlijk is het een “”net”” persbericht????? Toe nou de frustratie druipt ervan af en het schoppen begint. Helemaal eens met @jammer dat een paar dagen nadenken beter was geweest. Topsport is keihard, jammer voor Wieke maar het is niet anders.

 11. Wieke,

  Een groot verlies voor de sport, maar een enorme winst voor jou en voor iedereen die het beste met je voor heeft. Blijf een ster in alles wat je doet en neem met minder geen genoegen

  Veel respect en bedankt voor al het plezier dat je de hockeyfans schenkt!

 12. Wieke heeft in de samenvatting van afgelopen week (Hurley-Laren) weer eens zien niet scherp te zijn de laatste tijd. Leuke hoofdklassespeelster, maar heeft verbeterpunten gehad en die kan ze (nog) niet aan. Hele zwakke reactie van een voormalig tophockeyster.

  Ga je goed Wieke

 13. @Zeur niet!: Dijkstra geeft HAAR gevoel weer in dit stukje. Zo heeft zij de afgelopen maanden beleefd. Ze legt niets bij een ander neer, hooguit HAAR gevoel over de situatie.
  En zeg nou zelf, het is niet goed voor een coach dat iemand(maakt niet uit wie) zo’n gevoel overhoudt aan gesprekken/selecties….Dan is er toch iets mis in de communicatie…

 14. @jan helemaal eens met je reactie!!

 15. @jan, je velt je oordeel op basis van een samenvatting van een paar minuten, knap van je. verbeterpunten als je moet meer doen zonder bal? beetje vaag lijkt me want dat kan zoveel betekenen, nee het is gewoon iedere keer wat anders het zou deze bondscoach sieren als hij gewoon zegt waar het echt overgaat, want dat heeft niets met hockey te maken op haar hockeykwaliteiten hoort dijkstra lachend bij de beste 16.

 16. @zeur niet, vind de frustratie wel meevallen in het persbericht, sterker nog ze blijft uitermate correct.

 17. @Jeroen, ik oordeel niet op basis van een samenvatting, geef een voorbeeld… En jij gaat ervan uit dat alleen dat is gezegd tegen haar, kom op man! Een bondscoach, zeker iemand zo gedreven als Max Caldas, zal een duidelijke uitleg geven om zo het beste uit zijn speelsters te halen. Er is tenslotte maar 1 doel, en dat is goud op de OS en niet mensen kleineren…

 18. Wieke is een inmiddels gepasseerd station. Belangrijker is wie er wel meegaan!

 19. @jan, wat klets je nou man, je hebt 1 voorbeeld heb je verder nog wedstrijden gezien dan? dit meisje zal toch niet voor niets 123 interlands hebben? we kunnen allemaal concluderen dat het met hockeykwaliteiten niets te maken heeft maar dat het zeer waarschijnlijk op een ander vlak niet klikt tussen beiden,maar je hoeft niet met 16 ja knikkers of vriendinnen op stap, je moet de beste 16 hebben en daar hoort dijkstra zeker bij.

 20. Heel erg jammer dit. Ik had gehoopt dat Dijkstra spoedig terug zou keren in de selectie,maar dat Caldas haar na het EK niet terughaalde liet in feite al doorschemeren dat hij dat ook niet meer op een later tijdstip zou doen. Ik denk net als een paar anderen ook dat het eerder iets persoonlijks is (net zoiets als toen tussen v Basten en v Bommel) en het niet alleen maar om een hockeytechnisch aspect gaat.
  Laten we er maar op hopen dat Caldas weet wat hij doet en erop vertrouwen dat het allemaal een hoger doel dient en dat is het Goud in Londen.
  @Piet je hebt gelijk;het is nu belangrijker wie er wél meegaan. Wie doet een gok?

 21. @Jan, je snapt er duidelijk de ballen van…

 22. Sluit me maar aan bij Jeroen, dan is die weer stil

 23. Wat jammer dat dit nu zo is gelopen.Had Wieke graag nog bij de groep gezien. Had ook gehoopt dat zij als topsporter met meer respect zou worden behandeld, ook op dit forum.Ronduit kwetsend hoe sommigen maar gissen en quasi deskundig reageren op zaken die soms niet eens bekend zijn gemaakt.

  Ik kan werkelijk in haar persverklaring niets ontdekken dat wijst op natrappen of modder smijten. Ze geeft een verklaring waarom zij niet meer beschikbaar wil zijn,wat haar gevoel erbij is,waar ze trots op is en wat ze nu gaat doen. Ook de pers trapt ze niet na. Ze zegt letterlijk dat ze begrijpt dat niet iedereen openlijk loyaliteit kan tonen !(naar mijn idee omdat dat soms repercussies voor betrokkenen kan hebben ,soms ook wordt er aan mensen gevraagd niet in het openbaar te reageren)Ze kan terecht trots zijn op haar interlandloopbaan.Voor velen niet weggelegd die wel hier op dit forum hun mening fulmineren.
  Ik neem mijn petje voor haar af en zal zeker nog vaak met plezier naar haar spel kijken. Ga maar lekker doen wat je fijn vindt om te doen Wieke,en trek je niets aan van ongenuanceerd geblaat.
  Veel succes met alles.

 24. Heel goed Wieke,

  wat goed dat je dit besluit hebt genomen. Niet dat ze er bij de bond iets van leren maar dat is hun probleem. Ga lekker door wat je doet bij laren en laat dat oranje lekker zitten!

 25. Jammer dat ze stopt, weet niet of ze kan hockeyen maar ze is een plezier om naar te kijken!!

 26. @jan, eindelijk zeg je iets verstandigs.

 27. Zie zojuist pas het bericht via de NOS en teletekst n.a.v. de persverklaring van Wieke.
  De strekking van het bericht komt m.i.helemaal niet overeen met het officiele persbericht.
  Verbolgen ? Afgeknapt op Caldas ? Waar staat dat ? Verzinsel van de nieuwsverspreider Volgens mij geen objectieve weergave van de inhoud van het orginele persbericht ! Waarom zou iemand zo iets doen ? Wat zegt dit over de NOS ?

 28. Volledig terechte keuze van Caldas, ze maakt wekelijks fouten en laat zien dat ze een prima hoofdklasse-speelster is! Wieke het ga je goed met alles wat er op je pad komt!

 29. Ik vond Wieke zwak op de CT, maar was zeker niet zwakker dan een aantal anderen. Ook de Goede speelde toen zeer zwak.

  Na het EK was het bijna heel hockeynederland duidelijk: wieke zou zeker weer geselecteerd worden. Dat dacht ik toen ook.

  Wat Caldas doet klopt natuurlijk niet en hij maakt zich belachelijk. Wieke met haar ervaring verbeterpunten meegeven, terwijl een stuntelde van Maasakker wel erbij laten zitten.

  Van Geenhuizen niet selecteren en een onzichtbare vd Velden wel?

  Carlijn Welten niet selecteren en speelsters die het minder doen in de HK wel?

  Kijk of ze meegaan is een tweede maar op stage in spanje hadden ze echt wel mee gemoeten.

  wieke het ga je goed, hopelijk zien we je terug als er een nieuwe coach komt.

  Ik ben benieuwd of Caldas goud gaat halen, zijn selectiebeleid is in ieder geval erg bagger.

 30. @ Mamma Mia, Amen! Je bewoord het echt top. Een keurig persbericht waarin ze gewoon aangeeft hoe zij de afgelopen maanden heeft beleefd. Zij weet beter hoe Caldas te woord is gegaan en ik denk dat ze het niet zomaar zegt dat het respectloos is.

 31. @Hans, en jij komt ook iedere week kijken? Laat me niet lachen man. Dragende speelster en een topper op zowel nationaal als internationaal niveau. Wieke het ga je goed!

 32. https://nos.nl/video/316399-boze-dijkstra-bedankt-voor-oranje.html

  Praat Caldas zichzelf wederom tegen. Wel raar dat de pers niet het hele stuk van haar persbericht belicht. Nu lijkt het net of ze inderdaad met modder aan het gooien is.

  Veel succes Wieke in je verdere carrière!

 33. @hans, morgen even langs Hans Anders rijden dan zie je alles weer goed, want nu sla je wartaal uit.

 34. Ik dacht even dat Beatrix haar troonsafstand aankondigde…

 35. Van Oostduin

  De kogel is eindelijk door de kerk. Deze coach en deze speelster zijn niet voor elkaar gemaakt. Niet echt een verrassing. Uit betrouwbare bron kwamen mij al signalen ter ore. Aanvankelijk gaf ik Wieke Dijkstra het voordeel van de twijfel. Dit is bij mij nu gedraaid. Bij Dijkstra te veel de reactie van het verongelijkte, geslachtofferde kind. Daarmee Caldas in het defensief. Vanwege het teambelang goed, dat Dijkstra weg is. Te veel gedoe.

 36. Nazorg!?!?!

 37. @paradis, wat is daar raar aan om eens te informeren?

 38. Wat een slecht verhaal van Caldas, lekker vaag en onverstaanbaar.

 39. Beide kanten hebben een mening, ik begrijp zowel Caldas als coach en ook Dijkstra als speler.
  Een coach stelt een team samen op techniek, tactiek en ook op persoonlijkheid. Caldas is een people coach en heeft een gevoel bij de speler Dijkstra.
  Dat matcht niet met elkaar. hoe die boodschap aan Dijkstra gegeven is, is ons allen niet bekend misschien verpakt in een technische boodschap of wie weet anders. Aan de reactie van Dijkstra te zien anders en directer. Maar een ding wil ik er wel uitlichten dat ze het niet netjes vond dat het in bijzijn van alle spelers was, hoe vaak komt dat niet voor , bij district selecties, Ned B en A jong Oranje etc dat je uit de groep gaat als de coach je naam roept, dus dat moet ze wel gewend zijn. De Larens uitspraak andere spelers mogen haar tas niet eens dragen (was vroeger mogen haar veters nog niets eens strikken nietwaar U?) slaat werkelijk nergens op. Je weet dat je bij een selectie team zit elke selectie begint op nul voor elke speler. Garanties uit het verleden, geven geen garanties voor de toekomst. Of je nou geen , een of 120 interlands gespeeld hebt je moet vechten voor je plekkie! Dat er veel meer gebeurd is tussen Dijkstra en Caldas mag duidelijk zijn en zowel Caldas als Dijkstra hebben hun mening geventileerd, een ieder mag er van denken wat ze willen, echter de bondscoach beslist en zal verder gaan waar hij mee bezig was. Na het OS kunnen wij met z’n allen zien wie er gelijk had Caldas of Dijkstra.

 40. Caldas had net als Lammers dat deed zich moeten concentreren op de goede kanten.
  Bij Kim Lammers werd ook eerst alleen naar haar mindere kanten gekeken totdat Marc ontdekte dat dat niet werkte en vanaf dat hij zich op haar goede kanten richtte en haar op die manier heeft ingezet, is Kim aan het scoren gegaan.
  DAT had Caldas moeten doen.
  Of wieke meeging of niet, doet er niet toe. Ze had een kans evrdient, zeker als je ziet wie wel een kans krijven. Het gaat erom dat er respectloos met haar is omgegaan, een ervaren international zo te kakken zetten.

  Ik herinner me dat Moreira de Melo oa uit vorm was voor de OL. Marc heeft toch zijn vertrouwen in hen gehouden omdat hij wist wat hij aan ze had. Dat moet Caldas ook doen. Tuurlijk Vorm is king, maar je moet weten op wie je kan terugvallen en dat kon bij Wieke.

Reageer