Dramatische seizoenstart dames Kampong doet wenkbrauwen fans fronsen | Hoofdklasse Hockey Nederland

Dramatische seizoenstart dames Kampong doet wenkbrauwen fans fronsen

Een ‘supersaturday’ zou het zaterdag moeten worden op de velden van Kampong. Zowel de dames als de heren zouden gaan spelen op de Klapperboom, waarna een mooie dag zou worden afgesloten met een niet georganiseerde TD. Super werd het niet, de dames van Kampong verloren van Tilburg en starten wederom met een dramatische seizoenstart.

Net zoals in het seizoen 2018-2019, 2019-2020 en 2021-2022 zijn de dames van Kampong aan een dramatische start van het seizoen begonnen. Na twee gespeelde wedstrijden staat de ploeg stijf onderaan met nul punten. Ondanks aanmoedigingen van Oranje-international Anne Veenendaal, die aandachtig toeschouwer was bij de wedstrijd Kampong tegen Tilburg, moest de goalie van Kampong voor de elfde keer alweer de bal uit haar goal vissen. Tegen SCHC (8) en Tilburg (3) kreeg de keepster niet de mogelijkheid haarzelf te onderscheiden.

Sterren kunnen elkaar niet vinden

Ondanks de hoge verwachtingen, Kampong werd op het ABN AMRO toernooi eerder dit jaar tweede, bleek de equipe van Fleur van der Kieft hier niet mee om te kunnen gaan. In de wedstrijd tegen Tilburg begon de ploeg nog sterk en duwde het Tilburg naar achteren. Toch konden er te weinig kansen worden gecreëerd. Ook de (internationale) versterkingen lieten zich niet zien. De Argentijnse sterspeelster Delfina Merino maakte vele fouten in balbezit en ook de pogingen van Lidewij Welten voorin liepen vaak tot niets uit. Invalster Malou Pheninckx (Mabel Brands was afwezig), zorgde ook voor weinig dreiging richting de goal van de tegenstander. Ook talenten zoals Bente van der Veldt en Luna Fokke stonden op ‘een eiland’ en waren te vaak onzichtbaar.

De Argentijnse Delfina Merino kan nog geen potten breken bij Kampong.
De Argentijnse Delfina Merino kan nog geen potten breken bij Kampong. Foto: Roel Ubels

Tilburg komt voor

Tilburg leek totaal niet onder de indruk van de grote namen aan de andere kant van het veld en loerde op de counter. Het duurde niet lang totdat oudgediende en zaal-international Donja Zwinkels de score kon openen. Duidelijk zichtbaar baalden de fans van Kampong van deze openingstreffer. Toch leek er nog niets aan de hand, immers met nog 52 minuten op de klok was er nog van alles mogelijk.

Terwijl de Kampong-meisjes van A flyers uitdeelden voor de verkoop van verse stroopwafels bij de ingang van het clubhuis, stonden de beide teams weer klaar voor de start van het derde kwart. Ook de fans in Utrecht hadden nog goede hoop. Promovendus Tilburg zou hoe dan ook verslagen moeten worden.

Moeizaam Kampong

Niets bleek minder waar. Tilburg was dodelijk efficiënt met de kansen die het kreeg en via Lotte van Dongen en Jeske van Bavel werd de score al snel opgevoerd naar 0-3. Niet onverdiend, want ondanks een licht veldoverwicht had Kampong weinig echte grote kansen gekregen. Tilburg daarentegen was dodelijk efficiënt met de kansen die het kreeg.

Pas twee minuten voor tijd konden de fans van Kampong juichen. De tiende strafcorner van de wedstrijd werd gescoord van de Australische Maddy Fitzpatrick. Een schamele troost voor de ploeg uit Utrecht die in het veld blijkbaar elkaar nog niet kunnen vinden.

Slechte start

De saturday, werd dus niet super voor de dames en fans van Kampong. Wederom moet de club genoegen nemen met een dramatische seizoensstart. Niet alleen verloor de ploeg voor de tweede keer op rij en staat het daarmee laatste op de ranglijst, ook lijken de dames van Kampong nog moeite te hebben om elkaar te vinden. De grote drang van de club om speelsters van buitenaf aan te trekken, lijken nog niet haar vruchten af te werpen.

In het verleden moesten coaches zoals Pieter Bos en Michiel van der Struijk hun biezen pakken door de tegenvallende resultaten. Of coach Fleur van der Kieft nu al onder druk staat, dat valt zo vroeg in het seizoen te bezien. Met wedstrijden tegen Hurley, Rotterdam, KZ en HGC zullen er punten gepakt moeten worden. Zo niet, dan lijkt voor van der Kieft een telefoontje van bestuurslid tophockey Roderick Weusthof dichtbij te zijn.

Reageer