Eerste afvallers Oranjedames bekend gemaakt

Bondscoach Max Caldas heeft vanmiddag middels een persbericht vanuit de KNHB bekend gemaakt wie de eerste afvallers zijn bij de Oranjedames in aanloop naar het WK in Den Haag. Gisteren kregen keepster Maartje Cox, Valerie Magis, Malou Pheninckx en Maria Verschoor te horen dat zij geen deel meer uit maken van de trainingsgroep. Hiermee brengt Caldas zijn selectie terug tot 21 speelsters. Verschoor sluit wel aan bij Jong Oranje, dat in voorbereiding is op het EuroHockey Junior Championship 2014 (20-26 juli 2014 in Waterloo, België).  

WK trainingsgroep

Naomi van As                                      Larensche M.H.C.

Merel de Blaey                                     H.C. ‘s-Hertogenbosch

Willemijn Bos                                       Larensche M.H.C.

Frederique Derkx                                M.H.C. Oranje-Zwart

Carlien Dirkse van den Heuvel                  S.C.H.C.

Roos Drost                                         S.C.H.C.

Margot van Geffen                               H.C. ‘s-Hertogenbosch

Eva de Goede                                     Amsterdamsche H. & B.C.

Ellen Hoog                                          Amsterdamsche H. & B.C.

Kelly Jonker                                        Amsterdamsche H. & B.C.

Marloes Keetels                                   H.C. ‘s-Hertogenbosch

Kim Lammers                                     Larensche M.H.C.

Caia van Maasakker                             S.C.H.C.

Kitty van Male                                     Amsterdamsche H. & B.C.

Larissa Meijer (GK)                              M.H.C. Oranje-Zwart

Maartje Paumen                                  H.C. ‘s-Hertogenbosch

Jacky Schoenaker                                Amsterdamsche H. & B.C.

Joyce Sombroek (GK)                          Larensche M.H.C.

Charlotte Vega                                    Amsterdamsche H. & B.C.

Xan de Waard                                     S.V. Kampong

Lidewij Welten                                    H.C. ‘s-Hertogenbosch

 

Comments (26)

 1. Verschoor wel verrassend toch? Of… “gewoon” de selectie van OS 2012? Dan behoren de waard, vega, keetels of derkx tot de afvallers..?

 2. Verschoor vind ik niet verrassend, heb veel competitie wedstrijden van Amsterdam gezien en vond haar zeker de 2e seizoenshelft uit vorm.

 3. Niet heel gek dat Verschoor is afgevallen, kijkend naar de leeftijd en ervaring, ze komt er wel! Ik denk wel dat Max Caldas de juiste samenstelling van talent/ervaring heeft gemaakt.

 4. Ik zou zeggen Keetels, Van Maasakker en Vega er nog af en je hebt je WK-selectie.

  Keetels vind ik een goede speelster maar op haar best op het middenveld en daar zijn nu eenmaal anderen beter.

  Van Maasakker is duidelijk op haar best in het centrum van de verdediging en daar zal Bos denk ik de voorkeur krijgen, en Paumen kan daar ook nog spelen.. Van Maasakker mist op de flanken denk ik wat snelheid en ik vind haar sowieso verdedigend 1 op 1 niet erg sterk.

  Vega vind ik van de aanvallers het minst dreigend en mist geloof ik toch ook nog wel wat echte topvorm. Niet gek na die blessure van haar, maar op dit moment denk ik dat anderen voorin beter zijn. Overigens vind ik Verschoor voorin ook beter dan Vega, maar dat maakt niet echt meer uit.

  Ik hoop in ieder geval dat De Waard niet afvalt. Dat vind ik een van de allergrootste talenten van de afgelopen paar jaar.

 5. Verrassende keuze voor de keepers. Meijer behoort tot de zwakste keepers van de hoofdklasse. Gebrek aan inzicht bij de bondscoaches of zou de lobby toch sterker zijn?

 6. @Frans
  Wekt bij mij ook veel verbazing. Snap niet dat een Koeton niet een keer de kans heeft gekregen. Of, als het per se een jonge keeper moet zijn, waarom Veenendaal niet? De wedstrijden die dit seizoen gekeept heeft vond ik haar eigenlijk sterker zelfs dan Sombroek.

 7. Het had de heer Caldas gesierd als hij Maria Verschoor inderdaad vandaag 22 april geïnformeerd had. Maar hij vond het nodig haar dit nieuws direct na de gewonnen finale in de ECCCC mede te delen, 21 april dus. Weg feestvreugde. Gevoelloos en gespeend van inlevingsvermogen.

 8. Ben het met je eens, echter was al bekend bij de dames dat zij maandag 21 april het nieuws zouden krijgen. (Interview hkh met Keetels).

  Meijer is een vreemde keuze, een van de zwakste keepers inderdaad. Ik denk dat van elke linie nog een afvalt. Ik gok op Van Maasakker, Keetels en …. laatste weet ik echt niet!

 9. En hoe zit het met van As?
  Is die fit genoeg om het WK te kunnen spelen?
  Of geldt voor haar niet Vorm is King?
  Ik denk dat ze te weinig heeft gespeeld om wedstrijdfit te zijn.
  Er is een groot verschil tussen enkele halve competitie wedstrijden gespeeld te hebben of een WK spelen (met 7 wedstrijden in 1 week)

 10. Waar maken wij ons druk om, de top van overgangsklasse kan zelfs dit WK winnen. Het is gewoon een schijnvertoning, het internationale vrouwenhockey

 11. @en Ik ben het met je eens, maar denk je niet dat zij door haar fysieke overicht, dus loopvermogen en techniek ondanks het wedstrijdritme niet goed genoeg is? Ik denk dat zij toch wel weer gewoon wedstrijd fit word en op het WK toch weer belangrijk is. Het enige wat ik me afvraag is of haar Kruisband het nog wel houd…

 12. @ davdd helemaal gelijk, maar als we het er toch over hebben: dercx, vega en schoenaker vallen af als je het mij vraagt. Misschien de Waard ook eventueel, keetels vind ik de beste van de groep ‘ nieuwelingen’ : technisch, altijd kalm en goed speloverzicht. Ik snap sowieso niet waarom een Schoenaker opeens het laatste jaar op de voorgrond is. Zag ook dat ze geblesseerd was tijdens de play-offs, wat ook geldt voor De Goede. Denk dat van Maasakker ook grote kans heeft om af te vallen.

 13. Hmm, Schoenaker vind ik wel een kracht die NL nodig heeft. Iemand die in dienst speelt vanhet team. De ballen afpakt en kei hard is. Niet de meest technische, maar daardoor kunnen DVDH, Paumen, De Goede etc hun acties maken. Die zal niet afvallen, denk ik.

  Ik vind Keetels persoonlijk niet bijzonder op het middenveld. Niet al te snel, niet bijzonder technisch en weinig durf in haar spel. Ben het wel eens dat ze een goed speloverzicht heeft en heeft ook een goede slag. Het zou dan kunnen gaan tussen Schoenaker en Keetels en dan denk ik dat de laatst genoemde afvalt.

  Vega scoort wel makkelijk en veel, is bijzonder snel maar nog niet op haar top.

  maargoed dit is mijn mening. Ik denk nog steeds Keetels, Van Maasakker en ….

 14. Ben wel benieuwd welke keepers nu in de hoofdklasse rondlopen die het deze twee lastig kunnen maken. Heb zelf zeer weinig wedstrijden gezien. Hoe zit het met de keepers van de teams waar je in het Nederlands elftal iets minder snel van zult horen. Ik bedoel hiermee teams als HDM, MOP, Pinoke? Jullie een idee? Zoals ik al zei. Ik ben niet echt een hoofdklassekenner.

 15. Mijns inziens is Maartje Cox gewoon de beste keepster na Sombroek. Heeft 2 zeer goede seizoenen gekeept. Veenendaal zit daar net achter en zal op termijn Nederlands team -waardig zijn, groot talent.

 16. @keep. Anne Veenendaal van Adam pas 18, Josine Koning (volgend seizoen Den Bosch) 18 en Julia van Remmerswaal van hdm zijn naar mijn idee de meest talentvolle. Joyce nog erg jong dus voorlopig weinig ruimte. Kan iemand mij uitleggen waarom Frederique Derks er altijd bij zit? Van Maasakker multi inzetbaar en goede corner, zou ik meenemen.

 17. Bedankt voor de reacties. Dus het gaat vooral om talentvolle keepers waar na wordt gekeken? Hoe zit het met keepers die al langer in de hoofdklasse meedraaien? Of is het stukje ervaring niet interessant?

 18. Joyce heeft natuurlijk een berg aan ervaring, dan heb je Floortje Engels die ook erg goed is maar die heeft èn bedankt èn is gestopt. Verder puur voor het grote Oranje heeft Sombroek de laatste jaren gekeept.
  Dan heb je een Inge Vermeulen (maar zij keept voor Brazilie toch?).Maartje Cox zou een goede optie geweest zijn. Misschien Koeton? Meerdere EC en jaren play offs en finales.

  Ik ben aan het denken, maar volgens mij zijn de keepsters verder vrij jong. Wel talentvol. Daarnaast heeft Anne natuurlijk ervaring met Jong Oranje en play offs gekeept. MOP en HDM hebben ook talent op doel, net zoals de nieuwe keepster van DB. Volgens mij kan de keepster van Nijmegen ook aardig keepen, dacht 2e keepster van Jong Oranje

 19. Zou dan leuk zijn als er na het WK eens wat nieuwe keepers uitgenodigd worden, want zo te horen is er toch meer concurrentie als dat ik (en misschien meer mensen? dachten) En ik zou het persoonlijk leuk vinden als er wat meer instroom komt van teams zoals HDM en MOP. Aangezien je dat toch nog niet echt ziet in het NL elftal.

  Thanks voor de reactie Lynn!

 20. Grappige discussie over die keepsters. Wat doet het er toe? davdd zegt terecht dat internationaal vrouwenhockey een schijnvertoning is geworden. Maakt niet uit wie je er zet. Topssport? De dames van hofleverancier Amsterdam bijv denken aan vooravond belangrijke wedstrijd vooral aan nagels lakken. En mevrouw Mol denkt dat ze afscheid neemt als gelouterd international met een inmposante trackrecord. Jammer, maar dameshockey is klein wereldje geworden en nationaal noch internationaal is er nog sprake van echte competitie.

 21. professioneler

  Nou ik denk dat dameshockey op internationaal niveau zeker topsport is, maar op nationaal club niveau níet nee.

  Clubniveau dat neemt niemand echt serieus en de internationals al helemaal niet.

  Op twitter lieten ellen en eva zelfs weten dat ze in het ECCC weekend naar Justin Timberlake gingen, tja dat zegt alles over hoe serieus ze het allemaal nemen..

 22. professioneler

  En waarom een discussie over de keeper als toch enkel en alleen maar Sombroek aan het werk is.
  Waarom laten ze niet een keeper thuis en gaan ze voor een extra veldspeler?
  Sombroek is zo goed, die wordt de komende jaren echt niet bedreigd in haar positie

 23. Is Kim Lammers niet een potentiële afvaller?

 24. Ik zou naast Sombroek maar gewoon een ervaren keepster meenemen. Stel dat Sombroek geblesseerd raakt en Meijer moet echt gaan keepen… Pfew… Waarom niet dan maar Lizzy Koeton of Floor Engels? Vermeulen inderdaad Brazilie. Dan langzaam Veenendaal laten instromen na WK.

 25. @sep, eens met het meenemen van een ervaren keepster. Maar ja, Engels zou mooi zijn, maar heeft in 2012 al bedankt. Koeton is om een of andere reden niet in beeld bij oranje. Vermeulen gaat voor Rio 2016 met Brazilie. Blijft over Cox en Boeren. Beiden zijn beter dan Meijer. Van de talenten zijn Remmerswaal en Veenendaal het meest belovend, maar voor hen komt het WK nog te vroeg. Zijn eigenlijk de beste twee keepers voor Jong Oranje. Spelen beiden al vanaf 13 in landelijke A jeugd en nu met 18 Hoofdklasse. Remmerswaal gaat hard bij hdm, ze krijgt natuurlijk een veelvoud aan ballen in vergelijking met Veenendaal bij Amsterdam. Koning, van Duivenboden en Heerbaart zijn voldoende getalenteerd om uit te groeien tot hoofdklassekepers, maar hebben nu nog weinig of geen ervaring. Eerst maar eens laten zien op HK niveau. Waarom Cox, Boeren of Koeton niet prevaleren boven Meijer is voor mij een raadsel.

 26. kamponger

  Ik heb zeer weinig gezien van Meijer, maar is zij conditioneel wel sterk genoeg? Maartje Cox heb ik een paar goede wedstrijden zien keepen, jammer van Engels, Anne Veenendaal lijkt me logische keuze NA het WK

Reageer