EHL: Kampong verslaat Amsterdam in finale

Kampong heeft zondag de EHL gewonnen. In de finale in Barcelona werd Amsterdam met 2-0 verslagen. Het is voor de Utrechtse club de eerste prijs in het belangrijkste Europese toernooi sinds 1986, toen de ploeg de Europacup 1, de voorloper van de EHL, won.

Amsterdam begon het duel zonder Valentin Verga. De international liep zaterdag in de halve finales tegen Harvestehuder (4-2) een blessure aan de hamstring op. Bij Kampong deed Quirijn Caspers wel mee. De aanvoerder van de Utrechters werd zaterdag in het duel met Atletic Terrassa (5-1) door bal hard op de binnenkant van zijn knie geraakt. Na de warming-up bleek Caspers fit genoeg op de finale te spelen.

Confrontatie

Het was pas de eerste ontmoeting tussen beide ploegen in de EHL, maar de recente slijtageslag tijdens de halve finales in de play-offs staan nog in het geheugen gegrift. Een confrontatie die Amsterdam in drie wedstrijden naar zich toe trok.

De eerste kans in het duel was voor Amsterdam. Pas drie minuten voor het verstrijken van het eerste kwart vond Billy Bakker Mirco Pruyser die zich vrij draaide, maar de bal niet goed genoeg leek te raken. Hierdoor kon Kampong-keeper David Harte redding brengen.

Kansen

Ook Kampong kreeg een kans op de openingstreffer. Robbert Kemperman ontfutselde Pruyser de bal. De international ging de cirkel binnen en gaf voor. De bal belandde bij Erik Bouwens, die de eerste groen kaart van het duel had gekregen, maar hij schoot naast. Even later kreeg Kampong ook de eerste strafcorner van het duel. De inzet van Martijn Havenga werd door Amsterdam-doelman Laurens Goedegebuure tot lange corner verwerkt.

Daarvoor hadden de Amsterdammers wat kleine mogelijkheden. Een voorzet van Nicki Leijs bereikte Pruyser, maar de spits kreeg de bal niet onder controle. Daarna vond Jan Willem Buissant Santi Freixa , die net naast schoot.

Kaarten

De eerste helft eindigde met tien (Amsterdam) tegen negen (Kampong). De scheidsrechter deelde vlak voor rust drie groene kaarten uit. Bjorn Kellerman werd bestraft wegens aanmerkingen op de leiding. Klaas Vermeulen moest naar de kant na een overtreding en Constantijn Jonker kreeg een kaart omdat hij de stick van zijn directe tegenstander vasthield.

In het begin van het derde kwart kreeg Amsterdam een strafcorner nadat Robert Tigges door Martijn Havenga in de rug was geduwd. Justin Reid-Ross stuitte vervolgens op een uitlopende Sander de Wijn, waarna Tigges voor de tweede corner mocht aanleggen. Zijn inzet werd gestopt door Harte. De Ierse sluitpost was even later attent toen Kenny Bain voor zijn neus verscheen, maar de bal net niet genoeg van richting kon doen veranderen.

Caspers scoort

Het was Kampong dat de score opende. Amsterdam stond op dat moment met een man minder op het veld, omdat Vermeulen met geel aan de kant zat. Een diepe crosspass werd door Leijs gemist. De bal kwam terecht bij Caspers, die de uitgelopen Goedegebuure passeerde.

Halverwege het derde kwart leek Kampong op 2-0 te komen, maar het doelpunt werd niet toegekend. Het was niet duidelijk of Philip Meulenbroek het schot van Pepijn Luijkx van richting veranderde. Het voorlaatste kwart verliep ietwat tumultueus omdat de scheidsrechter eerst Havenga en daarna Freixa met geel naar de kant stuurde. Over de kaarten viel te twisten.

Op zoek naar gelijkmaker

In het laatste kwart probeerde Amsterdam op gelijke hoogte te komen. De ploeg kreeg twee goede kansen. Een strafcorner van Reid-Ross werd op de lijn door Sjoerd de Wert uit het doel getikt. Buissant was ook dichtbij de gelijkmaker, maar zijn inzet belandde naast.

Het was Bjorn Kellerman die in de slotfase het duel definitief in het voordeel van Kampong besliste. Hij zette zelf een één-twee op met Constantijn Jonker en tikte de vervolgens de bal binnen: 2-0.

Amsterdam-Kampong 0-2 (0-0, 0-0, 0-1, 0-1)
0-1 Quirijn Caspers
0-2 Bjorn Kellerman

Klik hier voor een overzicht van de wedstrijden in de EHL.

Comments (12)

 1. Dirk Loots: ‘Die F*CKING Pool’.

  Beschamend om dat op live TV te horen…

 2. De Zebra

  Beschamend lijkt me nogal overdreven, onhandig ja. Scheidsrechters strooide met onnodige kaarten beide kanen op. Al met al wel een terechte overwinning voor Kampong.

 3. Loots vervangen voor Annan is geen winner. Met haar hadden ze 2 titels gehad. Niet negatiefs over Loots maa Annan heeft veel meer ervaring

 4. Amsterdam club zonder hart. Arrogant en patserig. Top jeugdteams met bus naar uitwedstrijd. Afstand maakt niet uit. TD worden tov van Hurley en Pinoké slecht bezocht. En dan zelf de buren als kakkerlak benoemen. Veel geld goede penningmeester maar geen geliefde club in het land

 5. @hockey, zo waar, wat een gefrustreerde malloot ben je dan als je dat intypt, haha.

  Kampong gefeliciteerd!!

  Amsterdam ook met een fantastisch seizoen met mooi hockey en schitterende spelers!!

  jaloezie zal er altijd blijven….

 6. @adam en @schaar

  Oh oh wat een makkelijk gezwets achteraf. Niet geliefd in het land nog wel, toe maar. Adam, wat weet jij het goed achteraf, heb je wel eens gehoord van die stuurlui die aan de wal sttaan? Schaar, beetje gefrustreerd , mocht je kind niet bij A’dam hockeyen?
  Ik hoor verder nergens bij, maar dit soort figuren kletst maar wat zonder precies de ins en outs te weten. Even lekker afreageren…,? Wat zielig

 7. Redactie Hoofdklassehockey.nl

  Beste hockeyvrienden,

  Discussiëren over een sport die wij een warm hart toedragen is prima. Maar laten we ervoor waken dat een discussie niet gaat verzanden in zwartmakerij, kinnesinne en ongenuanceerde uitspraken.

  Zoals gezegd, een discussie voeren is prima, maar laten we het beschaafd houden en elkaar ‘bestrijden’ met argumenten.

  Hartelijk dank voor jullie begrip!

  Met vriendelijke groet,
  Redactie Hoofdklassehockey.nl

 8. Reaguursel

  @’@adam en @schaar’:
  Schaar heeft wel gelijk. Zo staan ze in het hele land bekend. Ik ben zelf in Utrecht omgeving opgegroeid, mijn ouders wonen tegenwoordig in Brabant en ik woon in Rotterdam; men zegt overal hetzelfde. Als je het niet gelooft: ga een keer langs op een TD en vergelijk het met TD’s op andere clubs.

 9. Als je zelf op Amsterdam hebt gespeeld of betrokken bent geweest praat je wel anders. Van de bos clubs de leukste. Het stigma van arrogant maken de provinciale er zelf van. Beetje het zelfde calimero gedrag als al jaren bij PSV heerst, die motivatie hebben ze kennelijk nodig

 10. Grappig, dat commentaar van Loots op die Pool. Scheidsrechters namen af en toe inderdaad onbegrijpelijke beslissingen, de Spanjaard nog meer dan de Pool. Wat die nou juist wel goed deed was de opzettelijke shoot van Klaas Vermeulen op de middellijn bestraffen met geel. Internationaal werkt het ons-kent-ons dat in Nederland tussen spelers en scheidsrechters heerst dus niet. Domme kaart en tijdens de straftijd komt Kampong vervolgens op 1 – 0.

 11. @Ahbc, Dan is iedereen calimero in Nederland.

 12. Amsterdam de leukste van het Bos?!?!
  Amsterdam is idd de arrogantste en patserig.

Reageer

Contact Us