EK (D): Europese titel voor Nederland - Hoofdklasse Hockey Nederland

EK (D): Europese titel voor Nederland

De Oranjedames hebben de Europese titel veroverd. In een uitverkocht Wagener Stadion werd zaterdag in de finale België met 3-0 verslagen.

België bereikte voor het eerst in de historie de finale van het EK door Duitsland met 1-0 te verslaan dankzij een treffer van Jill Boon. Marloes Keetels besliste de confrontatie tussen de Oranjedames en Engeland. Met 1-0 werd de ploeg die Nederland de weg naar het goud versperde tijdens het EK in 2015 en de olympische finale in Rio vorig jaar verslagen.

In poulefase

Nederland en België stonden eerder dit toernooi al in de poulefase tegenover elkaar. Toen won Nederland met 1-0 in een wedstrijd waarin België zich terugtrok rond de eigen cirkel. De verwachting was dat tijdens de finale een ander spelbeeld te zien zou zijn.

België probeerde dit keer wat eerder druk op Nederland te zetten, maar aanvallend waren de Belgen niet gevaarlijk. De ploeg kwam voor rust slechts een keer in de Nederlandse cirkel. Het was Oranje dat de bal had en domineerde.

Doelpunt Nederland

In de twaalfde minuut kwam Nederland dan ook verdiend op voorsprong. Carlien Dirkse van den Heuvel rondde de voorzet van Kitty van Male af nadat de bal op het middenveld was onderschept. Xan de Waard had daarvoor al een kans gekregen, maar haar schot was te zacht om keepster Aisling D’Hooghe te kunnen verrassen.

Nederland kon zich na het tweede kwart wellicht verwijten dat de ploeg de Belgen niet op een grotere achterstand had gezet. De kansen waren ertoe. Lauren Stam schoot de bal over na een cornervariant en De Waard stuitte andermaal op D’Hooghe.

Lijn doortrekken

Ook in het derde kwart liet Oranje na het duel vroeg in het slot te gooien. België kwam dan nog wel twee keer in de Nederlandse cirkel. De ploeg van bondscoach Niels Thijssen moest vooral toekijken hoe Oranje de lijn van de eerste twee kwarten doortrok.

Het bevrijdende doelpunt kwam in de 48ste minuut. Maria Verschoor onderschepte de bal op het middenveld. Aan de buitenkant werd Margot van Geffen bereikt, die Kelly Jonker bediende. Bij de tweede paal tikte de spits binnen.

Strafbal

Met nog iets meer dan vier minuten op de klokken werd keepster D’Hooghe gewisseld voor een extra veldspeelster. Tot een slotoffensief van België kwam het niet. Het was Nederland dat profiteerde van de situatie. Van Geffen ging op avontuur en werd in de cirkel gevloerd. Ondanks een referral werd de strafbal toegekend die werd benut door Ireen van den Assem. Zij stuurde de weer in het veld gekomen D’Hooghe naar de verkeerde kant.

België-Nederland 0-3(0-1)

12.Carlien Dirkse van den Heuvel 0-1
48.Kelly Jonker 0-2
60.Ireen van den Assem 0-3

Opstelling Nederland: Anne Veendendaal (K), Kitty van Male, Laurien Leurink, Xan de Waard, Marloes Keetels, Carlien Dirkse van den Heuvel, Lidewij Welten, Caia van Maasakker, Ireen van den Assem, Lauren Stam, Margot van Geffen.
Wissels: Malou Pheninckx, Kelly Jonker, Maria Verschoor, Frédérique Matla, Pien Sanders, Laura Nunnink, Josine Koning (K).

Comments (3)

 1. Na het pensioen van 8 internationals met de nieuwe lichting zo een prestatie neerzetten is heel knap. Ze hadden er tegen de Engelsen uit kunnen gaan en dat is niet gebeurd.

  EK in eigen land zorgde voor veel druk bij de dames, maar ze hebben het gered. Alyson Anan heeft zich na de Spelen goed herpakt. Dit is een goede basis om door te gaan. Je kunt van haar zeggen wat je wilt, ze is een echte winnaar. Heeft ze haar hele carriere, ook als coach, laten zien.

  Het was een verademing om Anan na afloop bij haar interview zonder dat petje te zien. Dat petje ziet er niet uit.

 2. Knappe prestatie van dit nieuwe team. Voor zoveel publiek in eigen land met hoge verwachtingen en een jong team is dit gewoon een bijzonder knappe prestatie. Pheninckx in de finale in de as was fenomenaal. Sanders hele toernooi geweldig. Van Maasakker groeit ook duidelijk in haar rol als opvolger van Paumen, rendement corners alleen nog laag. Echter vond ik Keetels het hele toernooi flets en leed ze veel balverlies en onnodige stopfoutjes. Verschoor heeft inmiddels een hoop ervaring en een hoop leuke acties, maar blijft een kip zonder kop af en toe. Knappe prestatie en zat ruimte voor verbetering, volgens mij komt het wel goed met de ned dames

 3. Eens met jou Piet! Keetels moet denk ik nog echt groeien in die rol.. Ik vond Phennickx ook echt goed (op de eerste wedstrijd na). Rustig aan de bal, geen rare acties.
  Ook vd Assem, v Geffen en ontzettend mooi voor Jonker en Welten dat ze beide belangrijk konden zijn na een vervelende blessure.
  Verschoor haalt gewoon nul rendement, wel goede steals, werkt ontzettend hard, maar Krekelaar haalt bijvoorbeeld echt meer rendement.
  Vond Leurink niet echt opvallend en Stam ook twijfelachtig.

  Corners; ze waren ook niet altijd goed gestopt door Nunnink. Die mag ook nog wat oefenen. Veel corners gaan er ook niet meer rechtstreeks in en ik vond de varianten best aardig. Matla schijnt ook een goede corner te hebben, maar is nog niet constant genoeg.

  Nederland heeft met Argentinië als grote voordeel een grote vijver te hebben waar ze talenten uit kunnen vissen. Ik denk dat de potentie er is om hier heel veel uit te kunnen halen.
  Natuurlijk hebben Duitsland en Engeland OOK ingeleverd aan ervaring, maar het lijkt me wel duidelijk dat Nederland veel meer kwaliteit bezit. Ook mooi dat ze die 1-0 tegen Engeland vast konden houden en niet onrustig werden.

  Benieuwd wat de Goede gaat doen.

Reageer