EK (D): Nederland klopt Engeland voor finaleplaats

De Oranjedames spelen de EK-finale tegen België. De ploeg van bondscoach Alyson Annan was donderdag in het Wagener Stadion in de halve finales met 1-0 te sterk voor Engeland.

De Engelse ploeg versperde de afgelopen twee jaar de weg naar goud in grote titeltoernooien voor de Oranjedames. In 2015 tijdens het EK in Londen gaf Nederland een 2-0 voorsprong uit handen en verloor de ploeg na shoot-outs. Een jaar later in Rio (Engeland speelde tijdens de Olympische Spelen onder de vlag van Groot-Brittannië, red.) ging het opnieuw mis in de shoot-outs. Keepster Maddie Hinch bleek in die finale opnieuw een kwelgeest voor de Oranjespeelsters.

Geen goals voor rust

In de eerste twee kwarten hield Hinch haar doel schoon. Schoten van Margot van Geffen en Kelly Jonker waren een makkelijke prooi voor de sluitpost, die bij de eerste Nederlandse strafcorner hulp kreeg van lijnstopster Shona McCallin.

Nederland was vaak te vinden op de Engelse helft, maar moest oppassen voor de snelle tegenaanval. Zo werd Anne Veenendaal getest op het schot van Susannah Townsend en vlak voor rust kreeg Sophie Bray een enorme kans, maar haar tip ging tot opluchting van een vol Wagener Stadion naast het doel.

Afscheid van internationals

In de rust nam het publiek afscheid van de afzwaaiende internationals Michelle van der Pols, Frederique Derkx, Willemijn Bos, Joyce Sombroek, Kim Lammers, Naomi van As, Ellen Hoog en Maartje Paumen.

Het achttal zag ook na rust een boeiend gevecht. Veel kansen waren er niet. Een Engelse corner leverde niets op en Laura Nunnink dacht uit te kunnen halen, maar rekende daarbij niet op Hollie Webb, die de bal voor haar stick wegkaapte.

Keetels doelpunt

Drie minuten in het vierde kwart kwam Nederland op voorsprong. Nunnink zag haar schot gekeerd door Hinch, waarna de bal werd opgepikt en breedgelegd naar Marloes Keetels, die in haar honderdste interland scoorde.

In de slotfase probeerde Engeland met het inzetten van een extra veldspeelster de gelijkmaker te produceren. Dat lukte niet, waardoor de Engelse ploeg de strijd rest om het brons tegen Duitsland.

Nederland-Engeland 1-0 (0-0)

48.Marloes Keetels 1-0

Opstelling Nederland: Anne Veenendaal (K), Kitty van Male, Laurien Leurink, Xan de Waard, Marloes Keetels, Carlien Dirkse van den Heuvel, Lidewij Welten, Caia van Maasakker, Ireen van den Assem, Lauren Stam, Margot van Geffen.
Wissels: Malou Pheninckx, Kelly Jonker, Maria Verschoor, Frédérique Matla, Pien Sanders, Laura Nunnink, Josine Koning (K).

Reageer

Contact Us