EK (D): Nipte overwinning Nederland op België

De Oranjedames hebben ook hun tweede wedstrijd op het EK gewonnen. In het Wagener Stadion werd zondag België in de derby der Lage Landen met nipt verschil verslagen: 1-0.

Beide ploegen hadden hun eerste wedstrijd op het EK winnend afgesloten. België versloeg Tsjechië met 6-0 en Oranje rekende af met Spanje: 3-1. Nederland was de favoriet voor dit duel, maar België bezorgde de ploeg van bondscoach Alyson Annan wel de enige nederlaag van 207. Tijdens de Rabo Super Serie in Schiedam verloren de Oranjedames onlangs met 1-0.

Keepers

Nederland begon met Josine Koning onder de lat. De keepster van Den Bosch wisselde haar positie per kwart af met Anne Veenendaal. Dezelfde tactiek hanteerde de Belgische coach Niels Thijssen, die startte met Aisling D’Hooghe die na het eerste kwart haar plek afstond aan Elena Sotgiu.

D’Hooghe werd in het eerste kwart diverse malen op de proef gesteld. De keepster verwerkte de schoten van Lidewij Welten en Kitty van Male echter prima. Zoals verwacht nam Nederland na de afslag het initiatief. België werd in het defensief gedrongen en kwam sporadisch aan een aanval toe.

De voorsprong

Ondanks het enorme veldoverwicht duurde het net als tegen Spanje lang voordat dat overwicht werd uitgedrukt in een doelpunt. Zeven seconden voor rust kwam Oranje eindelijk verdiend op voorsprong. Margot van Geffen tipte de strafcorner, die ze zelf had verdiend na een goede actie, binnen.

In het derde kwart was Van Male dichtbij de 2-0. Ze stifte de bal, na een combinatie met Frédérique Matla, prachtig over de Belgische keepster maar de lat stond een doelpunt in de weg. Ook in het vierde kwart ging Oranje op jacht naar de tweede treffer. Ondanks een aantal goede mogelijkheden bleef het doelpunt uit. De zege betekende wel dat Nederland zeker is van een plek in de halve finales.

België-Nederland (0-1)

30.Margot van Geffen 0-1 (sc)

Opstelling Nederland: Laurien Leurink, Marloes Keetels, Carlien Dirkse van den Heuvel, Kelly Jonker, Maria Verschoor, Lidewij Welten, Caia van Maasakker, Ireen van den Assem, Pien Sanders, Laura Nunnink, Josine Koning (K).
Wissels: Anne Veenendaal (K), Kitty van Male, Malou Pheninckx, Xan de Waard, Frédérique Matla, Lauren Stam, Margot van Geffen.

Reageer

Contact Us