EK (D): Oranjedames openen met winst op Spanje

De Oranjedames zijn het EK in eigen land gestart met een overwinning. Spanje werd vrijdagavond met 3-1 verslagen in een duel dat 45 minuten werd stilgelegd vanwege de slechte weersomstandigheden.

In het vernieuwde en uitverkochte Wagener Stadion, gevuld met 9500 toeschouwers, bracht zangeres Do het EK-lied ‘Sterker dan alleen’ ten gehore voordat het toernooi officieel werd geopend door Marijke Fleuren, voorzitter van de Europese hockeyfederatie EHF.

Minuut stilte

Het duel begon met een minuut stilte voor de slachtoffers van de aanslag donderdag in Barcelona. Ook droegen beide teams rouwbanden. Ook de heren van Nederland en Spanje spelen zaterdag met een rouwband.
Oranje was de uitgesproken favoriet in het openingsduel. Spanje, de nummer vier van het EK in 2015, werd vorige maand tijdens de Hockey World League in Brussel met 2-0 verslagen en onlangs tijdens het vierlandentoernooi in Terrassa waren de Oranjedames met 4-0 te sterk.

Kitty van Male zorgde in de tweede minuut voor het eerste gevaar in de Spaanse cirkel. Haar inzet werd in eerste instantie gekeerd door de Spaanse keepster Marta Ruiz. In de rebound tikte de speelster van Amsterdam de bal naast.

Kans Spanje

Spanje kreeg daarna de eerste en meteen haar beste kans in het eerste kwart. Een aanval over rechts werd bijna benut door Marta Segu. De Spaanse stond vrij in de cirkel, maar zag haar inzet gestopt door keepster Anne Veenendaal. De mogelijkheid volgde snel na de eerste strafcorner van Nederland. De push van Caia van Maasakker werd afgefloten wegens gevaarlijk spel.

Terwijl het publiek massaal aan het aftellen was voor het einde van de eerste vijftien minuten tipte Margot van Geffen, die geheel vrij stond in de cirkel, de bal naast het Spaanse doel.

Welten scoort

Ook in het tweede kwart had Nederland het initiatief. Nadat kansen voor Maria Verschoor en Frédérique Matla niets opleverden, scoorden de Oranjedames alsnog de bevrijdende openingstreffer. De tweede Nederlandse corner werd slecht gestopt, maar Van Maasakker behield het overzicht en bediende Lidewij Welten die de bal over keepster Ruiz tipte. Het was voor Welten haar vijftigste interlanddoelpunt.

Minder dan een handvol minuten later stond de 2-0 op het bord. Na een actie van Welten aan de linkerkant belandde de bal uiteindelijk voor de stick van Frédérique Matla, die weinig moeite had de bal in het Spaanse doel te tikken.

Doelpunt Spanje

In het derde kwart, dat werd geteisterd door een wolkbreuk, kwam Spanje plotseling terug in de wedstrijd. Vlak voor het eindsignaal tikte Begona Garcia de bal langs Veenendaal, die na het eerste en vierde kwart werd afgewisseld door Josine Koning. Er was even onduidelijkheid of de goal telde of niet. Uiteindelijk oordeelde de videoscheidsrechter dat de bal voor het verstrijken van de tijd over de doellijn was gerold.

Het was een kleine domper voor Oranje dat twee kansen op de 3-0 onbenut had gelaten. De derde corner werd wederom niet goed gestopt en een schot van Kelly Jonker werd tot lange corner verwerkt door keepster Ruiz.

Duel tijdelijk gestaakt

De derde Nederlandse treffer kwam uiteindelijk in het laatste kwart. Welten stond met een individuele actie aan de basis van de tweede treffer van Matla. Daarna besloot de scheidsrechter het duel tijdelijk te staken vanwege het onweer en de bliksem.

Op last van de politie moesten vervolgens alle tribunes behalve de hoofdtribune van het Wagener Stadion worden ontruimd. De teams die al klaar stonden voor de laatste twaalf minuten van het duel konden de kleedkamer weer opzoeken, waarna de wedstrijd om 22.00 uur werd hervat en het publiek weer mocht terugkeren op de tribunes.

Geen vierde treffer

In de resterende minuten kreeg Nederland nog goede kansen op nog een doelpunt, maar een vierde treffer bleef uit. Welten liep echter net iets lang door waardoor ze met de backhand slechts de zijplank van het doel raakte. Even later verscheen Van Male voor keepster Ruiz, maar slaagde er niet in de Spaanse sluitpost te verschalken. Ook de vierde Nederlandse corner leverde niets op en een schot van Laurien Leurink werd gekeerd.

Nederland-Spanje 3-1 (2-0)

25.Lidewij Welten 1-0 (sc)
29.Frédérique Matla 2-0
45.Begoña Garcia 2-1
49.Frédérique Matla 3-1

Opstelling Nederland: Veenendaal (K), Van Male, Leurink, De Waard, Keetels, Dirkse van den Heuvel, Welten, Van Maasakker, Van den Assem, Stam, Van Geffen.
Wissels: Pheninckx, Jonker, Verschoor, Matla, Sanders, Nunnink, Koning (K).

Reageer

Contact Us