EK (D): Schotland degradeert, handhaving Ierland

De dames van Schotland zijn gedegradeerd uit de A-divisie. In het laatste groepsduel verloor de ploeg zaterdag in het Wagener Stadion met 1-0 van het al gedegradeerde Tsjechië. De uitslag was goed nieuws voor Ierland dat zich handhaaft op het hoogste niveau.

Met de wetenschap van de uitslag van het duel eerder op de dag tussen Spanje en Ierland (7-2) was de opdracht voor de Schotse ploeg duidelijk. Er moest gewonnen worden van het nog puntloze Tsjechië om handhaving in de hoogste divisie te bewerkstelligen. De ploeg zou dan op doelsaldo Ierland passeren.

Op de paal

Tsjechië was in het eerste kwart het dichtst bij de openingstreffer. Het schot van Klara Hanzlova ging echter tegen de paal. Schotland kreeg in dat eerste kwartier liefst vier corners, maar slaagde er niet in de pogingen om te zetten in een doelpunt.

Ook in het tweede kwartier kreeg de Tsjechische ploeg een kansje. Het schot van Nikol Babicka was te slap om keepster Amy Gibson te verrassen. Aan de andere kant tipte Mairi Drummond de bal langs de verkeerde kant van de paal.

Schotland op achterstand

Het was Tsjechië dat vlak voor rust op voorsprong kwam. Tereza Mejzlikova pikte een rebound op en schoot raak. Schotland kreeg in die slotfase nog twee corners. De uitvoering was echter belabberd. Daarmee was het gevaar voor Tsjechië nog niet geweken. Een schot van Rebecca Condie werd tot lange corner verwerkt door keepster Barbora Cechakova.

In het derde kwart kwamen beide ploegen niet tot scoren. Daar waren wel de kansen voor. Katie Robertson pikte een rebound op na de zevende corner. Haar schot werd gekeerd door Cechakova. Tsjechië was vervolgens gevaarlijk in de tegenaanval. Babicka schoot in kansrijke positie ver naast.

Zijden draad

Voor Schotland hing een langer verblijf in de A-divisie aan een zijden draadje. Er moest in het laatste kwart twee keer gescoord worden om de 1-0 achterstand goed te maken en de gewenste drie punten te pakken om handhaving veilig te stellen.

Met nog twaalf minuten op de klok besloot de Schotse bondscoach de keepster in te wisselen voor een extra veldspeelster. Tsjechië profiteerde bijna van de situatie. Vliegende keep Rebecca Condie tikte de bal met haar blote hand uit het doel. Schotland zette nog een keer alles op alles. Er kwamen corners, maar doelpunten bleven uit.

Schotland-Tsjechië 0-1 (0-1)

29.Tereza Mejzlikova 0-1

Land Gespeeld Punten Voor Tegen
1.Spanje* 3 9 16 4
2.Ierland* 3 4 5 8
3.Tsjechië** 3 3 3 10
4.Schotland** 3 1 1 3

* handhaving A-divisie
** Gedegradeerd naar B-divisie

Reageer

Contact Us