EK (D): Spanje vijfde na winst op Ierland

De Spaanse dames hebben het EK afgesloten op een vijfde plaats. Spanje won zaterdag hun laatste wedstrijd met 7-2 van Ierland, wiens lot in de degradatiepoule pas wordt bepaald na het duel tussen Schotland en Tsjechië.

Spanje was al zeker van handhaving na de 2-1 zege op Schotland. Ierland had slechts een punt nodig om op het hoogste niveau te blijven acteren. Het was de laatste wedstrijd voor de Spaanse Rocio Ybarra, die na 266 interlands een punt zette achter haar internationale loopbaan.

Spanje scoort

Halverwege het eerste kwart kwam Spanje op voorsprong. De strafcorner werd getipt door Cristina Guinea waarna de bal via een Ierse verdediger in het doel verdween. Even daarvoor had Spanje al een kans op de openingstreffer. Het schot van Berta Bonastre werd gekeerd door keepster Grace O’Flanagan.

Daarna kreeg Spanje in het eerste kwart nog twee corners. Die leverden niets op. Ook de Ierse ploeg mocht aanleggen vanaf de kop van de cirkel. Het schot werd er uitgelopen, maar belandde uiteindelijk bij Roisin Upton die de bal over het doel lepelde.

Ierse gelijkmaker

Nadat een schot van Alison Meeke was gekeerd door keepster Maria Ruiz kreeg Ierland een tweede corner. Ruiz keerde de inzet vanaf de kop van de cirkel De bal bleef achter haar voor de doellijn liggen. Kathryn Mullan gaf een tikje, waarna Anna O’Flanagan uiteindelijk de bal over de lijn tikte.

De vreugde was van korte duur. Spanje strafte Iers balverlies genadeloos af. Maria Tost schoot tussen de benen van O’Flanagan door in het doel. Na rust kwam Ierland opnieuw op gelijke hoogte. Nadat een schot van Maialan Gracia was gekeerd door O’ Flanagan was de andere O’ Flanagan succesvol in de Spaanse cirkel na een korte pass van Nicola Evans.

Spanje neemt afstand

Opnieuw bleef de gelijke stand niet lang op het bord. Nadat een rake strafcorner werd afgekeurd, werd een volledig in de cirkel vrijstaande Carlota Petchame aangespeeld. Ze omspeelde O’Flanagan en tikte de bal in het lege doel. Daarna liep Spanje in het derde kwart nog uit naar 5-2 dankzij twee rake strafcorners van Lola Riera. In de slotfase scoorde de Spaanse ploeg nog twee keer via Marta Segu en Rocio Ybarra voor een 7-2 eindstand.

Met het grote aantal tegentreffers deed Ierland zich geen plezier met het oog op het resterende duel tussen Schotland en Tsjechië. De Schotse ploeg moet winnen om zich te handhaven in de hoogste divisie. Als Schotland wint dan degradeert Ierland op basis van doelsaldo.

Spanje-Ierland 7-2 (2-1)

7.Cristina Guinea 1-0 (sc)
22.Anna O’Flanagan 1-1 (sc)
24.Maria Tost 2-1
35.Anna O’Flanagan 2-2
37.Carlota Petchame 3-2
42.Lola Riera 4-2 (sc)
45.Lola Riera 5-2 (sc)
55.Marta Segu 6-2
60.Rocio Ybarra 7-2 (sc)

Land Gespeeld Punten Voor Tegen
1.Spanje* 3 9 16 4
2.Ierland 3 4 5 8
3.Schotland 2 1 1 2
4.Tsjechië** 2 0 2 10

* handhaving A-divisie
** Gedegradeerd naar B-divisie

Reageer

Contact Us